Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Obilježavanje Dana očaranosti biljkama 2020.

Datum održavanja:

 Pod pokroviteljstvom Europske organizacije za biljne znanosti (EPSO) 18. svibnja proglašen je Danom očaranosti biljkama. Obilježavanje  međunarodnog dana očaranosti biljkama (Fascination of Plants Day) započelo je u svijetu 2012. godine.

Agronomski fakultet uključio se aktivno u inicijativu od samog početka kao koordinator za Republiku Hrvatsku. Tijekom posljednjih osam godina organiziran je veliki broj predavanja, radionica, izložbi, posjeta laboratorijima, pokusnim i proizvodnima nasadima te ostalih aktivnosti povezanih s biljkama.

Ove godine obilježavamo i Međunarodnu godinu biljnog zdravstva čiji je glavni cilj globalno podizanje javne svijesti o značaju biljnog zdravlja u poljoprivrednoj proizvodnji kao i o značaju zaštite biljnog zdravlja u nastojanju iskorjenjivanja gladi, te u svrhu smanjenja siromaštva, zaštite okoliša i poticanje rasta gospodarskog razvoja.

Kako bi na prikladan način obilježili Dan očaranosti biljkama, a u skladu sa okolnostima koje su nas zadesile, koordinator Dana očaranosti biljkama prof. dr. sc. Boris Duralija sa Zavoda za voćarstvo i prodekan za znanosti i međunarodnu suradnju izv. prof. dr. sc. Darko Vončina sa zavoda za fitopatologiju gostovali su u jutarnjem mozaičnom programu Radio Sljemena te istaknuli važnosti uloge biljaka u očuvanju okoliša.

Dan očaranosti biljkama prihvaćen je od strane 39 zemalja, 29 iz Europe, a 10 iz sjeverne, i Južne Amerike, Azije, Oceanije i Afrike. 

Ove godine nismo u mogućnosti održati predviđene aktivnosti za posjetitelje.

Pripremili smo vam predavanje o korovima koje prezentira studentica Filipa Burul https://www.loom.com/share/2f201dbb62c8410088e3411909707ea6