Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Dodijeljene stipendije “Za žene u znanosti”

U srijedu, 5.travnja 2017. godine u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu održana je svečana dodjela  nagrade Nacionalnog programa stipendiranja “Za žene u znanosti”. Ove godine, po prvi puta u jedanaest. godina koliko se dodjeljuje ova nagrada, ova iznimna čast pripala je i doktorandici našeg Fakulteta Maji Žulj Mihaljević, dipl.ing.agr., sa Zavoda za oplemenjivanje bilja, genetiku i biometriku. Svoju doktorsku disertaciju „Analiza genetske strukture i srodstva hrvatskih autohtonih sorti vinove loze” izrađuje pod vodstvom prof.dr.sc. Ivana Pejića.

Program „For Women in Science/Za žene u znanosti“ kojeg su 1998. godine pokrenuli L’ORÉAL i UNESCO stvoren je s ciljem promoviranja žena u svijetu znanosti te mijenjanju njihove predodžbe u društvu. Program nagrađuje znanstvenice do 35 godina starosti s područja prirodnih znanosti uključujući interdisciplinarna područja., istovremeno ih potičući na provedbu daljnjih istraživanja i znanstvenog usavršavanja. Zaključno s ovom godinom, 42 izvanredne mlade znanstvenice nagrađene su pojedinačnim stipendijama u iznosu od 5.000 eura u kunskoj protuvrijednosti.

Na natječaj su zaprimljene 33 prijave između kojih je Izborno povjerenstvo sastavljeno od naših eminentnih znanstvenika na čelu s predsjednikom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonkom Kusićem odabralo četiri najbolje mlade znanstvenice. Preostale tri stipendistice su dr.med. Marina Raguž s Hrvatskog instituta za istraživanje mozga Medicinskog fakulteta u Zagrebu, Daria Juretić Perišić s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije te Tena Dubček s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Svima im od srca čestitamo!

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/ovo-su-nase-izvrsne-zene-agronomka-fizicarka-ekoinzenjerka-i-lijecnica---472382.html
https://www.facebook.com/zazeneuznanosti/
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/cetiri-mlade-znanstvenice-postale-nove-stipendistice-prestiznog-programa-za-zene-u-znanosti---472418.html
http://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=17107