Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

prof. dr. sc. Samir Kalit

prof. dr. sc. Samir Kalit

Zavod za mljekarstvo
Lokacija ureda: III paviljon
telefon: +385 1 239 3879
e-mail: skalit ( at ) agr.hr
Jezik komuniciranja: Hrvatski i engleski
Termin konzultacija: Svaki dan od 13-14 sati

Akademske kvalifikacije

  • 1999 - 2003: Biokemijski procesi Tounjskog sira tijekom zrenja
    Disertacija, Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet
  • 1995 - 1999: Somatske stanice i njihov utjecaj na proizvodnju i zrenje sira Podravca
    Magistarski rad, Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet
  • 1989 - 1995: Somatske stanice i njihov utjecaj na kemijski sastav, fizikalne i preradbene osobine mlijeka
    Diplomski rad, Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet

Radno iskustvo

  • 1995 - : Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet
    Redoviti profesor

Nastava

Znanstveni interesi

  • Zrenje sireva, sirarska tehnologija, proizvodnja autohtonih sireva i kakvoća mlijeka

Usavršavanja

  • 21. 09. 2010. - 23. 09. 2010.: University of Wisconsin, Sjedinjene Američke Države (znanstveno)
    Sudjelovanje u programu Sirevi i fermentirana mlijeka Istočnog Mediterana i održavanje predavanja na temu Tvrdi sirevi Istočnog mediterana
  • 23. 04. 2001. - 27. 04. 2001.: University of Guelph, Ontario, Kanada (stručno)
    Sudjelovanje u programu Tehnologije proizvodnje sireva.
  • 20. 02. 1999. - 05. 03. 1999.: ETH Swiss Federal Institut of Technology; Zurich, Švicarska (znanstveno)
    Rad na određivanju stupnja zrelosti sira metodom Urea-poliakrilamid gel elektroforeze (UREA-PAGE) i denzitometrije.
  • 16. 02. 1998. - 20. 03. 1998.: IPC Livestock Oenker, Nizozemska (stručno)
    Trening za trenere iz područja upravljanja mliječnim farmama.

Projekti

znanstveni

Naslov Izvor financiranja Status
Optimizacija tempereture toplinske obrade mlijeka za proizvodnju ovčjeg jogurta Sveučilište u Zagrebu u provedbi
Izbor mikrobne kulture za proizvodnju ovčjeg jogurta Sveučilište u Zagrebu završen
Izrada i primjena matematičkog modela standardizacije mlijeka u proizvodnji tradicionalnih sireva Sveučilište u Zagrebu završen
Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira MZOS završen
Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite MZOS završen

Publikacije

  • Kalit, S., Matić, A., Salajpal, K., Sarić, Z., Tudor Kalit, M. (2016) Proteolysis of Livanjski cheese during ripening. Journal of Central European Agriculture. 17, 1320-1330. doi: http://dx.doi.org/10.5513/JCEA01/17.4.1852
    Tudor Kalit, M., Buntić, I., Morone, G., Delaš, I., Kalit, S. (2016) The content of free fatty acids in relation to electronic nose sensors responses and sensory evaluation of cheese in a lamb skin sack (Sir iz mišine) throughout ripening. Mljekarstvo. 66, 26-33. doi: https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2016.0103
    Kalit, S., Kos, T., Tudor Kalit M., Kos, I. (2015) The efficacy of electrolysed oxidizing water as a disinfectant in the dairy industry. Journal of Hygienic Engineering and Design. 12, 28-32.
    Tudor Kalit, M., Kalit, S., Delaš, I., Kelava, N., Karolyi, D., Kaić, D., Vrdoljak, M., Havranek, J. (2014) Changes in the composition and sensory properties of Croatian cheese in a lamb skin sack (Sir iz mišine) during ripening. // International Journal of Dairy Technology. 67, 255-264. doi: 10.1111/1471-0307.12117
    Tudor Kalit, M., Kalit, S., Kelava, N., Havranek, J. (2012) Physicochemical differences between Croatian cheese matured in a lamb skin sack (Sir iz misine) and cheese matured in a rind throughout ripening. International Journal of Dairy Technology. 65, 555-560. doi: 10.1111/j.1471-0307.2012.00851.x
    Matutinović, S., Kalit, S., Salajpal, K., Vrdoljak, J. (2011) Effects of flock, year and season on the quality of milk from an indigenous breed in the sub-Mediterranean area. Small ruminant research. 100, 159-163. doi: https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2011.06.009

Bibliografija (CROSBI): https://bib.irb.hr/lista-radova?autor=259500

Google Scholar: https://scholar.google.hr/citations?user=n4ZvGoMAAAAJ&hl=hr

Ostale znanstvene i stručne aktivnosti

  • 2014 - 2014: Wisconsin Cheese Maker Assotiation, Madison, Sjedinjene Američke Države
    Sudjelovao na svjetskom prvenstvu sireva u funkciji ocjenjivača (suca) 2014.
  • 2012 - 2012: Wisconsin Cheese Maker Assotiation, Madison, Sjedinjene Američke Države
    Sudjelovao na svjetskom prvenstvu sireva u funkciji ocjenjivača (suca) 2012.