Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

izv. prof. dr. sc. Marko Karoglan

izv. prof. dr. sc. Marko Karoglan

Lokacija ureda: Vinogradarsko-vinarsko pokušalište Jazbina, Jazbina 142, Zagreb
telefon: +385 1 462 7979
e-mail: mkaroglan ( at ) agr.hr
Jezik komuniciranja: hrvatski, engleski

Akademske kvalifikacije

  • 2005 - 2009: Doktorat znanosti
    Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu
    Utjecaj dušične gnojidbe na kemijski sastav mošta i vina sorti Graševina, Chardonnay i Rizling rajnski (Vitis vinifera L.)
  • 2000 - 2004: Magisterij znanosti
    Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu
    Utjecaj djelomične defolijacije na dozrijevanje grožđa i kakvoću vina cv. Traminac mirisavi (V. vinifera L.)
  • 1995 - 2000: dipl.ing. agronomije
    Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu
    Utjecaj fitohormona NAA na razvoj korjena loznih cjepova

Radno iskustvo

  • 2000 - : Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu

Nastava

Znanstveni interesi

  • Fiziologija vinove loze
  • Projektiranje i podizanje vinograda
  • Ampelotehnika
  • Klimatske promjene - ekologija vinove loze
  • Stolno grožđe
  • Zdravstveni aspekti grožđa i vina

Projekti

znanstveni

Naslov Izvor financiranja Status
Vinogradarstvo i klimatske promjene na području Hrvatske Hrvatska zaklada za znanost u provedbi
Hlapive komponente drveta i njihov utjecaj na kakvoću vina Sveučilište u Zagrebu u provedbi
Nove metode analize nepoželjnih mirisa u vinima autohtonih i udomaćenih kultivara Sveučilište u Zagrebu završen
Nove metode ekstrakcije aroma i polifenola u evaluaciji sorata vinove loze Sveučilište u Zagrebu završen
Potencijal polifenolnih spojeva sorti vinove loze MZOS završen
Smjernice za kontroliranu ishranu vinove loze i proizvodnju vina MZOS završen
Unutarsortna raznolikost vinove loze i unaprjeđenje klonske selekcije MZOS završen

stručni

Naslov Izvor financiranja Status
Pametna poljoprivreda u Zagrebačkoj županiji - unaprjeđenje vinogradarske proizvodnje na području Zagrebačke županije primjenom preciznog vinogradarstva Suradnja s tijelima uprave u provedbi
Primjena mikorizne biotehnologije u vinogradu Suradnja s tijelima uprave završen

Publikacije

  • Osrečak, M., Karoglan, M., Kozina, B. (2016)
    Influence of leaf removal and reflective mulch on phenolic composition and antioxidant activity of Merlot, Teran and Plavac mali wines (Vitis vinifera L.). Scientia horticulturae, 209, 261-269. doi:10.1016/j.scienta.2016.07.005
  • Janjanin, D. Karoglan, M., Herak Ćustić, M., Bubola, M., Osrečak, M., Palčić, I. (2016)
    Response of ‘Italian Riesling’ Leaf Nitrogen Status and Fruit Composition (Vitis vinifera L.) to Foliar Nitrogen Fertilization. HortScience, 51, 3, 262-267
  • Osrečak, M., Karoglan, M., Kozina, B., Preiner, D. (2015)
    Influence of leaf removal and reflective mulch on phenolic composition of white wines. Journal international des sciences de la vigne et du vin, 49,183-193. doi:10.20870/oeno-one.2015.49.3.82
  • Karoglan, M., Osrečak, M., Maslov, L., Kozina, B. (2014)
    Effect of Cluster and Berry Thinning on Merlot and Cabernet Sauvignon Wines Composition. Czech journal of food sciences, 32, 5, 470-476
  • Bubola, M., Peršurić, Đ., Kovačević Ganić, K., Karoglan, M., Kozina, B. (2012)
    Effects of fruit-zone leaf removal on the concentrations of phenolic and organic acids in Istrian Malvasia grape juice and wine. Food technology and biotechnology, 50, 2, 159-166
  • Kozina, B., Karoglan, M., Herjavec, S., Jeromel, A., Orlić, S. (2008)
    Influence of basal leaf removal on the chemical composition of Sauvignon Blanc and Riesling wines. Journal of food, agriculture and environment, 6, 1; 28-33

Bibliografija (CROSBI): https://www.bib.irb.hr/pregled/znanstvenici/261406?w_mentor=1

Google Scholar: https://scholar.google.hr/citations?user=UPceRz4AAAAJ&hl=hr