Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

doc. dr. sc. Ana Marija Jagatić Korenika

doc. dr. sc. Ana Marija Jagatić Korenika

Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo
Lokacija ureda: 1.paviljon, 2. kat, soba 019
telefon: +385 1 239 3807
e-mail: amjagatic ( at ) agr.hr
Jezik komuniciranja: hrvatski, engleski
Termin konzultacija: utorak 10:00-12:00

Akademske kvalifikacije

  • 2009 - 2015: Poslijediplomski studij Poljoprivredne znanosti
    Agronomski Fakultet, Sveučilište u Zagrebu
    Doktorska disertacija- Utjecaj hladne maceracije na polifenolni sastav i senzorna svojstva vina kultivara Pošip, Maraština, Malvazija, Kraljevina i Škrlet (Vitis vinifera L.)
    Mentor: prof.dr.sc. Ana Jeromel
  • 2002 - 2008: Dodiplomski studij bilinogojstvo, smjer VVV
    Agronomski Fakultet, Sveučilište u Zagrebu
    Diplomski rad - „Utjecaj hrvatske hrastovine na koncentraciju hlapivih fenola u vinima Maraštine i Plavine“
    Mentor: prof.dr.sc. Stanislava Herjavec

Radno iskustvo

  • 2008 - : Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu
    2008 - 2015 Asistent
    2015 - 2016 Poslijedoktorand
    2016 - Docent

Nastava

Znanstveni interesi

  • vinarstvo
  • kemijski sastav vina
  • senzorna svojstva vina
  • senzorno ocjenjivanje vina

Usavršavanja

  • 13. 11. 2014. - 15. 11. 2014.: Agronomski Fakultet (stručno)
    Certifikat o provjeri sposobnosti i znanja senzornih ocjenjivača vina i voćnih vina
  • 01. 10. 2013. - 30. 10. 2013.: Biotehnički fakultet u Ljubljani, Slovenija (mješovito)
    Izobrazba poslijediplomskih studenata (djelatnika) AFZ-a na inozemnim institucijama
    voditelj: prof.dr.sc. Tatjana Košmerl
  • 01. 10. 2012. - 30. 10. 2012.: Poljoprivredni i prehrambeni fakultet Sveučilišta u Skopju , Makedonija (mješovito)
    Ceepus

Projekti

znanstveni

Naslov Izvor financiranja Status
Hlapive komponente drveta i njihov utjecaj na kakvoću vina Sveučilište u Zagrebu u provedbi
Nove metode analize nepoželjnih mirisa u vinima autohtonih i udomaćenih kultivara Sveučilište u Zagrebu završen
Nove metode ekstrakcije aroma i polifenola u evaluaciji sorata vinove loze Sveučilište u Zagrebu završen
Uzroci netipične arome starenja u vinu MZOS završen

Publikacije

  • Jagatić Korenika, Ana-Marija; Mihaljević Žulj, Marin; Puhelek, Ivana; Plavša, Tomislav; Jeromel, Ana.
    Study of phenolic composition and antioxidant capacity of Croatian macerated white wines. // Mitteilungen Klosterneuburg. 64 (2014) ; 171-180.
  • Maslov, Luna; Jeromel, Ana; Herjavec, Stanka; Jagatić Korenika, Ana-Marija; Mihaljević, Marin; Plavša, Tomislav.
    Indole-3-acetic acid and tryptophan in Istrian Malvasia grapes and wine. // Journal of food agriculture & environment. 9 (2011) , 3/4; 29-33.
  • Jagatić Korenika, Ana-Marija; Batistić, Ivan; Jeromel, Ana.
    Utjecaj hladne maceracije na kakvoću vina Grk. // Glasnik zaštite bilja. 40 (2017) , 5; 94-102.
  • Jagatić Korenika, Ana-Marija; Ivan, Naletilić; Mihaljević Žulj, Marin; Puhelek, Ivana; Jeromel, Ana.
    Utjecaj roka berbe i temperature maceracije na polifenolni sastav grožđa i vina sorte Frankovka (Vitis vinifera L.). // Glasnik zaštite bilja. 5 (2015) ; 92-97.
  • Mihaljević Žulj, Marin; Tomaz, Ivana; Maslov Bandić, Luna; Puhelek, Ivana; Jagatić Korenika, Ana Marija; Jeromel, Ana.
    Influence of Different Yeast Strains on Metabolism of Tryptophan and Indole-3-Acetic Acid During Fermentation. // South African journal of enology and viticulture. 36 (2015) , 1; 44-49.
  • Jagatić Korenika, Ana-Marija; Jeromel, Ana; Mihaljević Žulj, Marin; Puhelek, Ivana.
    Utjecaj hladne maceracije na kemijski sastav vina autohtonih hrvatskih sorti vinove loze. // Glasnik zaštite bilja. 35 (2012) , 4; 78-86.

Bibliografija (CROSBI): https://bib.irb.hr/lista-radova?autor=315836

Google Scholar: https://scholar.google.hr/citations?user=0b7g_hsAAAAJ&hl=hr