Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

izv. prof. dr. sc. Mirna Mrkonjić Fuka

izv. prof. dr. sc. Mirna Mrkonjić Fuka

Zavod za mikrobiologiju
Lokacija ureda: 3. paviljon, drugi kat
telefon: +385 1 239 4034
e-mail: mfuka ( at ) agr.hr
Jezik komuniciranja: hrvatski, engleski, njemački
Termin konzultacija: srijeda od 11-12h

Akademske kvalifikacije

  • 2003 - 2007: Doktorska distertacija
    Technical University Munich
    "Structural and functional diversity of proteolytic genes in an arable field"
  • 1995 - 2002: Diplomski rad
    Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu
    Stanište crne sase (Pulsatilla pratensis subs. nigricans) na Ravnoj gori u Hrvatskom Zagorju

Radno iskustvo

  • 2016 - : Sveučilište u Zagreb Agronomski fakultet
    Izvanredni profesor
  • 2011 - 2016: Sveučilište u Zagreb Agronomski fakultet
    Docent
  • 2007 - 2011: Sveučilište u Zagreb Agronomski fakultet
    Poslijedoktorand-viši asistent
  • 2006 - 2006: Biotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani, Slovenija
  • 2003 - 2006: Technical University Munich, Njemačka

Nastava

Znanstveni interesi

  • Mikrobiologija namirnica
  • Funkcionalna i strukturalna raznolikost mikrobnih zajednica
  • Molekularni biljezi i mikrobna filogenetika
  • Mikrobna ekologija

Usavršavanja

  • 27. 06. 2017. - 09. 08. 2017.: Victoria University of Wellington, School of Biological Sciences, Novi Zeland (znanstveno)
  • 15. 10. 2016. - 23. 10. 2016.: Huazhong Agricultural University, Kina (nastavno)
  • 27. 06. 2016. - 01. 07. 2016.: University of natural resources and life sciences Vienna (nastavno)
  • 23. 05. 2016. - 28. 05. 2016.: Warsaw University of Life Sciences – SGGW, Faculty of Human Nutrition and Consumer, Varšava (nastavno)
  • 30. 05. 2014. - 06. 06. 2014.: University of natural resources and life sciences Vienna (mješovito)
  • 12. 12. 2013. - 12. 12. 2013.: Centar za e- učenje, Zagreb (nastavno)
    Radionica „Ishodi učenja: kako aktivno planirati i unaprijediti stvarne kompetencije studenata“
  • 24. 11. 2013. - 21. 03. 2014.: Forum za slobodu odgoja, Zagreb (nastavno)
    Seminar unaprjeđenja visokoškolske nastave „Aktivno učenje i kritičko mišljenje u visokoškolskoj nastavi“ u trajanju od 60 sati.
  • 01. 06. 2013. - 15. 08. 2013.: Helmholtz Zentrum Munich (znanstveno)
  • 04. 04. 2013. - 05. 04. 2013.: Sveučilište u Zagrebu (nastavno)
    Radionica za mentore „Professionalization of PhD Supervision“
  • 14. 01. 2013. - 20. 01. 2013.: University of natural resources and life sciences Vienna (nastavno)
  • 01. 06. 2012. - 31. 08. 2012.: Helmholtz Zentrum Munich (znanstveno)
  • 01. 07. 2008. - 31. 01. 2009.: Helmholtz Zentrum Munich (znanstveno)

Projekti

znanstveni

Naslov Izvor financiranja Status
Očuvanje mikrobne raznolikosti povezane s proizvodnjom tradicionalnih hrvatskih kobasica od mesa divljači: biotehnološka i sigurnosna karakterizacija Hrvatska zaklada za znanost u provedbi
Gastrointestinal microbiota composition of topmouth gudgeon Pseudorasbora parva (Temminck & Schlegel, 1846) in native (China) and non-native (Croatia) environment MZO u provedbi
Mikrobiota buraga i fecesa divljih preživača: longitudinalni odnos dobrobiti životinje i širenja patogenih bakterija MZO u provedbi
Fenotipska i genotipska karakterizacija bakterijskih kultura izoliranih iz različitih agroekosustava Sveučilište u Zagrebu završen
Mikroinkapsulacija korisnih bakterija u poljoprivredi Sveučilište u Zagrebu završen
Povećanje vijabilnosti korisnih bakterija s potencijalom primjene u različitim agroekosustavima Sveučilište u Zagrebu završen
Primjena korisnih mikrobnih populacija u integriranoj poljoprivredi Sveučilište u Zagrebu završen
Tracking of pathogenic and beneficial microflora from fresh wild boar meat and fermented wild boar meat sausages produced by traditional procedures in Croatia and Austria MZO završen
Abundance and diversity of bacteria of the genus Enterococcus in cheese products with multiple resistance against antibiotics MZO završen
Mikrobiološka kontrola kvalitete autohonih mekih i tvrdih ovčijih sireva MZOS završen

stručni

Naslov Izvor financiranja Status
Aplikacija mikrobnih kultura u cilju unapređenja tehnologije proizvodnje tradicionalnih kobasica od divlje svinje VIP - Vijeće za istraživanja u poljoprivredi završen

nastavni

Naslov Izvor financiranja Status
Lifelong Learning for Sustainable Agriculture in Alps-Adriatic Region Ostalo završen

Publikacije

  • Ana Zgomba Maksimovic, Marija Zunabovic-Pichler, Ivica Kos, Sigrid Mayrhofer, Natasa Hulak, Konrad J. Domig, Mirna Mrkonjic Fuka. Microbiological hazards and potential of spontaneously fermented game meat sausages: A focus on lactic acid bacteria diversity. LWT - Food Science and Technology 89 (2018), 418–426
  • Mrkonjić Fuka, M; Walish, S; Engel, M; Welzl, G; Havranek, J. Schloter, M. Dynamics of bacterial communities during the ripening process of different Croatian cheese types derived from raw ewe's milk cheeses. PlosOne. 8 (2013), 11; e80734-e80734
  • Mrkonjic Fuka, M. Engel, A. Skelin, S. Redžepović, M. Schloter (2010): Bacterial communities associated with the production of artisanal Istrian cheese. International Journal of Food Microbiology. 142 (2010), 1/2; 19-24
  • Mrkonjic Fuka, M. Engel, A. Hagn, J. C. Munch, M. Sommer, and M. Schloter (2009): Changes of diversity pattern of proteolytic bacteria over time and space in an agricultural soil. Microbial ecology. 57, 3; 391-401
  • M. Mrkonjic Fuka, M. Engel, A. Gattinger, U. Bausenwein, M. Sommer, J. C. Munch and M. Schloter (2008): Factors influencing variability of proteolytic genes and activities in arable soils. Soil biology and Biochemistry 40, 1646-1653
  • M. Mrkonjic Fuka, M. Engel, F. Haesler, G. Welzl, J.C. Munch, M. Schloter (2008): Diversity of proteolytic community encoding for subtilisin in an arable field: spatial and temporal variability. Biology and fertility of soils. 45 (2008); 185-191

Bibliografija (CROSBI): https://bib.irb.hr/lista-radova?autor=302630

Google Scholar: https://scholar.google.hr/citations?hl=hr&user=PBQbnU4AAAAJ

Ostale znanstvene i stručne aktivnosti

  • 2017 - 2017: “Food 3- International Conference; The challenges for quality and safety along the food chain”
    Član znanstvenog odbora
  • 2016 - 2016: “Power of microbes in industry and environement”,
    Član organizacijskog odbora kongresa
  • 2015: Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču
    Član Upravnog odbora
  • 2015: “Agriculturae Conspectus Scientificus”
    Član uređivačkog odbora
  • 2013: Ministarstvo zdravlja
    Član znanstvenog odbora za ograničenu uporabu GMO-a