Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

doc. dr. sc. Kristina Kljak

doc. dr. sc. Kristina Kljak

Zavod za hranidbu životinja
Lokacija ureda: 2. paviljon, prizemlje, soba 009
telefon: +385 1 239 4022
e-mail: kkljak ( at ) agr.hr
Jezik komuniciranja: hrvatski, engleski
Termin konzultacija: ponedjeljak 11-12, četvrtak 11-12

Akademske kvalifikacije

  • 2006 - 2012: Doktorski rad
    Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
    Antioksidacijska i pigmentacijska svojstva karotenoida iz zrna hibrida kukuruza u proizvodnji jaja
  • 1999 - 2005: Diplomski rad
    Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu
    Izolacija i određivanje protutijela specifičnog na transferin enzimskim imunotestom

Radno iskustvo

  • 2006 - : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
    2016-sada: docent
    2012-2016: viši assistent
    2006-2012: znanstveni novak

Nastava

Znanstveni interesi

  • Fizikalno-kemijska svojstva krmiva
  • Kvantitativno određivanje sadržaja i antioksidacijske aktivnosti zrna hibrida kukuruza
  • Pigmentacijska svojstva karotenoida
  • Kinetika probavljivosti škroba, vlakana i bjelančevina

Usavršavanja

  • 11. 11. 2015. - 12. 11. 2015.: The Pennsylvania State University (stručno)
    Dairy Cattle Nutrition Workshop, Penn State Extension Dairy Team, The Pennsylvania State University
  • 12. 01. 2015. - 12. 12. 2015.: The Pennsylvania State University, Department of Animal Science (znanstveno)
    Stipendija Fulbright scholarship
  • 24. 09. 2014. - 26. 09. 2014.: European Commission, Joint Research Centre, Institute for Reference Materials and Measurements (stručno)
    Enlargement and Integration Workshop: Analysis of food and feed contaminants – Legal and scientific framework; Including method validation and measurement uncertainty
  • 15. 04. 2013. - 15. 06. 2013.: Institute of Chemical Technology, Department of Fermentation Chemistry and Bioengineering (znanstveno)
    Stipendija CEEPUS program (CIII-HR-0306-05-1213 – For safe and healthy food in Middle Europe)
  • 01. 05. 2011. - 01. 06. 2011.: Institute of Chemical Technology, Department of Fermentation Chemistry and Bioengineering (znanstveno)
    Stipendija CEEPUS program (CII-HR-0306-03-1011 – For safe and healthy food in Middle Europe)
  • 04. 01. 2010. - 04. 02. 2010.: Wroclaw University of Environmental and Life Sciences, Faculty of Agriculture (znanstveno)
    Stipendija CEEPUS program (CII-HU-0003-05-09100 – Agriculture and environment in the 21st century)

Projekti

znanstveni

Naslov Izvor financiranja Status
European network to advance carotenoid research and applications in agro-food and health COST u provedbi
Sadržaj i antioksidacijska aktivnost fenolnih kiselina antocijanina zrna žutog kukuruza Sveučilište u Zagrebu u provedbi
Fenotipska svojstva, masnokiselinski sastav i senzorna kvaliteta mesa i jaja kokoši hrvatice Sveučilište u Zagrebu završen
Utjecaj fitogenih dodataka na kvalitetu jaja i zdravstveni status kokoši nesilica Sveučilište u Zagrebu završen
Utjecaj mikotoksina na sadržaj fenola i karotenoida u zrnu kukuruza Sveučilište u Zagrebu završen
Hranidbena, antioksidativna i prebiotička svojstva kukuruza za domaće životinje MZOS završen

Publikacije

  • Kljak, K., Pino, F., Harvatine, K. J., & Heinrichs, A. J. (2017) Analysis of selected rumen microbial populations in dairy heifers limit fed diets varying in trace mineral form and starch content. Livestock Science, 198, 93-96. DOI: 10.1016/j.livsci.2017.02.012
  • Kljak, K., Pino, F., & Heinrichs, A. J. (2017) Effect of forage to concentrate ratio with sorghum silage as a source of forage on rumen fermentation, N balance, and purine derivative excretion in limit-fed dairy heifers. Journal of dairy science, 100, 213-223. DOI: 10.3168/jds.2016-11383
  • Duvnjak, M., Kljak, K., & Grbeša, D. (2016) Effect of hybrid, inoculant and storage time on whole plant nitrogen compounds and grain total zein content in maize silage. Journal of Animal and Feed Sciences, 25, 174-178.
  • Kljak, K., Šárka, E., Dostálek, P., Smrčková, P., & Grbeša, D. (2015) Influence of physicochemical properties of Croatian maize hybrids on quality of extrusion cooking. LWT-Food Science and Technology, 60, 472-477. DOI: 10.1016/j.lwt.2014.08.017
  • Kljak, K., & Grbeša, D. (2015) Carotenoid content and antioxidant activity of hexane extracts from selected Croatian corn hybrids. Food Chemistry, 167, 402-408. DOI: 10.1016/j.foodchem.2014.07.002
  • Kljak, K., Grbeša, D., & Karolyi, D. (2014) Reflectance colorimetry as a simple method for estimating carotenoid content in maize grain. Journal of Cereal Science, 59, 109-111. DOI: 10.1016/j.jcs.2013.12.004

Bibliografija (CROSBI): https://www.bib.irb.hr/pregled/znanstvenici/288105?w_mentor=1

Google Scholar: https://scholar.google.hr/citations?user=vUe5PWUAAAAJ&hl=hr&oi=sra