Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

izv. prof. dr. sc. Ana Gavrilović

Zavod za ribarstvo, pčelarstvo, lovstvo i spec. zoologiju
Lokacija ureda: Bijela vila
telefon: +385 1 239 3874
e-mail: agavrilovic ( at ) agr.hr
Jezik komuniciranja: hrvatski, engleski
Termin konzultacija: ponedjeljkom 11.00 - 12:00

Akademske kvalifikacije

  • 2005 - 2011: dr. sc.
    Institucija: Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
    Tema disertacije: Utjecaj planktona na morfohistokemijske i biokemijske osobine probavnog sustava kamenice, Ostrea edulis (Linnaeus, 1758) Malostonskog zaljeva
  • 1998 - 2002: mr. sc.
    Institucija: Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
    Tema magistarskog rada: Koncentracije kadmija, olova i cinka u kamenica (Ostrea edulis, L.) Malostonskog zaljeva
  • 1989 - 1995: dr. vet. med.
    Institucija: Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu (2000 - nostrifikacija na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu)

Radno iskustvo

  • 2018 - : Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet
  • 2016 - 2018: Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Odjel za prirodne i zdravstvene studije
    - kordinator te voditelj studija Znanost o moru
    - nositelj kolegija: Marikultura, Sigurnost i kvaliteta proizvoda iz mora, Fiziologija, Ekofiziologija
  • 2008 - 2013: Tehnološki i poslovno inovacijski centar za marikulturu MARIBIC
    Vanjski suradnik za istraživanje i razvoj: razvitak i testiranje novih tehnolagija u uzgoju ribe i školjkaša, trerman otpada iz akvakulture, priprema i koordinacija projekata, monitoring okoliša na području uzgoja školjkaša, programi sigurnosri hrane (GHP/GMP i HACCP), biosigurnost i dobrobit životinja, organizacija tečajava i edukacija.
  • 2004 - 2016: Sveučilište u Dubrovniku, Odjel za akvakulturu
    2011 - 2016: docent na dodiplomskom studiju Akvakultura i diplomskom studija marikultura; nositelj kolegija: Praktična nastava I, Standardi proizvodnje i kakvoće, Zdravstvo u marikulturi, Fiziologija uzgajanih organizama, Bolesti akvatičnih organizama, Fiziologija stresa i adaptacija; Mikrobilologija, (od ak. 2015/2016 i nositelj kolegija: Tehnologija u akvakulturi, Konstukcija akvakulturnih postrojenja)
    2004 - 2011: znanstveni novak (do 2006) /asistent (2006 -2011) / viši asistent (2011); suradnik na kolegijima: Standardi proizvodnje i kakvoće, Zdravstvo u marikulturi, Fiziologija uzgajanih organizama, Fiziologija stresa i adaptacija; Ekotoksikologija i Histologija.
  • 1995 - 2004: Federalno ministarstvo poloprivrede, vodorivrede i šumarstva (F BiH)
    Granični veterinarski inspektor: veterinarsko-sanitarna kontrola životinja i proizvoda životinjskog porijekla

Nastava

Znanstveni interesi

  • Razvitak i primjena novih tehnologija u akvakulturi
  • Zdravstveni manadžment u akvakulturi
  • interakcija između čimbenika okoliša i akvatičnih organizama
  • sigurnost i kvaliteta proizvoda akvakulture
  • menadžment otpada iz akvakulture
  • fiziologija probave i reprodukcije akvatičnih organizama

Usavršavanja

  • 06. 05. 2013. - 15. 05. 2013.: National Inland Fisheries Institute, Piaseczno, Poland (znanstveno)
    primjena novih metoda imunizacije akvatičnih organizama
  • 10. 06. 2012. - 25. 06. 2012.: Veterinary Research Institute, Department of Toxicology, Brno,Czech Republic (znanstveno)
    upotreba PCR i RT – PCR u ekotoksikologiji
  • 19. 10. 2009. - 23. 10. 2009.: Qualitas, Zagreb (stručno)
    ISO 22000
  • 12. 11. 2007. - 17. 11. 2007.: CIHAEM, Zaragoza, Španjolska (mješovito)
    Advanced course “Marketing of seafood products: trends and challenges”
  • 17. 10. 2005. - 21. 10. 2005.: CIHAEM, Zaragoza, Španjolska (mješovito)
    Advanced course “Traceability of fish and fish products: Technologies and management systems”
  • 14. 03. 2005. - 18. 03. 2005.: CIHAEM, Zaragoza, Španjolska (mješovito)
    Advanced course “Traceability and food labeling meeting food safety and market requirements”
  • 07. 03. 2005. - 11. 03. 2005.: CIHAEM, Zaragoza, Španjolska (mješovito)
    Advanced course “Quality assurance in agro-food marketing: normative, systems and business implications”
  • 20. 11. 2004. - 22. 11. 2004.: IFRAMER, Laboratory for shellfish pathology. Sete, Francuska (znanstveno)
  • 20. 08. 1999. - 10. 12. 1999.: JICA, Japan (mješovito)
    Tečaj “Assurance of Food Safety and Quality Control”:
    upoznavanje sa procedurom uvoza i izvoza namirnica; razumijevanje međunarodnih propisa koji se odnose na kontrolu higijenske ispravnosti namirnica na svim nivoima; razumijevanje i savladavanje tehnika kontrole kvalitete prema ISO i HACCP kriterijima, te tehnika provođenja sustavnog monitoringa u objektima za proizvodnju, preradu, skladištenje i transport prehrambenih proizvoda sa posebnim naglaskom na mikotoksine, patogene mikroorganizme, teške metale, pesticide, aditive i druge toksične supstance

Projekti

znanstveni

Naslov Izvor financiranja Status
Mikrobna ekologija voda kao pokazatelj zdravstvenog stanja okoliša Hrvatska zaklada za znanost u provedbi
Prilagodba uzgoja bijele ribe klimatskim promjenama Hrvatska zaklada za znanost u provedbi
Gastrointestinal microbiota composition of topmouth gudgeon Pseudorasbora parva (Temminck & Schlegel, 1846) in native (China) and non-native (Croatia) environment MZO u provedbi