Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Izložba studentskih radova :: Park Podpinjol u KBC Rijeka

Park Podpinjol, iako smješten u zaštićenoj povijesnoj zoni, donedavno je bio zapušten i zarastao prostor u sklopu KBC Rijeka. Sanitarna sječa, obavljena krajem prošle godine, otkrila je vrijedne ostatke povijesne strukture parka i ukazala na boravišni potencijal tog prostora. Zajedno s tvrtkom partnerom - Takeda Pharmaceuticals, uprava bolnice pozvala je studij Krajobrazna arhitektura Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na suradnju u osmišljavanju i oblikovanju parka.

U sklopu te suradnje, petnaest studenata druge godine diplomskog studija Krajobrazna arhitektura, podijeljeni u četiri grupe, pod mentorstvom doc.dr.sc. Ive Rechner Dika i prof.art. Stanka Stergaršeka, d.i.a., izradili su u sklopu redovite nastave – stručni projekt, četiri idejna rješenja krajobraznog uređenja parka Podpinjol u KBC Rijeka.

Javna prezentacija studentskih projekata, održana u KBC Rijeka 27. veljače i tada otvorena izložba, osnova su za diskusiju i formiranje projektnog zadatka za konačno rješenje parka. Krajobrazni projekt parka će izraditi Agronomski fakultet - Zavod za ukrasno bilje, krajobraznu arhitekturu i vrtnu umjetnost i to uz sudjelovanje dijela uključenih studenata. Na taj način ponovno se pružila prilika da se studente suoči sa stvarnim zadatkom, s radom u timu, s problemom javne prezentacije svog rada, a isto tako da ih se na kraju uključi i u stručni rad Zavoda.

Prezentacija i izložba pobudili su veliki interes zaposlenih, udruga pacijenata i gradskih i županijskih nadležnih tijela. Tako Konzervatorski odjel u Rijeci, pročelnica dr.sc. Biserka Dumbović Bilušić, d.i.a., potaknuta tim događajma u službenom mišljenju, između ostalog, piše: „povodom izložbe idejnih rješenja krajobraznog uređenja parka Podpinjol u prostorijama KBC-a Rijeka, želimo ovim putem pohvaliti inicijativu da se uređenje parka Podpinjol povjeri stručnjacima – krajobraznim arhitektima, da se pri tome da mogućnost realizacije ideja studentima krajobrazne arhitekture, organizira izložba studentskih rješenja i time u javnosti popularizira još uvijek nedovoljno poznata struka ali i da se pruži primjer ispravnog postupanja.“

Fakultet, Zavod i Studij vrlo su zahvalni na ovim rječima podrške.

Izložba je trebala trajati do 10. ožujka, ali je zbog ineresa publike produžena do 31. ožujka.

Više o studentskim radovima i izložbi projekata pogledajte u pdf brošuri: https://issuu.com/landscape_architecture_zagreb/docs/park_podpinjol-rijeka_la-zagreb

Studentske 3d prezentacije - kratke filmove možete vidjeti na kanalu YouTube:

Grupa UVIKONTRA: https://youtu.be/cVNPlbFpk5M

  • Maja Gostrec, Marija Klisura, Beatrica Perkec

Grupa KOI: https://youtu.be/kE1oytX2BOs

  • Josip Grgurević, Ana Knežević, Dijana Krišto, Mira Medović

Grupa INDUSTRIJA: https://youtu.be/L34fc69-fNk

  • Marko Kuničić, Leon Lipovac, Martina Rimac, Jan Vrabec

Grupa KRUG

  • Nora Dimter, Ozana Palić, Filipa Rajič, Vitoria Šokec Plepelić

Link – KBC Rijeka: http://kbc-rijeka.hr/predstavljena-rjesenja-krajobraznog-uredenje-parka-podpinjol/

Fotogalerija

Izložba studentskih radova :: Park Podpinjol u KBC Rijeka
Izložba studentskih radova :: Park Podpinjol u KBC Rijeka
Izložba studentskih radova :: Park Podpinjol u KBC Rijeka
Izložba studentskih radova :: Park Podpinjol u KBC Rijeka
Izložba studentskih radova :: Park Podpinjol u KBC Rijeka
Izložba studentskih radova :: Park Podpinjol u KBC Rijeka