Study programme

Proizvodnja stolnog grožđa (169440)

ECTS 3.00
English language R2
E-learning R1
Teaching hours 30
Lectures 15
Seminar 1
Field exercises 14
Lecturer
Assoc. Prof. Marko Karoglan, PhD
Prof. Bernard Kozina, PhD
Associate teacher for exercises
Mirela Osrečak, PhD
Assoc. Prof. Marko Karoglan, PhD
Prof. Bernard Kozina, PhD
Marina Anić, mag. ing. agr.
Grading
Sufficient (2) 61-70
Good (3) 71-80
Very good (4) 81-90
Excellent (5) 91-100
Conditions for obtaining signature
Redovito pohađanje nastave, seminarski rad

Course coordinator

Assoc. Prof. Marko Karoglan, PhD
Assoc. Prof. Marko Karoglan, PhD

Course description

Modul daje temeljna znanja o stanju i perspektivi proizvodnje stolnog grožđa u svijetu i Hrvatskoj, s osnovnim gospodarskim značajkama i ekološkim uvjetima proizvodnje. Uči studente o temeljnim principima projektiranja i podizanja vinograda stolnog grožđa, s izborom odgovarajućih kultivara, podloga i sustava uzgoja. U dijelu modula koji obrađuje specifičnosti agrotehnike i ampelotehnike u proizvodnji stolnoga grožđa, posebice se objašnjava značaj navodnjavanja vinograda. Opisuju se biološke i tehnološke karakteristike različitih stolnih kultivara i kriteriji izbora za proizvodnju.Tumači se selekcija i stvaranje novih kultivara stolnog grožđa. U sadržaju modula obrađuje se tema utvrđivanja opimalnog roka berbe, branje i sortiranje grožđa, ambalaža, način pakiranja te privremeno i dugoročno čuvanje i skladištenje stolnog grožđa.

Type of course

General competences

Modul daje stručno znanje i djelovanje u proizvodnji stolnog grožđa

Types of instruction

  • Predavanja
  • Seminari
    Grupa studenata samostalno izrađuje i prezentira rad iz različitih tema vezanim za proizvodnju stolnog grožđa, a služi kao nadopuna znanju sa predavanja.
  • Terenske vježbe
    Praktične vježbe u vinogradu na pokušalištu Jazbina vezane za različite ampelotehničke zahvate i projektiranje vinograda

Learning outcomes

Learning outcome Evaluation methods
Iskazati temeljno znanje o značajkama proizvodnje stolnog grožđa te stanju i perspektivi proizvodnje u svijetu i Hrvatskoj. Završni ispit
Isplanirati postupak projektiranja i podizanja vinograda stolnog grožđa te sadnje i njege mladog vinograda. Završni ispit, praktične vježbe, sudjelovanje u raspravama tijekom terenske nastave
Objasniti osnovu odabira različitih sustava uzgoja i navesti karakteristike pojedinog ampelotehničkog zahvata u rodnom vinogradu Završni ispit, sudjelovanje u raspravama tijekom terenske nastave
Definirati osnovne značajke različitih sustava uzdržavanja tla u vinogradu te navesti sustave i učinke navodnjavanje vinograda stolnog grožđa Završni ispit, sudjelovanje u raspravama tijekom terenske nastave
Opisati karakteriste pojedinih stolnih kultivara, navesti područja uzgoja i značaj pojedinih kultivara u svijetu. Završni ispit, aktivno sudjelovanje u vježbama u praktikumu
Utvrditi optimalni rok berbe te objasniti tehnologiju branja, pakiranja i čuvanja stolnog grožđa Završni ispit, sudjelovanje u raspravama tijekom terenske nastave
Pripremiti i prezentirati seminarski rad na određenu temu u suradnji sa ostalim studentima Seminarski rad

Working methods

Teachers' obligations

Održavanje predavanja, vježbi u praktikumu i terenskih vježbi. Izrada nastavnih materijala. Osmišljavanje tema za seminarske radove. Održavanje konzultacija i usmenih ispita.

Students' obligations

Redovito pohađanje i aktivno sudjelovanje na predavanjima, terenskim vježbama i vježbama u praktikumu.

Methods of grading

Evaluation elements Maximum points or Share in evaluation Grade rating scale Grade Direct teaching hours Total number of average student workload ECTS
Seminarski rad 1 16 0,5
Usmeni ispit 100% 0-60
61-70
71-80
81-90
91-100
Insufficient (1)
Sufficient (2)
Good (3)
Very good (4)
Excellent (5)
0 45 1,5
Predavanja+vježbe 29 29 1
Ukupno 100 30 90 3
Evaluation elements Description Deadline Recoupment
Seminarski rad Grupe studenata u prvim tjednima nastave dobivaju teme seminarskog rada koje moraju izraditi i prezentirati u dogovorenom terminu. U istom terminu dužni su predati pisani rad. 8. tjedan nastave Iznimno, u slučaju opravdanog razloga student izrađuje samostalno seminarski rad
Usmeni ispit Na ispitu se studentima postavlja određen broj pitanja iz različitih dijelova programskog sadržaja. ispitni rokovi

Weekly class schedule

  1. Značajke proizvodnje stolnog grožđa, stanje i perspektiva u svijetu i Hrvatskoj, P
  2. Projektiranje i podizanje vinograda stolnog grožđa, P
  3. Sustavi uzgoja stolnog grožđa, P
  4. Rezidba vinograda u zrelo, T
  5. Sustavi uzdržavanja tla i navodnjavanje vinograda, P
  6. Kultivari stolnog grožđa, P
  7. Projektiranje vinograda stolnog grožđa, T
  8. Projektiranje i podizanje vinograda stolnog grožđa, P; Seminarski radovi, S
  9. Sustavi uzgoja i ampelotehnika, P
  10. Ampelotehnika- zeleni rez, T
  11. Kultivari stolnog grožđa, T
  12. Ampelotehnika- zeleni rez, T
  13. Kultivari stolnog grožđa, T
  14. Kultivari stolnog grožđa, berba, pakiranje i čuvanje, P
  15. Berba, pakiranje i čuvanje stolnog grožđa, T

Obligatory literature

  1. Karoglan, M., Osrečak, M., Andabaka, Ž., Brodski, A. (2017). Proizvodnja stolnog grožđa- skripta, Agronomski fakultet u Zagrebu
  2. Fazinić N., Fazinić M., (1990): Stolno grožđe, Poljoprivredni kombinat-Zadar, Zadar
  3. Mirošević, N., (1996): Vinogradarstvo, Nakladni zavod Globus, Zagreb
  4. Fazinić N., (1971): Suvremeno vinogradarstvo, Institut za HZZV