Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

izv. prof. dr. sc. Ivica Kos

izv. prof. dr. sc. Ivica Kos

Zavod za specijalno stočarstvo
Lokacija ureda: 2. paviljon, 2. kat, soba 052
telefon: +385 1 239 4005
e-mail: ikos ( at ) agr.hr
Jezik komuniciranja: hrvatski, engleski, češki
Termin konzultacija: četvrtak od 12 do 14

Akademske kvalifikacije

  • 2006 - 2011: doktor znanosti
    Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
    Fizikalno-kemijska i senzorna svojstva dalmatinskog pršuta različitih genotipova svinja
  • 2000 - 2006: diplomirani inženjer agronomije
    Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
    Slobodni izbor krmiva i restriktivna hranidba u tovu zagorskih purana

Radno iskustvo

  • 2006 - : Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
    2019-sada: izvanredni profesor
    2013-2019: docent
    2011-2013: viši asistent
    2006-2011: asistent

Nastava

Znanstveni interesi

  • pokazatelji kakvoće mesa
  • senzorna analiza animalnih proizvoda
  • fermentirani mesni proizvodi
  • trajni suhomesnati proizvodi
  • sastav hrane

Usavršavanja

  • 18. 06. 2017. - 25. 06. 2017.: European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) (stručno)
    Knowledge Exchange and Business-Matching with Taiwan in the Meat Processing Sector
  • 17. 10. 2016. - 20. 10. 2016.: Mendel University in Brno Faculty of AgriSciences (Republika Češka) (nastavno)
    Erasmus+ programme; akademska godina 2016/2017
  • 13. 10. 2015. - 17. 10. 2015.: Mendel University in Brno Faculty of AgriSciences (Republika Češka) (nastavno)
    Erasmus+ programme; akademska godina 2015/2016
  • 01. 07. 2015. - 30. 06. 2016.: Mendel University in Brno Faculty of AgriSciences (Republika Češka) (mješovito)
    Poslijedoktorsko jednogodišnje usavršavanje: senzorna analiza različitih prehrambenih proizvoda, profesionalne tehnike i tehnologije u proizvodnji mesnih i mliječnih proizvoda, sudjelovanje na znanstveno-stručnim ekskurzijama, konferencijama i seminarima, izvođenje nastave i sudjelovanje u nastavi, sudjelovanje i organizacija tematskih seminara i sajmova za proizvođače
  • 27. 09. 2014. - 29. 09. 2014.: Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske (stručno)
    TAIEX: Expert Mission on beef/pig/sheep carcass classification
  • 17. 04. 2014. - 18. 04. 2014.: Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske (stručno)
    TAIEX: Workshop on application of derogation for the establishments producing traditional products
  • 01. 10. 2012. - 06. 10. 2012.: GIZ – Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (Njemačka) (stručno)
    Regional Marketing: Branding of Products and Regions
  • 09. 09. 2011. - 11. 09. 2011.: Centro Studi Assaggiatori, Brescia (Italija) (stručno)
    Sensory Analysis for Panel Leader according to ISO 13300
  • 04. 12. 2009. - 06. 12. 2009.: Centro Studi Assaggiatori, Brescia (Italija) (stručno)
    Sensory Analysis for Expert Assessors according to ISO 8586
  • 27. 11. 2009. - 20. 03. 2010.: Forum za slobodu odgoja, Zagreb (nastavno)
    Seminar unaprjeđenja visokoškolske nastave „Aktivno učenje i kritičko mišljenje u visokoškolskoj nastavi“ u trajanju od 60 sati.

Projekti

znanstveni

Naslov Izvor financiranja Status
Očuvanje mikrobne raznolikosti povezane s proizvodnjom tradicionalnih hrvatskih kobasica od mesa divljači: biotehnološka i sigurnosna karakterizacija Hrvatska zaklada za znanost u provedbi
Karakterizacija i uskladba genotipa, fenotipa i tehnologija proizvodnje Sveučilište u Zagrebu u provedbi
Karakterizacija proizvodnih i genetskih odlika domaćih životinja u Republici Hrvatskoj Sveučilište u Zagrebu završen
Procjena uzgojnih vrijednosti za svojstva kakvoće mesa Sveučilište u Zagrebu završen
Valorizacija fenotipa i genotipa hrvatskih autohtonih pasmina domaćih životinja Sveučilište u Zagrebu završen

Publikacije

  • Žgomba Maksimović, A., Zunabovic-Pichler, M., Kos, I., Mayrhofer, S., Hulak, N., Domig, K. & Mrkonjić Fuka, M. (2018) Microbiological hazards and potential of spontaneously fermented game meat sausages : A focus on lactic acid bacteria diversity. Lebensmittel-wissenschaft und-technologie-food science and technology, 89, 418-426. doi:10.1016/j.lwt.2017.11.017.
  • Kos, I., Bedeković, D., Širić, I., Vnučec, I., Pećina, M., Glumpak, A. & Carović Stanko, K. (2017) Technological characterization and consumer perception of dry fermented game sausages with bay leaf (Laurus nobilis L.) essential oil. Journal of Central European Agriculture, 18 (4),794-805. doi:10.5513/JCEA01/18.4.1961
  • Kuchtík, J., Konečná, L., Sýkora, V., Šustová, K., Fajman, M. & Kos, I. (2017) Changes of physico-chemical characteristics, somatic cell count and curd quality during lactation and their relationships in Lacaune ewes. Mljekarstvo, 67, 138-145. doi:10.15567/mljekarstvo.2017.0206.
  • Širić, I., Humar, M., Kasap, A., Kos, I., Mioč, B. & Pohleven, F. (2016) Heavy metal bioaccumulation by wild edible saprophytic and ectomycorrhizal mushrooms. Environmental science and pollution research international, 23 (18), 18239-18252. doi:10.1007/s11356-016-7027-0.
  • Bedeković, D., Pintar, J., Janječić, Z., Mužic, S. & Kos, I. (2014) Using Rapeseed Cake to Improve Fatty Acid Composition of Turkey Meat. Journal of Agricultural Science and Technology, 16 (6), 1279-1287.
  • Kos, I., Konjačić, M., Ivanković, A., Širić, I. & Jakopović, T. (2013) Utjecaj kastracije na odlike mesa holštajnske junadi. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 15 (5), 386-391.

Bibliografija (CROSBI): https://www.bib.irb.hr/pregled/znanstvenici/288074?

Google Scholar: https://scholar.google.hr/citations?user=NuA5wCQAAAAJ&hl=en

Ostale znanstvene i stručne aktivnosti

  • 2017: Sveučilište u Zagrebu Vijeće biotehničkog područja
    Član Vijeća
  • 2012: Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske
    Član Stručno-operativne radne skupine za provedbu nacionalnog postupka zaštite naziva oznaka izvornosti, oznaka zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalnih specijaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za kategoriju 1.2. Mesni proizvodi
  • 2011: GUSTUS Udruga senzornih analitičara
    Član Upravnog odbora