Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Hrvatski olimpijski dan (HOD) :: 10. rujna 2019.

Datum održavanja:

Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet se na poziv Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) uključio u športsko-edukativni projekt Hrvatski olimpijski dan (HOD) kako bi se ukazalo na važnost športa u svakodnevnom životu i njegovo poimanje kao kulture življenja.

HOD je projekt proslave športa i olimpizma diljem Hrvatske, a ime tri cilja:

  • masovno uključivanje građana u razne oblike športskih aktivnosti i podizanje svijesti o važnosti redovnog bavljenja tjelesnim aktivnostima,
  • razvijanje svijesti o ulozi športa u službi društva,
  • edukacija mladih o olimpijskom pokretu i njegovom značenju u svijetu.

U 11 godina provođenja ovog projekta, u HOD-u je sudjelovalo preko 874.516 hrvatskih građana svih životnih dobi. Svrha HOD-a nije jednokratna organizacija športskih aktivnosti, nego trajno podizanje svijesti o važnosti kretanja.

Jedna od aktivnosti povodom HOD-a je i edukativna radionica o olimpizmu, a u tu svrhu je Katedra za tjelesnu i zdravstvenu kulturu Agronomskog fakulteta u suradnji sa studenticom Doroteom Ljubek izradila informativni materijal kako bismo pridonijeli obilježavanju Hrvatskog olimpijskog dana, 10. rujna 2019. godine.

HOD 2019 poziv.pdf

Jeste li znali - Olimpijske igre a ne Olimpijada.pdf

SUSTAV HRVATSKOG ŠPORTA

HRVATSKI OLIMPIJSKI ODBOR (HOO) najviše je nevladino nacionalno sportsko tijelo, u koje se udružuju nacionalni sportski savezi, zajednice sportskih saveza i udruga u županijama i Gradu Zagrebu te druge udruge čija je djelatnost od značaja za razvoj sporta i olimpijskog pokreta u Republici Hrvatskoj. HOO je priznati član Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO). Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora ja dr. sc. Zlatko Mateša, a glavni tajnik Josip Čop. više www.hoo.hr

O promicanju olimpizma i olimpijskih vrijednosti u Hrvatskoj skrbi i provodi veliki broj programa za mlade sportaše, učenike, trenere i nastavnika Hrvatska olimpijska akademija (HOA). Prema novom ustroju Vlade Republike Hrvatske, najviše vladino tijelo je SREDIŠNJI DRŽAVNI URED ZA ŠPORT (SDUŠ) kojeg vodi Janica Kostelić, naša najuspješnija hrvatska sportašica sa šest olimpijskih odličja sa Zimskih olimpijskih igara. više https://sdus.gov.hr/

OLIMPIJSKE IGRE, A NE OLIMPIJADA

Olimpijske igre veličanstveno su višesportsko natjecanje koje se održava svake četiri godine. Pogrešno ih nazivamo i olimpijade, jer je olimpijadom u staroj Grčkoj nazivano čitavo razdoblje između dviju Olimpijskih igara, pa tako početak jednih Olimpijskih igara označava početak olimpijade, a ta olimpijada traje do početka idućih Olimpijskih igara, čime započinje sljedeća olimpijada, itd. Ispravan i službeni naziv nekih Olimpijskih igara, npr. konkretno Igara 2012. godine u Londonu glasi: "Igre XXX. Olimpijade modernog doba". Olimpjske igre u Londonu 2012. godine, ustvari nisu 30. Olimpijske igre (od Atene 1896. godine, do danas) - koje su održane - nego "tek" 27 zato što Igre VI., XII. i XIII. Olimpijade modernog doba, koje su trebale biti održane u Berlinu 1916., Helsinkiju 1940. i Londonu 1944., zbog Prvog ili Drugog svjetskog rata, nisu održane. Zimske su se Olimpijske igre održavale također kao i ljetne, svake četiri godine, iste godine, zaključno do 1992. godine i Igara u Albertvilleu u Francuskoj, kada je, zbog glomaznosti olimpijskog programa, ali i zbog zahtjeva moćnih TV kuća odlučeno da se razdvoje termini održavanja Ljetnih i Zimskih igara, pa su prve iduće Zimske olimpijske igre održane 1994. godine u Lillehammeru u Norveškoj. više https://hr.wikipedia.org/wiki/Olimpijske_igre

ZA ONE KOJI ŽELE VIŠE

Olimpijske igre su natjecanja između sportaša u pojedinačnim i ekipnim disciplinama. U ekipnim disciplinama svaka država, sudionica Igara, smije poslati samo jednu ekipu. Olimpijske igre okupljaju sportaše koje su imenovali njihovi nacionalni olimpijski odbori, a čije je prijave prihvatio Međunarodni olimpijski odbor. Sportaši, ma kako poznati i kvalitetni bili, za razliku od natjecanja na nekoliko početnih Olimpijskih igara, ne mogu se samoinicijativno i sami prijavljivati za sudjelovanje na Igrama jer bi očito broj, na taj način, prijavljenih sportaša bio velik.“

HRVATSKI SPORTAŠI - OSVAJAČI OLIMPIJSKIH MEDALJA

Hrvatski su sportaši pod vlastitim stijegom nastupili na svjetskim višesportskim priredbama najprije na Zimskim olimpijskim igrama u Albertvilleu 1992. i Olimpijskim igrama u Barceloni 1992.

S olimpijskih igara, uključujući i OI Rio 2016., hrvatski sportaši su osvojili 44 odličja od kojih su 33 s ljetnih (11 zlatnih, 10 srebrnih i 12 brončanih), a 11 sa zimskih olimpijskih igara (4 zlatna, 6 srebrnih te 1 bronca). Šest odličja (4 zlata i 2 srebra) osvojila je najbolja hrvatska sportašica svih vremena Janica Kostelić.

Nakon Olimpijskih igara u Riju, ATLETIKA je najtrofejniji olimpijski hrvatski sport (ukupno pet medalja, od koji su 3 zlatne).

ZA ONE KOJI ŽELE VIŠE:

Posebni doživljaj predstavlja otvaranje Olimpijskih igara, a veliku čast za sportaša koji nosi zastavu. Nositelji zastava na ljetnim OI: 2016. Rio de Janeiro – Josip Pavić (vaterpolo), 2012. London – Venio Losert (rukomet), 2008. Peking – Ivano Balić (rukomet), 2004. Atena – Dubravko Šimenc (vaterpolo), 2000. Sydney – Zoran Primorac (stolni tenis), 1996. Atlanta – Perica Bukić (vaterpolo) i 1992. Barcelona – Goran Ivanišević (tenis).

Nositelji hrvatske zastave na otvaranjima i zatvaranjima ZOI: 2018. Pjongčang - otvaranje Natko Zrnčić Dim, zatvaranje Dražen Silić; 2014. Soči - otvaranje Ivica Kostelić, zatvaranje Vedrana Malec; 2010. Vancouver - otvaranje Jakov Fak, zatvaranje Ivan Šola; 2006. Torino - otvaranje Janica Kostelić, zatvaranje Ivan Šola; 2002. Salt Lake City - otvaranje Janica Kostelić, zatvaranje Ivan Šola; 1998. Nagano - otvaranje Janica Kostelić, zatvaranje Vedran Pavlek; 1994. Lillehammer - otvaranje Vedran Pavlek, zatvaranje Vedran Pavlek; 1992. Albertville - otvaranje Tomislav Čižmešija, zatvaranje Siniša Vukonić.

OD 2015. GODINE ORGANIZIRAJU SE EUROPSKE OLIMPIJSKE IGRE

Europske igre su međunarodno višešportsko natjecanje čije se prvo izdanje održalo 2015. u Bakuu, Azerbajdžan. Igre su zamišljene i regulirane od strane europskih olimpijskih odbora. Riječ je o kontinentalnom spektaklu kao što su npr. Azijske igre. Osnivanje ovog natjecanja službeno je potvrđeno 8. prosinca 2012. na 41. Generalnoj skupštini europskih olimpijskih odbora u Rimu. Na prvim igrama sudjelovalo je 50 država, ukupno 5 898 sportaša. Hrvatska nastupa na Europskim igrama od njihova prvog izdanja održanog u lipnju 2015. godine. Prvo odličje za Hrvatsku u povijesti Europskih igara osvojila je 13. lipnja karatistica Jelena Kovačević u kategoriji do 55 kg. Istog dana također karatistica Maša Martinović osvojila je prvo zlato za Hrvatsku, u kategoriji iznad 68 kg.

OLIMPIJSKE IGRE U TOKIJU 2020. godine

XII Ljetne olimpijske igre održat će se u japanskom glavnom gradu Tokiju od 25. srpnja do 9. kolovoza 2020. godine. To će biti drugo izdanje Olimpijskih igara održano u Tokiju, nakon onog 1964. godine.

U programu Igara 2020. ukupno je 38 sportova, a među njima je i šest novih, koji će po prvi puta biti uvršteni u program Olimpijade: karate, skateboarding, sportsko penjanje, daskanje, baseball i softball.

Izvori: