Mikrobna biotehnologija u poljoprivredi (120.00 ECTS)
Objective of the Study programme
Suvremeni koncept povećanja poljoprivredne produktivnosti na održivi i ekološki prihvatljiv način, nezamisliv je bez iskorištavanja prirodnih mikrobnih procesa. Studijski program „Mikrobna biotehnologija u poljoprivredi“ omogućuje studentima stjecanje kako fundamentalnih tako i primijenjenih znanja i vještina iz različitih mikrobioloških disciplina i srodnih područja kako bi studenti bili sposobni razumjeti nove znanstvene spoznaje te aktivno sudjelovati u primjeni ovih znanja u različitim područjima poljoprivredne proizvodnje i zaštite okoliša.
Cilj je osposobiti studente za sudjelovanje u različitim znanstvenim i stručnim istraživanjima koja se odnose na što veću primjenu najnovijih znanstvenih spoznaja mikrobne biotehnologije u području biljne i animalne proizvodnje te zaštite i kontrole kvalitete tla kao nezamjenjivog prirodnog resursa. Pri tome je značajno razviti sposobnost integriranja znanja iz različitih znanstvenih disciplina kako bi studenti mogli razumjeti i vrednovati kompleksnija područja u suvremenoj mikrobnoj biotehnologiji.
Nakon završetka studija, studenti će biti osposobljeni za različita daljnja znanstvena usavršavanja uključujući nastavak studiranja na doktorskom studiju. Obzirom na interdisciplinarnu koncepciju studija, studenti će biti osposobljeni za rad u mikrobiološkim laboratorijima na određivanju i praćenju stanja i promjena mikrobne komponente tla, za rad u inspekcijskim službama i laboratorijima za mikrobiološku kontrolu namirnica te za organizaciju i kontrolu mikrobnih biotehnoloških procesa u industriji i na obiteljskim gospodarstvima.
Academic title
Magistar/magistra inženjer/inženjerka agroekologije
(mag. ing. agr.)
1 semester, 1 year |
||||
---|---|---|---|---|
ECTS | Compulsory course => Required number of ECTS credits: 30.00 |
@ | Teach. hrs |
Sem. |
3.00 | Ekofiziologija (26168) Poljak, M. |
R2 | 30 (25+0+5) |
1. |
6.00 | Gnojiva i gnojidba (144075) Karažija, T. |
R1 | 60 (48+8+4) |
1. |
3.00 | Kemija tla (144076) Bensa, A. |
R1 | 30 (14+14+2) |
1. |
3.00 | Postanak tla (144077) Husnjak, S. |
R1 | 30 (14+8+8) |
1. |
6.00 | Osnove biometrike (144079) Pecina, M. |
R1 | 60 (30+18+12) |
1. |
3.00 | Fizika tla (144074) Sraka, M. |
R1 | 30 (15+9+6) |
1. |
6.00 | Mikrobna ekologija (169416) Mrkonjić Fuka, M. |
R1 | 60 (45+10+5) |
1. |
2 semester, 1 year |
||||
---|---|---|---|---|
ECTS | Compulsory course => Required number of ECTS credits: 20.00 |
@ | Teach. hrs |
Sem. |
3.00 | Laboratorijske metode i upravljanje podacima (116618) Romić, M. |
R2 | 30 (14+14+2) |
2. |
6.00 | Mikrobna raznolikost prirodnih i antropogenih ekoloških sustava (144082) Sikora, S. |
R1 | 60 (42+6+12) |
2. |
2.00 | Diplomski rad-seminar (160350) Pecina, M. |
R1 | 20 (0+0+20) |
2. |
6.00 | Korisne asocijacije biljaka i mikroorganizama (144083) Sikora, S. |
R1 | 60 (40+6+14) |
2. |
3.00 | Rizosferna ekologija (26433) Lazarević, B. |
R2 | 30 (25+0+5) |
2. |
ECTS | Elective course: Group 14445 | @ | Teach. hrs |
Sem. |
6.00 | Europska unija i zajednička poljoprivredna politika (26190) Franić, R. |
R1 | 60 (24+8+28) |
2. |
6.00 | Marketing u poljoprivredi (132889) Kovačić, D. |
R1 | 60 (41+0+19) |
2. |
6.00 | Mikrobiologija namirnica (26663) Mrkonjić Fuka, M. |
R1 | 60 (44+16+0) |
2. |
6.00 | Molekularne metode u mikrobnoj agroekologiji (116622) Mrkonjić Fuka, M. |
R1 | 60 (30+28+2) |
2. |
6.00 | Korištenje i zaštita voda (144081) Romić, D. |
R1 | 60 (34+22+4) |
2. |
6.00 | Sistematika tla (144080) Husnjak, S. |
R1 | 60 (34+19+7) |
2. |
3 semester, 2 year |
||||
---|---|---|---|---|
ECTS | Compulsory course => Required number of ECTS credits: 6.00 |
@ | Teach. hrs |
Sem. |
3.00 | Stručna praksa-Mikrobna biotehnologija u poljoprivredi (144316) |
90 (0+0+0) |
3. | |
3.00 | Stručni projekt-Mikrobna biotehnologija u poljoprivredi (144317) |
30 (0+0+0) |
3. | |
ECTS | Elective course: Group 14446 | @ | Teach. hrs |
Sem. |
6.00 | Bakteriologija i mikologija u biotehnologiji (98343) Blažinkov, M. |
R1 | 60 (44+4+12) |
3. |
6.00 | Sanacija i obnova oštećenih tala (169413) Kisić, I. |
R1 | 60 (34+22+4) |
3. |
6.00 | Ishrana bilja i kvaliteta hrane (157082) Petek, M. |
R2 | 60 (40+14+6) |
3. |
6.00 | Gospodarenje u ekološki osjetljivim područjima (26621) Perčin, A. |
R1 | 60 (34+14+12) |
3. |
3.00 | Engleski jezik ll (144579) Miholjančan, T. |
R3 | 30 (15+15+0) |
3. |
6.00 | Globalna ekologija (144071) Zgorelec, Ž. |
R1 | 60 (26+14+20) |
3. |
3.00 | Genetički modificirane biljke u proizvodnji hrane (185483) Svetec, I. |
R1 | 30 (20+0+10) |
3. |
6.00 | Energetska iskoristivost biomase i biogoriva (197703) Voća, N. |
R1 | 60 (40+20+0) |
3. |
3.00 | Mikrobiologija i biotehnologija vina (157088) Sikora, S. |
R1 | 30 (16+8+6) |
3. |
4 semester, 2 year |
||||
---|---|---|---|---|
ECTS | Compulsory course => Required number of ECTS credits: 28.00 |
@ | Teach. hrs |
Sem. |
28.00 | Diplomski rad-Agroekologija/Mikrobna biotehnologija u poljoprivredi (169277) |
0 (0+0+0) |
4. | |
ECTS | Elective course: Group 14447 | @ | Teach. hrs |
Sem. |
3.00 | Laboratorijske metode u mikrobiologiji hrane (132895) Kozačinski, L. |
R1 | 30 (10+14+6) |
4. |
3.00 | Primijenjena analiza podataka (144099) Pecina, M. |
R1 | 30 (14+8+8) |
4. |