Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

izv. prof. dr. sc. Božidar Benko

izv. prof. dr. sc. Božidar Benko

Zavod za povrćarstvo
Lokacija ureda: Paviljon 4, prizemlje, soba 052
telefon: +385 1 239 4058
e-mail: bbenko ( at ) agr.hr
Jezik komuniciranja: hrvatski, engleski
Termin konzultacija: utorak od 12 do 13 sati

Akademske kvalifikacije

  • 2005 - 2009: Doktorska disertacija
    Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
    Gospodarska svojstva kultivara rajčice (Lycopersicon esculentum Mill.) pri različitim koncentracijama kalcijeva nitrata u hranjivoj otopini
  • 2001 - 2005: Magistarski rad
    Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
    Dinamika rasta i plodonošenja kultivara rajčice uzgajane na kamenoj vuni
  • 1995 - 2001: Diplomski rad
    Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
    Izbor kultivara krastavaca za konzerviranje u agroekološkim uvjetima Koprivnice

Radno iskustvo

  • 2001 - : Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
    2018.-sada viši znanstveni suradnik-izvanredni profesor
    2013.-2018. viši znanstveni suradnik-docent
    2012.-2013. znanstveni suradnik-docent
    2011.-2012. znanstveni suradnik-viši asistent
    2009.-2011. znanstveni novak-viši asistent
    2003.-2009. znanstveni novak-asistent
    2001.-2003. znanstveni novak

Nastava

Znanstveni interesi

  • Hidroponski i integrirani uzgoj povrća u zaštićenim prostorima
  • Zaštićeni prostori i reguliranje mikroklimatskih uvjeta
  • Introdukcija manje poznatih i egzotičnih vrsta povrća
  • Introdukcija novih kultivara u proizvodnju

Usavršavanja

  • 08. 05. 2012. - 21. 05. 2012.: CINADCO-Centre for International Agricultural Development Cooperation, Izrael (stručno)
    Plastics in agriculture - innovations and applications
  • 31. 05. 2004. - 19. 06. 2004.: CIHEAM Mediterranean Agronomic Institute of Bari, Italija (znanstveno)
    Integrated/organic production of vegetables in greenhouses

Projekti

znanstveni

Naslov Izvor financiranja Status
3D mreže kompleksnih Ge-baziranih nanostruktura u staklima: svojstva i primjene Hrvatska zaklada za znanost u provedbi
Utjecaj biostimulatora na prinos i kvalitetu hidroponski uzgojene rajčice Sveučilište u Zagrebu u provedbi
Nutritivna i zdravstvena vrijednost kultivirane vrste Urtica dioica L. Sveučilište u Zagrebu završen
Proizvodnja muškatne tikve veće nutritivne vrijednosti Sveučilište u Zagrebu završen
Učinak dehidriranih organskih gnojiva i biostimulatora na nutritivnu vrijednost muškatne tikve Sveučilište u Zagrebu završen
Reakcija kultivara plodovitog povrća na sastav hranjive otopine MZOS završen

stručni

Naslov Izvor financiranja Status
Modernizacija kurikuluma za suvremen i održiv poljoprivredni sektor Ostalo završen
Uzgoj lisnatog povrća sustavom plutajućih kontejnera Suradnja s tijelima uprave završen

Publikacije

  • Benko B., Toth, N., Fabek, S., Čoga, L., Radman, S., Žutić, I. (2016) Morphology and yield of watercress grown in floating system. Acta Horticulturae, 1142, 111-118. doi:10.17660/ActaHortic.2016.1142.18
  • Radman, S., Žutić, I., Fabek, S., Šic Žlabur, J., Benko, B., Toth, N., Čoga, L. (2015)
    Influence of nitrogen fertilization on chemical composition of cultivated nettle. Emirates Journal of Food and Agriculture, 27, 889-896. doi:10.9755/ejfa.2015-04-089
  • Fabek, S., Toth, N., Radojčić Redovniković, I., Herak Ćustić, M., Benko, B., Žutić, I. (2012) The effect of nitrogen fertilization on nitrate accumulation, and the content of minerals and glucosinolates in broccoli cultivars. Food technology and biotechnology, 50, 183-191.
  • Benko, B., Borošić, J., Poljak, M., Voća, S., Fabek, S., Toth, N. (2012) Tomato quality and mineral content dependent on cultivar and nutrient solution composition. Acta Horticulturae, 960, 269-276 . doi:10.17660/ActaHortic.2012.960.38
  • Benko, B., Borošić, J., Poljak, M., Osvald, J. (2012) Incidence of tomato blossom-end rot at different calcium levels. Acta Horticulturae, 927, 385-392. doi:10.17660/ActaHortic.2012.927.47
  • Voća, S., Dobričević, N., Šindrak, Z., Borošić, J., Benko, B. (2007) Quality of tomatoes grown on different substrates and harvested in three harvest periods. Deutsche Lebensmittel-Rundschau, 103, 431-437.

Bibliografija (CROSBI): https://www.bib.irb.hr/pregled/znanstvenici/270476

Google Scholar: https://scholar.google.hr/citations?user=h76bFoIAAAAJ&hl=hr&authuser=1

Ostale znanstvene i stručne aktivnosti

  • 2005: ISHS – International Society for Horticultural Science / član