Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

doc. dr. sc. Ana Marija Jagatić Korenika

doc. dr. sc. Ana Marija Jagatić Korenika

Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo
Lokacija ureda: Fakultetsko dobro 3
telefon: +385 1 462 7986
e-mail: amjagatic ( at ) agr.hr
Jezik komuniciranja: hrvatski, engleski
Termin konzultacija: utorak 10:00-12:00

Akademske kvalifikacije

  • 2009 - 2015: Poslijediplomski studij Poljoprivredne znanosti
    Agronomski Fakultet, Sveučilište u Zagrebu
    Doktorska disertacija- Utjecaj hladne maceracije na polifenolni sastav i senzorna svojstva vina kultivara Pošip, Maraština, Malvazija, Kraljevina i Škrlet (Vitis vinifera L.)
    Mentor: prof.dr.sc. Ana Jeromel
  • 2002 - 2008: Dodiplomski studij bilinogojstvo, smjer VVV
    Agronomski Fakultet, Sveučilište u Zagrebu
    Diplomski rad - „Utjecaj hrvatske hrastovine na koncentraciju hlapivih fenola u vinima Maraštine i Plavine“
    Mentor: prof.dr.sc. Stanislava Herjavec

Radno iskustvo

  • 2008 - : Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu
    2008 - 2015 Asistent
    2015 - 2016 Poslijedoktorand
    2016 - Docent

Nastava

Znanstveni interesi

  • vinarstvo
  • polifenolni sastav vina
  • senzorna svojstva vina
  • senzorno ocjenjivanje vina
  • alternativni proizvodi u vinogradarstvu

Usavršavanja

  • 02. 10. 2019. - 04. 10. 2019.: Agronomski fakultet (nastavno)
    2nd TEFSI Capacity Building Course innovative education approaches and tools
  • 06. 09. 2019. - : SRCE (nastavno)
    Osnove rada s alatima za upravljanje referencama (D501)
  • 12. 07. 2019. - : SRCE (nastavno)
    PowerPointiranje (PowerPoint 2016)(R301)
  • 12. 03. 2019. - : Agronomski fakultet (nastavno)
    Izvanastavne aktivnosti- vrednovanje
  • 26. 02. 2019. - : BICRO BIOCentar inkubacijski centar za bioznanosti (znanstveno)
    Analiza, identifikacija i kvantifikacija proteina spregnutim metodama tekućinske kromatografije i spektrometrije masa
  • 15. 07. 2018. - : SRCE (nastavno)
    Proračunske tablice- napredna razina (Excel 2016) (E440)
  • 16. 03. 2018. - : Agronomski Fakultet (nastavno)
    Mentorska radionica PDS Poljoprivredne znanosti
  • 17. 11. 2017. - : Agronomski fakultet (nastavno)
    Ciklus radionica s ciljem podizanja kvalitete izvedbe visokoškolske nastave
  • 25. 09. 2017. - : SRCE (nastavno)
    Novosti u sustavu Moodle 3.3
  • 13. 11. 2014. - 15. 11. 2014.: Agronomski Fakultet (stručno)
    Certifikat o provjeri sposobnosti i znanja senzornih ocjenjivača vina i voćnih vina
  • 01. 10. 2013. - 30. 10. 2013.: Biotehnički fakultet u Ljubljani, Slovenija (znanstveno)
    Izobrazba poslijediplomskih studenata (djelatnika) AFZ-a na inozemnim institucijama
    voditelj: prof.dr.sc. Tatjana Košmerl
  • 01. 10. 2012. - 30. 10. 2012.: Poljoprivredni i prehrambeni fakultet Sveučilišta u Skopju , Makedonija (stručno)
    Ceepus

Projekti

znanstveni

Naslov Izvor financiranja Status
Novi početak za stare hrvatske sorte vinove loze EU programi u provedbi
Hlapive komponente drveta i njihov utjecaj na kakvoću vina Sveučilište u Zagrebu u provedbi
Nove metode analize nepoželjnih mirisa u vinima autohtonih i udomaćenih kultivara Sveučilište u Zagrebu završen
Nove metode ekstrakcije aroma i polifenola u evaluaciji sorata vinove loze Sveučilište u Zagrebu završen
Uzroci netipične arome starenja u vinu MZOS završen

stručni

Naslov Izvor financiranja Status
Primjena mikorize u vinogradarsko-vinarskoj proizvodnji na području Zagrebačke županije Suradnja s tijelima uprave u provedbi

nastavni

Naslov Izvor financiranja Status
Mooc in Enology aimed at Reinforcing competences applying Game-based approach and Olfactive learning for the wine tasting European Commission u provedbi

Publikacije

  • Jagatić Korenika, Ana-Marija; Mihaljević Žulj, Marin; Puhelek, Ivana; Plavša, Tomislav; Jeromel, Ana.
    Study of phenolic composition and antioxidant capacity of Croatian macerated white wines. // Mitteilungen Klosterneuburg. 64 (2014) ; 171-180.
  • Maslov, Luna; Jeromel, Ana; Herjavec, Stanka; Jagatić Korenika, Ana-Marija; Mihaljević, Marin; Plavša, Tomislav.
    Indole-3-acetic acid and tryptophan in Istrian Malvasia grapes and wine. // Journal of food agriculture & environment. 9 (2011) , 3/4; 29-33.
  • Jagatić Korenika, A., Maslov Bandić, L., Jakobović, S., Palčić, I. & Jeromel, A. (2018) Comparative study of aromatic and polyphenolic profiles of Croatian white wines produced by cold maceration. Czech journal of food sciences, 36 (6), 459-469 doi:10.17221/448/2017-CJFS.
  • Jagatić Korenika, Ana-Marija; Ivan, Naletilić; Mihaljević Žulj, Marin; Puhelek, Ivana; Jeromel, Ana.
    Utjecaj roka berbe i temperature maceracije na polifenolni sastav grožđa i vina sorte Frankovka (Vitis vinifera L.). // Glasnik zaštite bilja. 5 (2015) ; 92-97.
  • Mihaljević Žulj, Marin; Tomaz, Ivana; Maslov Bandić, Luna; Puhelek, Ivana; Jagatić Korenika, Ana Marija; Jeromel, Ana.
    Influence of Different Yeast Strains on Metabolism of Tryptophan and Indole-3-Acetic Acid During Fermentation. // South African journal of enology and viticulture. 36 (2015) , 1; 44-49.
  • Palčić, I., Jagatić Korenika, A., Jakobović, S., Pasković, I., Major, N., Ban, D., Goreta Ban, S., Karoglan, M., Petek, M. & Herak Ćustić, Mirjana, Jeromel, Ana (2019) Soil type affects grape juice free amino acid profile during ripening of cv. Malvasia Istriana (Vitis vinifera L.). New zealand journal of crop and horticultural science. [Preprint] doi:10.1080/01140671.2019.1657910.

Bibliografija (CROSBI): https://bib.irb.hr/lista-radova?autor=315836

Google Scholar: https://scholar.google.hr/citations?user=0b7g_hsAAAAJ&hl=hr

Ostale znanstvene i stručne aktivnosti

  • 2019: University of Padova, DAFNAE
    Akademska mobilnost
  • 2019: Vinidea / Sive
    Enoforum- innovazione ed eccellenza
  • 2019: Ireks aroma / AEB
    Međunarodno savjetovanje: Berba 2019, tehnološki noviteti i priprema za berbu
  • 2018: Ireks aroma / AEB
    Međunarodno savjetovanje: Berba 2018, tehnološki noviteti i priprema za berbu
  • 2017: Agronomski fakultet
    Voditeljica izvannastavne aktivnosti ˇVinarska grupaˇ
  • 2017: HAPIH, Ministarstvo poljoprivrede
    Međunarodno stručno savjetovanje za članove povjerenstva za organoleptično ocjenjivanje vina i voćnih vina
  • 2012: HVVD Hrvatsko vinogradarsko vinarsko društvo
    Član