Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Održana 1. međunarodna konferencija i izložba Spirit of Rakia

Od 27. do 30. ožujka 2019. održana je prva međunarodna konferencija o rakijama od grožđa i voćnim rakijama. Konferencija je održana u Puli u ugodnom ambijentu hotela Park plaza Histria.

Konferencija je bila mjesto okupljanja 150 sudionika, od kojih veći broj  proizvođača rakija zatim znanstvenika i stručnjaka iz desetak zemalja Europe. Ova konferencija izuzetno je značajna za unaprjeđenje i širenje znanja o tehnologiji proizvodnje rakija na ovim prostorima kao i kulture konzumacije rakija. Također, ova konferencija bila je značajna i za povezivanje malobrojnih djelatnika akademske zajednice koji se bave ovom tematikom. Na konferenciji je bilo prisutno i 30-ak studenata s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu te Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču što je vrlo važno za širenje znanja unutar ove struke.

Kroz četiri dana konferencija, sudionici su mogli čuti vrlo zanimljive i korisne informacije od znanstvenika i stručnjaka iz Hrvatske, Italije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Austrije, Mađarske, Njemačke, Poljske, Belgije i Portugala, kao i sudjelovati na vrlo zanimljivim radionicama gdje su i imali prilike kušati pojedine voćne rakije.

Održana su tri plenarna predavanja pozvanih predavača iz  Italije i Srbije. Vrlo zanimljivo predavanje imao je Prof.dr.sc. Ninoslav Nikićević sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu. U svom predavanju „Proizvodnja rakija vrhunske kvalitete“ osvrnuo se na najbitnije parametre i zahtjeve u proizvodnji voćnih rakija te je iznio vrlo korisne i praktične informacije mnogim prisutnim proizvođačima.  Također vrlo zanimljiva plenarna predavanja održana su i od talijanske stručnjakinje u području tehnologije proizvodnje talijanske Grappe, Prof.dr.sc. Carla da Porto sa Sveučilišta u Udinama i talijanskog sommeliera  gosp. Giuseppe Vaccarinia koji je pokazao kako se pristupa kušanju spomenute rakije. Osim plenarnih predavanja program je sadržavao i niz vrlo informativnih prezentacija od kojih se posebno može izdvojiti predavanje Prof.dr.sc. Manfreda Gössingera (Klosterneuburg, Austrija HBLA), dr. Daniela Einfalta (Sveučilište Hohenheim, Njemačka) i prof.dr.sc. Nermine Spaho (Poljoprivredno prehrambeni fakultet, Sveučilište u Sarajevu, BiH). Ova predavanja sadržavala su mnoge korisne informacije o radu na složenim destilacijskim uređajima s kolonama koji se danas sve više uvode u male destilerije, te je edukacija na radu s njima izuzetno potrebna.

Tijekom diskusija nakon blokova predavanja zamijećen je vrlo velik interes slušača koji su imali velik broj pitanja za predavače. Obzirom na to očito je da znanja i informacija u ovoj struci zaista fali.

Uz znanstveno-stručna predavanja program je obuhvaćao i zanimljive radionice te izložbu rakija. Od održanih radionica treba istaknuti radionicu voditeljice proizvodnje gđe. Vesne Jurak iz naše najveće tvrtke Badel 1862. koja nas je provela kroz njihove najznačajnije proizvode koje su sudionici pritom mogli i kušati. Zanimljivu radionicu održao je i dr. Klaus Hagmann iz Njemačke. Dr.Hagmann je tehnološki konzultant u mnogim destilerijama u Njemačkoj. Njegova radionica provela nas je kroz Njemačke destilerije, praksu, tehnologije i novitete koji se trenutno provode s ciljem bolje kvalitete destilata. Nakon toga s radionicom i kušanjem je nastavio gosp. Đanić iz destilerije Đanić koji nas je upoznao s svojim proizvodima, a posebno s svojom Slavonskom šljivovicom. Sve se završilo s vrlo posjećenom i zanimljivom radionicom gosp. Branka Drljače koji je održao kratki tečaj prepoznavanja aroma i grešaka u voćnim rakijama. Pri tom je bilo moguće kušati pojedine rakija s manama kao i usporediti doživljaj mirisa s standardnim otopinama.

Ovaj cijeli bogati program upotpunilo je i 15-ak proizvođača rakija iz Hrvatske, Slovenije, Crne gore, i Srbije koje je bilo moguće posjetiti tijekom cijele konferencije, kušati njihove rakije te izmijeniti iskustva.

Kraj konferencije obilježilo je ugodno druženje na izletu u destileriju Aura u Buzetu gdje su svi izuzetno lijepo dočekani.  

Stručno vodstvo konferencije bili su predsjednik Znanstvenog odbora doc.dr.sc. Marin Mihaljević Žulj sa Agronomskog fakulteta Sveučilište u Zagrebu sa članovima odbora Prof.dr.sc. Jasnom Mrvčić, Prof.dr.sc. Damirom Stanzer i Karlom Hanousek Čiča, mag.ing. sa Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu. Predsjednik konferencije bio je Prof.dr.sc. Edi Maletić, a predsjednik Organizacijskog odbora Prof.dr.sc. Ivo Grgić s Agronomskog fakulteta, Sveučilište u Zagrebu.   

Konferencija je organizirana pod pokroviteljstvom Agronomskog fakulteta Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilište u Zagrebu, Svjetske organizacije za vino i lozu, Istarske županije, Hrvatske gospodarske komore, Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču, Hrvatskog agroekonomskog društva i Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske. Medijski pokrovitelj bio je Gospodarski list. Tehnički organizator bio je turistička agencija A.T.I. iz Pule.

Konferencija Spirit of Rakia ima veliki značaj za znanstvenike, stručnjake i proizvođače rakija u Hrvatskoj ali i susjednih zemalja. Cilj ove konferencije bio je podizanje kulture konzumiranja rakija kao, popravljanje kvalitete rakija primjenom novih tehnologija u proizvodnji te poticanje povezivanja znanstvenika i proizvođača voćnih rakija.

Doc.dr.sc. Marin Mihaljević Žulj,
Predsjednik Znanstvenog odbora,
Agronomski fakultet Sveučilište u Zagrebu, Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo

Fotogalerija

Spirit of Rakia :: 27.-30. ožujka 2019.
Spirit of Rakia :: 27.-30. ožujka 2019.
Spirit of Rakia :: 27.-30. ožujka 2019.