Ključni brojevi Strateški plan razvoja Godišnja izvješća Povijest Pravo na pristup informacijama Dokumenti i pravilnici Zakoni Obljetnice 100. obljetnica AFZ 95. obljetnica AF Galerija slika 90. obljetnica AF

Promocija sveučilišnog udžbenika ˝Vinarstvo˝, autorice Stanislave Herjavec

Datum održavanja:

zbog tehničkih razloga promocija udžbenika odgađa se do daljnjeg

Promocija ˝Vinarstva˝, prvog sveučilišnog udžbenika iz ovog područja na hrvatskom jeziku, autorice Stanislave Herjavec, odgađa se do daljnjeg.

Udžbenik je namijenjen studentima preddiplomskih i diplomskih studija agronomskih i srodnih fakulteta te veleučilišta na kojima se predaje vinarstvo na sveučilišnoj razini. Sadrži 13 poglavlja sa prikazom temeljnih znanja iz područja enologije. Detaljno je opisana tehnologija proizvodnje bijelih, ružičastih i crnih vina, vinsko posuđe i strojevi za primarnu preradu, te doradu i stabilizaciju vina. Nadalje, obrađen je kemijski sastav grožđa, mošta i vina, te biokemizmi alkoholne i malolaktične fermentacije. Područje enomikrobiologije obuhvaća znanja o mikroorganizmima grožđa, mošta i vina, uzročnicima alkoholne i malolaktične fermentacije, te patogenim mikroorganizmima odgovornim za bolesti vina.  

Detaljno je opisano vrednovanje kvalitete vina, te senzorne karakteristike vina autohtonih i introduciranih bijelih i crnih vinskih sorti vinove loze.

Ovaj udžbenik koristan je izvor kako opće prihvaćenih tako i novih suvremenih znanja za brojne enologe u našim vinarijama, ali i za brojne i često nedovoljno educirane proizvođače u OPG-ovima.