Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Tribina "Perspektive hrvatskog maslinarstva u 21. stoljeću"

Datum održavanja:

Odjel za poljodjelstvo Matice hrvatske pozivaju Vas na zajedničku tribinu

"Perspektive hrvatskog maslinarstva u 21. stoljeću"
srijeda, 6. prosinca 2017. :: 18.00 sati :: Mala dvorana Matice hrvatske, ulica Matice hrvatske 2 ili Strossmayerov trg 4, Zagreb

Prema jednim nalazima maslina se na području Hrvatske počinje uzgajati već u 4. stoljeću p.n.e. Prema drugima, to je čak i ranije (8. ili 9. stoljeće p.n.e). Od tada do danas u Hrvatskoj postoje usponi i padovi u proizvodnji maslina i maslinovog ulja.

Maslina je mitsko drvo koje su po predaji stvarali bogovi. Tako se u Egiptu njeno stvaranje pripisuje božici Izidi, u Mezopotamiji tvrde da ju je stvorio bog Ištar, a bila je i simbol etruščanskog boga Turana. Maslina se na mnogim mjestima spominje i u Bibliji te u mnogim prikazima anđeo koji nagovještava Mariji rođenje sina u ruci drži maslinovu grančicu, simbol čistoće.

Tijekom vremena i kod Hrvata se prihvaćaju neka simbolička značenja masline kao što je simbol mira, života, obilja, vječnosti, zdravlja, učenosti, mudrosti, besmrtnosti.

Danas je maslinovo ulje postalo sinonim zdravog načina prehrane i modernog življenja.

O tome i drugome govoriti će prof. dr. sc. Đani Benčić, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

U sklopu tribine o  važnosti udruge „Zagrebački maslinarski institut" u promociji važnosti masline, maslinovog ulja te proizvoda od maslinovog ulja govoriti će dr. sc. Krunoslav Kovačević.

Voditelj: prof. dr. sc. Ivo Grgić

Veselimo se Vašem dolasku!

poziv