Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Ulaganje u znanost i inovacije - Potencijal mikroinkapsulacije u proizvodnji sireva

Sukladno početku provedbe projekta pod oznakom: KK.01.1.1.04.0058 „Potencijal mikroinkapsulacije u proizvodnji sireva“ voditeljica projekta doc.dr.sc. Nataša Mikulec je sazvala 1. radni sastanak – „Kick off meeting“. Sastanku su nazočili istraživači s Agronomskog fakulteta, Veterinarskog fakulteta te Instituta Ruđer Bošković.

Radnu skupinu pozdravili su prodekan za znanost i međunarodnu suradnju izv. prof. dr. sc. Darko Vončina i prof. dr. sc. Samir Kalit, predstojnik Zavoda za mljekarstvo, istaknuvši važnost europskih projekata i velike mogućnosti koje oni pružaju u znanstvenom razvoju Agronomskog fakulteta. Voditeljica projekta potom je održala prezentaciju i prenijela ključne smjernice za istraživanje.  

Svrha Poziva je povećanje tržišno orijentiranih IRI aktivnosti podupiranjem suradničkih projekata znanstvenih organizacija i diseminacije rezultata u poslovni sektor u cilju rješavanja tržišnih nedostataka. Za odobrenje sredstava, bilo je potrebno dokazati da postoji potražnja za rezultatima projekta u poslovnom sektoru. U sklopu poziva „Ulaganje u znanost i inovacije – Prvi poziv“ ukupno su odobrena 24 projekta, od čega je Agronomski fakultet prijavitelj čak 2 projekta. Ukupna vrijednost navedena dva projekta Agronomskog fakulteta iznosi oko 14,3 mil. kuna.

Ciljevi projekta su: Ekstrahirati sirilo iz sirišta (Abomasum) sisajuće janjadi (Paške ovce) i prirediti ga u mikroinkapsuliranom obliku, što je inovativno u proizvodnji sirila, izolirati i umnožiti autohtone mljekarske kulture svojstvene lokalitetu otoka Paga te ih ugraditi tehnologijom mikroinkapsulacije u sirilo.

Cilj Projekta je dobiti ”Inovativno sirilo” s vremenskim otpuštanjem dodataka (mljekarske kulture, CaCl) i sirila po postavljenim vrijednostima (temperatura, pH, vrijeme i dr.)

Pretpostavlja se da bi odmah po završetku projekta bila podnesena patentna prijava za zaštitu intelektualnog vlasništva, nakon čega bi se odmah pristupilo upoznavanju potencijalnih investitora s inovativnim proizvodom predloženim ovim projektom.

Fotogalerija

Projekt "Potencijal mikroinkapsulacije u proizvodnji sireva" :: Kick off meeting
Projekt "Potencijal mikroinkapsulacije u proizvodnji sireva" :: Kick off meeting
Projekt "Potencijal mikroinkapsulacije u proizvodnji sireva" :: Kick off meeting
Projekt "Potencijal mikroinkapsulacije u proizvodnji sireva" :: Kick off meeting