Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

prof. dr. sc. Dubravka Samaržija

prof. dr. sc. Dubravka Samaržija

Zavod za mljekarstvo
Lokacija ureda: 3 paviljon, 1. kat (kula)
telefon: +385 1 239 3926
e-mail: samarzija ( at ) agr.hr
Jezik komuniciranja: hrvatski, engleski
Termin konzultacija: četvrtak od 10-13 sati

Akademske kvalifikacije

  • 1993 - 1998: Doktor biotehničkih znanosti
    Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet
    "Izolacija i determinacija sojeva iz autohtone mezofilne kulture bakterija mliječne kiseline"
  • 1981 - 1993: Magistar znanosti iz znanstvenog područja agronomija, znanstvena disciplina mljekarstvo
    Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet
    "Upotreba DIP-SLIDE metode za brzo određivanje ukupnog broja bakterija i broja Pseudomonas spp. u pasteriziranom mlijeku"
  • 1976 - 1981: Diplomirani inženjer agronomije
    Sveučilište u Zagrebu, Fakultet poljoprivrednih znanosti
    "Značaj i uloga proteina u ishrani svinja"

Radno iskustvo

  • 1981 - : Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Nastava

Znanstveni interesi

  • Kvaliteta mlijeka
  • Mljekarska mikrobiologija
  • Mikrobne fermentacije
  • Autohtono sirarstvo

Usavršavanja

  • 14. 09. 2008. - 19. 09. 2008.: (znanstveno)
    European Federation of Biotechnology in collaboration with Section on Biochemical Engineering Science, Supetar, Hrvatska.
  • 04. 04. 2008. - 04. 04. 2008.: Hrvatska gospodarska komora (mješovito)
    Workshop on microbiological criteria for food; AGR 24928, Hrvatska gospodarska komora i ured TAIEX, Zagreb, Hrvatska.
  • 26. 02. 2007. - 27. 02. 2007.: Hrvatska gospodarska komora (stručno)
    Croatian Chamber of Economy, European Commission, Technical Assistance Information Exchange Instrument (TAIEX) EU Food Legislation, Zagreb, Hrvatska.
  • 11. 07. 2005. - 14. 07. 2005.: (stručno)
    Bio Pharm Vet & Agro Best, Production of milk with energy and protein supplements, Brestovice, Češka.
  • 01. 10. 2001. - 21. 10. 2001.: Cooperative Resources International, Wisconsin, SAD, John K.Rounge, (stručno)
    Usavršavanje i izmjena iskustava u proizvodnji mlijeka i laboratorijskih postupaka u analizama mlijeka.
  • 01. 04. 2001. - 11. 04. 2001.: University of Guelph, Kanada, Art Hill (znanstveno)
    Tehnologija proizvodnje sira.
  • 01. 02. 1997. - 22. 02. 1997.: Commission Joint Research Centre, Ispra, Italija, Giuseppe Marengo (znanstveno)
    Primjena analitičkih bakterioloških metoda temeljenih na kinetici rasta bakterija.
  • 20. 01. 1996. - 20. 02. 1996.: Primjena analitičkih bakterioloških metoda temeljenih na kinetici rasta bakterija. (znanstveno)
    Izolacija i identifikacija Lactococcus spp.

Projekti

znanstveni

Naslov Izvor financiranja Status
Optimizacija tempereture toplinske obrade mlijeka za proizvodnju ovčjeg jogurta Sveučilište u Zagrebu u provedbi
Izbor mikrobne kulture za proizvodnju ovčjeg jogurta Sveučilište u Zagrebu završen
Izrada i primjena matematičkog modela standardizacije mlijeka u proizvodnji tradicionalnih sireva Sveučilište u Zagrebu završen
Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka MZOS završen
Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite MZOS završen

Publikacije

  • Zamberlin, Š., Samaržija, D. (2017) The effect of non-standard heat treatment of sheep’s milk on physico-chemical properties, sensory characteristics, and the bacterial viability of classical and probiotic yogurt. Food chemistry, 225, 62-68. doi:10.1016/j.foodchem.2017.01.001
  • Pašić, V., Tudor Kalit, M., Salajpal, K., Samaržija, D., Havranek, J., Kalit, S. (2016) The impact of changes in the milk payment system and season on the hygienic quality of milk. Journal of central European agriculture, 17, 3, 629-639. doi:10.5513/JCEA01/17.3.1755
  • Samaržija, D. (2016) Korištenje mlijeka kobile i magarice u proizvodnji fermentiranih mlijeka. Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.
    http://www.agr.unizg.hr/multimedia/ebooks/Kobilje_i-magaricino_mlijeko.pdf
  • Samaržija, D. (2015) Fermentirana mlijeka. Hrvatska mljekarska udruga, Zagreb.
    http://www.agr.unizg.hr/multimedia/ebooks/fermentirana_mlijeka_dubravka_samarzija.pdf
  • Pogačić, T., Chuat, V., Madec, M., Samaržija, D., Lortal, S., Valence, F. (2014) Phenotypic traits of genetically closely related Leuconostoc spp. International Dairy Journal, 39, 1, 96-101. doi:10.1016/j.idairyj.2014.05.014

Bibliografija (CROSBI): https://www.bib.irb.hr/pregled/znanstvenici/3286?w_mentor=1

Google Scholar: https://scholar.google.hr/citations?user=JRMMRrcAAAAJ&hl=hr

Ostale znanstvene i stručne aktivnosti

  • 2016: Hrvatska zaklada za znanost
    Član panela za vrednovanje istraživačkih projektnih prijedloga prijavljenih na natječaj Hrvatske zaklade za znanost za područje Biotehnologija, Prehrambena tehnologija, Nutricionizam, Rješenje I-1319-2016.
  • 2016: Ministarstvo poljoprivrede RH
    Član stručno-operativne skupine za provedbu nacionalnog postupka zaštite poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za kategoriju sireva. Rješenje 525-09/1341-16-14.
  • 2010 - 2015: Hrvatska mljekarska udruga, Zagreb
    Predsjednik znanstvenog odbora Hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem.
  • 2005: Hrvatska mljekarska udruga, Zagreb
    Član uređivačkog odbora znanstvenog časopisa Mljekarstvo.
  • 1999: FIL-IDF, International Dairy Federation, Brisel, Belgija
    Član Povjerenstva za higijenu i kvalitetu mlijeka.
  • 1999: Pomurski sejem, Radgona, Slovenija
    Član Internacionalnog povjerenstva za senzorsku ocjenu mlijeka i mliječnih proizvoda.
  • 1998: Nacionalno povjerenstvo za senzorsku ocjenu autohtonih sireva i mliječnih proizvoda poljoprivrednih gospodarstava
    Član Nacionalnog povjerenstvo za senzorsku ocjenu autohtonih sireva i mliječnih proizvoda poljoprivrednih gospodarstava.
  • 1995: Hrvatska gospodarska komora
    Član u tehničkom povjerenstvu za mlijeko i mliječne proizvode.
  • 1991: Nacionalno povjerenstvo za standarde u proizvodnji, higijeni i kvaliteti mlijeka i mliječnih proizvoda
    Član Nacionalnog povjerenstva za standarde u proizvodnji, higijeni i kvaliteti mlijeka i mliječnih proizvoda.