Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

prof. dr. sc. Ana Jeromel

prof. dr. sc. Ana Jeromel

Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo
Lokacija ureda: I paviljon, 2 kat, soba 018
telefon: +385 1 462 7986
e-mail: amajdak ( at ) agr.hr
Jezik komuniciranja: hrvatski, engleski, talijanski
Termin konzultacija: utorak, 10-12

Akademske kvalifikacije

  • 2001 - 2005: Doktor znanosti
    Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu
    Utjecaj različitih metoda otkiseljavanja na kakvoću vina Kraljevina
  • 1998 - 2001: Magistar znanosti
    Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
    Utjecaj nekih autohtonih sojeva kvasca Saccharomyces cerevisiae na kakvoću vina Traminac
  • 1991 - 1996: Dipl. ing. agronomije
    Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
    Kakvoća neki vina Graševine uzetih s tržišta

Radno iskustvo

  • 1998 - : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
    1998-2001, mlađi asistent
    2001-2005, asistent
    2006-2010, docent
    2010-2015, izvanredni profesor
    2016- redoviti profesor

Nastava

Znanstveni interesi

  • Arome fermentacije i kakvoća vina
  • Malolaktična fermentacija i kakvoća vina
  • "Sur lie" tehnologija
  • Utjecaj kvasaca na kakvoću vina
  • Senzorno ocjenjivanje vina

Usavršavanja

  • 20. 02. 2001. - 20. 04. 2001.: Istituto Agrario di St Michele all Adige (TN) (mješovito)
    Analiza vina primjenom GC metoda

Projekti

znanstveni

Naslov Izvor financiranja Status
Hlapive komponente drveta i njihov utjecaj na kakvoću vina Sveučilište u Zagrebu u provedbi
Profiliranje različitih sorti vina temeljem određivanja pojedinačnih tiola MZO u provedbi
Nove metode analize nepoželjnih mirisa u vinima autohtonih i udomaćenih kultivara Sveučilište u Zagrebu završen
Nove metode ekstrakcije aroma i polifenola u evaluaciji sorata vinove loze Sveučilište u Zagrebu završen
Uzroci netipične arome starenja u vinu MZOS završen

stručni

Naslov Izvor financiranja Status
Primjena mikorize u vinogradarsko-vinarskoj proizvodnji na području Zagrebačke županije Suradnja s tijelima uprave u provedbi
Poboljšanje kakvoće proizvoda od jabuka i kupina - proizvodnja vina od jabuka i kupina Suradnja s tijelima uprave završen
Poboljšanje kakvoće vina Kraljevina folijarnom primjenom makro i mikro elemenata Suradnja s tijelima uprave završen
Utjecaj folijarne gnojidbe aminokiselinama na kakvoću vina Kraljevina Suradnja s tijelima uprave završen

Publikacije

  • Maslov, L., Tomaz, I., Žulj, M. M., & Jeromel, A. (2017). Aroma characterization of predicate wines from Croatia. European Food Research and Technology, 243(2), 263-274.
  • Žulj, M. M., Maslov, L., Tomaz, I., & Jeromel, A. (2015). Determination of 2-aminoacetophenone in white wines using ultrasound assisted SPME coupled with GC-MS. Journal of analytical chemistry, 70(7), 814-818.
  • Korenika, A. M. J., Žulj, M. M., Puhelek, I., Plavša, T., & Jeromel, A. (2014). Study of phenolic composition and antioxidant capacity of Croatian macerated white wines. Mitteilungen Klosterneuburg, Rebe und Wein, Obstbau und Früchteverwertung, 64(4), 171-180.
  • Kozlovic, G., Jeromel, A., Maslov, L., Pollnitz, A., & Orlić, S. (2010). Use of acacia barrique barrels–Influence on the quality of Malvazija from Istria wines. Food chemistry, 120(3), 698-702.
  • Orlić, S., Vojvoda, T., Babić, K. H., Arroyo-López, F. N., Jeromel, A., Kozina, B., ... & Comi, G. (2010). Diversity and oenological characterization of indigenous Saccharomycescerevisiae associated with Žilavka grapes. World Journal of Microbiology and Biotechnology, 26(8), 1483-1489.
  • Tomaz, I., Maslov Bandić, L., Puhelek, I., Jagatić Korenika, A. M., & Jeromel, A. (2015). Influence of different yeast strains on metabolism of tryptophan and indole-3-acetic acid during fermentation. South African Journal of Enology and Viticulture, 36(1), 44-49.

Bibliografija (CROSBI): https://www.bib.irb.hr/pregled/znanstvenici/222710?w_mentor=1

Google Scholar: https://scholar.google.hr/citations?user=qY6vPy4AAAAJ&hl=hr

Ostale znanstvene i stručne aktivnosti

  • 2012: HAA
    Status eksperta pri Hrvatskoj akreditacijskoj agenciji za područje senzornog ispitivanja
  • 2010: OIV
    Predstavnik Republike Hrvatske u Međunarodnoj organizaciji za lozu i vino (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin - OIV), Pariz - Stručna skupina za mikrobiologiju vina
  • 2005: MPS
    Član Povjerenstva za organoleptičko ocjenjivanje vina i drugih proizvoda od grožđa i vina pri Ministarstvu poljoprivrede
  • 2000: Agronomski fakultet
    Član organizacijskog odbora međunarodna konferencija "Budućnost vinogradarstva i vinarstva", Zagreb