Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Dan očaranosti biljkama 2017.

Datum održavanja:

Pozivamo sve zainteresirane na četvrti međunarodni Dan očaranosti biljkama. Očekuju Vas zanimljive radionice, štandovi, posjet pokušalištima i puno više od toga. Dan očaranosri biljkama održat će se 18. svibnja 2017. s početkom u 10.00 sati u predvorju VI. paviljona. Dođite i dozvolite biljkama da Vas očaraju.

Program - Dan očaranosti biljkama (DOB)

18. svibnja 2017.

Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet (Svetošimunska cesta 25, VI paviljon)

10:00 – 10:15  Otvorenje Dana očaranosti biljkama 2017
10:15 – 10:30 Razgovor s gostima (učenici, profesori, posjetitelji, novinari i ostali zainteresirani)
10:30 – 17:00 Program DOB-a  (aktivnosti iz tablice)

Aktivnost

Zavod

Kontakt osoba

Botanika u knjigama – P i Š Zavod za poljoprivrednu botaniku dpurgar@agr.hr
Ljepotica i zvijer - P Zavod za fitopatologiju edermic@agr.hr
Kako zaštiti biljke od kukaca - Š Zavod za poljoprivrednu zoologiju ipajac@agr.hr
Istra – najbolja maslinarska regija na svijetu
Proljeće u voćnjaku - V
Zavod za voćarstvo bduralija@agr.hr
Umjetnost s biljkama – R
Gradski vrtovi - P
Zavod za ukrasno bilje, krajobraznu
arhitekturu i vrtnu umjetnost
vzidovec@agr.hr
Vinova loza u epruveti - Š Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo dpreiner@agr.hr
Praktično vrtlarenje - V Zavod za povrćarstvo sfabek@agr.hr
Kad su biljke žedne - Š Zavod za ishranu bilja blazarevic@agr.hr
Prepoznavanje korova - Š Zavod za herbologiju jlakic@agr.hr
Uzgoj ratarskih i industrijskih kultura - V Zavod za specijalnu proizvodnju bilja zjukic@agr.hr

Legenda: P – predavanja (u dvorani VI/B); Š – štand u VI paviljonu; V – vođene grupe; R - radionica

Predavanja u dvorani VI/B

12:00 Ljepotica i zvijer
13:00 Gradski vrtovi
14:00 Botanika u knjigama
15:00 Istra – najbolja maslinarska regija na svijetu

Detaljnije o predavanjima:

Ljepotica i zvijer - predavanje obrađuje područje simptomatologije u znanosti o biljnim bolestima (fitopatologiji). Simptomi kao vidljive promjene na biljkama koje se razvijaju nakon kontakta biljke s uzročnikom bolesti, osim što mogu poljoprivrednicima uzrokovati štete u proizvodnji biljaka, u pojedinim slučajevima mogu se činiti i estetski vrlo zanimljivim i lijepim. Posebice kod zaraze biljnim virusima.

Gradski vrtovi - povijesni razvoj društvenih/gradskih vrtova i njihova uloga.

Istra – najbolja maslinarska regija na svijetu - na svjetskoj smotri ekstra djevičanskih maslinovih ulja Flos Olei u Rimu Istra ove 2017. godine slavi 3. puta kao prva regija svijeta po proizvodnji najkvalitetnijih maslinovih ulja. Klima Istre u interakciji sa sortama maslina Istre i vrhunskom primjenom agro i elaio tehničkih zahvata, rezultira proizvodnjom ulja čija kvaliteta nadmašuje kvalitetu  većine najboljih ulja svijeta.

Botanika u knjigama – u posljednjih nekoliko godina objavljen je veliki broj udžbenika i knjiga s botaničkom tematikom. Što sve nalazimo u tim knjigama i kako se možemo s njima koristiti – otkrit će autori knjiga, ali i oni koji ih upotrebljavaju.

Kako zaštiti biljke od kukaca – U sklopu aktivnosti sudionici će se upoznati s štetnom vrstom kukca (krumpirovom zlaticom) koja se hrani na kultiviranoj biljnoj vrsti (krumpiru). Učinkoviti načini zaštite krumpira bit će prezentirani u sklopu aktivnosti.

Proljeće u voćnjaku – na pokušalištu Zavoda za voćarstvo u Maksimiru upoznat ćete veći broj voćnih vrsta i njihove tajne rasta, razvoja i odnosa ljudi prema njima. 11:00, 12:00 i 14:00 h

Umjetnost s biljkama - radionice za posjetitelje - uključuju upoznavanje s bioraznolikošću već od sjemenja biljnih vrsta kroz slikanje pomoću sjemenki, sušenim listovima, cvjetovima, cvatovima, laticama, izradu buketića od poljskog cvijeća. Za vrtlare početnike ili one koji to žele postati, organizirat ćemo sjetvu cvjetnih vrsta u posudice koje će moći odnijeti kući/vrtić/školu.

Praktično vrtlarenje - Nastavnici i studenti upoznat će posjetitelje s osnovama uzgoja presadnica povrća i aromatičnog bilja te uzgojem sve popularnijih mladih izdanaka ("microgreens"). Sadašnji vrtlari i oni koji će to tek postati upoznat će se i s pravilnim plodoredom, dobrim i lošim susjedima u uzgoju povrća te primjenom malčeva u vrtu. 13:00 i 14:30 h

Kad su biljke žedne - Na štandu će biti postavljeno nekoliko demonstracijskih biljaka pomoću kojih će se zainteresiranim posjetiteljima objasniti na koji način biljke primaju i transportiraju vodu. Bit će omogućeno promatranje korijena (korijenovih dlačica) i lista (puči) pod mikroskopom. Demonstrirat će se i objasniti usisna sila potrebna za kretanje vode kroz biljku.

Uzgoj ratarskih i industrijskih kultura - Na pokušalištu Maksimir koje pripada Zavodu za specijalnu proizvodnju bilja provode se fiziološka i agrotehnička istraživanja te oplemenjivački rad. Fiziološka i agrotehnička istraživanja provode se na kukuruzu, pšenici, soji, šećernoj repi, uljanoj repici, predivom i uljanom lanu, krumpiru i piru dok se oplemenjivački rad odvija na soji i stočnom grašku. Na pokušalištu Maksimir koji pripada Zavodu za specijalnu proizvodnju bilja, odvija se nastava iz nekoliko modula na preddiplomskim i diplomskim studijima, studenti obavljaju stručnu praksu i provode istraživanja za završne i diplomske radove te za doktorske disertacije.

Web linkovi DOB 2017

Fascination of Plants Day 2017 http://plantday.org/

Fascination of Plants Day 2017 – Croatia http://www.plantday12.eu/croatia.htm

DOB 2017 Facebook https://www.facebook.com/Dan-o%C4%8Daranosti-biljkama-436047076729034/