Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Odobreno financiranje projekta Horizon 2020: RESBIOS - RESponsible research and innovation grounding practices in BIOSciencies

Trajanje projekta: 1. 1. 2020. - 31. 12. 2022.

Opis projekta:

Europska komisija je odobrila financiranje projektnog prijedloga RESBIOS koji je prijavljen u sklopu natječaja H2020-SwafS-2018-2020. Cilj RESBIOS-a je uvesti i održati praksu odgovorne znanosti i inovacija (RRI) u bioznanosti kroz provedbu akcija implementacije. Projekt je usmjeren na sektor bioznanosti koji je jedno od raskrižja u odnosima između znanosti i društva. Projekt će postaviti okruženje za zajedničko učenje uključujući četiri partnera koji će uvesti RRI praksu ( „RRI početnici“), „RRI mentore“ koji su već sudjelovali u EU projektima o RRI u bioznanosti, partnerima s iskustvom u evaluaciji i tehničkoj pomoći, međunarodni znanstveni Savjetodavni odbor, predstavnike drugih EU projekata, te predstavnike „Quadruple Helix“ aktera. RESBIOS se sastoji od 8 radnih paketa: RP1 Co-design; RP2 Obrazovanje; RP3 Otvoreni pristup znanosti i etika; RP4 Sudjelovanje javnosti u znanosti i ravnopravnost spolova; RP5 Podrška institucionalnim promjenama; RP6 Međusobno učenje i evaluacija; RP7 Komunikacija, širenje i evaluacija; RP8 Upravljanje.

Nositelj projekta je Università degli Studi di Roma "Tor Vergata", a Agronomski fakultet je jedan od 12 partnera iz 11 europskih zemalja koji će sudjelovati u uvođenju prakse odgovorne znanosti i inovacija u bioznanosti. Vrijednost projekta iznosi 1.499.940,00€. Voditelj projekta na Agronomskom fakultetu je prof. dr. sc. Nikica Šprem, suradnici su doc. dr. sc. Toni Safner i Andrea Rezić, mag. ing. agr.