Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

doc. dr. sc. Milna Tudor Kalit

doc. dr. sc. Milna Tudor Kalit

Zavod za mljekarstvo
Lokacija ureda: 3. paviljon, 1. kat, soba 055
telefon: +385 1 239 3647
e-mail: mtudor ( at ) agr.hr
Jezik komuniciranja: hrvatski, engleski, njemački
Termin konzultacija: srijeda 13-15h

Akademske kvalifikacije

  • 2007 - 2012: Doktorica biotehničkih znanosti
    Sveučilište u Zagrebu Prehrambeno-biotehnološki fakultet. Naslov doktorske disertacije: Određivanje sastava i udjela slobodnih masnih kiselina sira iz mišine te njegova fizikalno-kemijska i senzorska svojstva
  • 1999 - 2005: dipl. ing. prehrambene tehnologije
    Sveučilište u Zagrebu Prehrambeno-biotehnološki fakultet. Naslov diplomskog rada: Utjecaj blanširanja na kemijski sastav i sposobnost rehidratacije osušenih listića jabuke.

Radno iskustvo

  • 2006 - : Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za mljekarstvo
    2006. - 2016.: stručni suradnik
    2016. - today: docent

Nastava

Znanstveni interesi

  • sigurnost hrane
  • sirarstvo
  • biokemija zrenja sireva
  • uloga mlijeka i mliječnih proizvoda u prehrani ljudi

Usavršavanja

  • 04. 06. 2017. - 08. 06. 2017.: Mehmet Akif Ersoy University, Burdur, Turska (znanstveno)
    Erasmus+ mobilnost - Food Processing Department
  • 17. 10. 2015. - 21. 10. 2015.: Mehmet Akif Ersoy University, Burdur, Turska (znanstveno)
    Erasmus+ mobilnost - Food Processing Department
  • 26. 01. 2009. - 28. 01. 2009.: Wageningen University, Nizozemska (stručno)
    International advanced course Nutrient density of milk
  • 29. 07. 2007. - 05. 08. 2007.: Michigan State University, SAD (stručno)
    International Food Safety Short Course and Environmental Biosafety Short Course

Projekti

znanstveni

Naslov Izvor financiranja Status
Optimizacija tempereture toplinske obrade mlijeka za proizvodnju ovčjeg jogurta Sveučilište u Zagrebu u provedbi
Izbor mikrobne kulture za proizvodnju ovčjeg jogurta Sveučilište u Zagrebu završen
Izrada i primjena matematičkog modela standardizacije mlijeka u proizvodnji tradicionalnih sireva Sveučilište u Zagrebu završen

Publikacije

  • Tudor Kalit, M., Buntić, I., Morone, G., Delaš, I., Kalit, S. (2016) The content of free fatty acids in relation to electronic nose sensors responses and sensory evaluation of cheese in a lamb skin sack (Sir iz mišine) throughout ripening. Mljekarstvo, 66 (1), 26-33. doi: 10.15567/mljekarstvo.2016.0103
  • Tudor Kalit, M., Kalit, S., Delaš, I., Kelava, N., Karolyi, D., Kaić, D., Vrdoljak, M., Havranek, J. (2014) Changes in the composition and sensory properties of Croatian cheese in a lamb skin sack (Sir iz mišine) during ripening. International Journal of Dairy Technology, 67 (2), 255-264. doi: 10.1111/1471-0307.12117
  • Tudor Kalit, M., Marković, K., Kalit, S., Vahčić, N., Havranek, J. (2014) Application of electronic nose and electronic tongue in the dairy industry. Mljekarstvo, 64 (4), 228-244. doi: 10.15567/mljekarstvo.2014.0402
  • Valkaj, K., Kalit, S., Tudor Kalit, M., Wendorff, W. L. (2013) Hygienic indicators and chemical composition of Prgica cheese produced from raw and pasteurised milks. Czech journal of food sciences. 31 (3), 217-221.
  • Tudor Kalit, M., Kalit, S., Kelava, N., Havranek, J. (2012) Physicochemical differences between Croatian cheese matured in a lamb skin sack (Sir iz misine) and cheese matured in a rind throughout ripening. International Journal of Dairy Technology, 65 (4), 555-560. doi: 10.1111/j.1471-0307.2012.00851.x

Bibliografija (CROSBI): https://www.bib.irb.hr/pregled/znanstvenici/338606?w_mentor=1&page=2

Google Scholar: https://scholar.google.hr/citations?user=V1z9heEAAAAJ&hl=hr

Ostale znanstvene i stručne aktivnosti

  • 2017: Članica Uredničkog odbora znanstvenog časopisa Mljekarstvo
  • 2016: Članica Hrvatskog društva prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista
  • 2008: Članica Uredničkog odbora stručno-popularnog časopisa Mljekarska revija Mlijeko i ja
  • 2006: Članica Hrvatske mljekarske udruge