Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Obrana teme doktorskog rada :: Domagoj Ivan Žeravica, mag. ing. agr.

Datum održavanja:

Utjecaj različitih termina berbe na sastav i sadržaj hlapljivih organskih spojeva u grožđu i vinima sorata 'Malvasija dubrovačka' i ' Maraština' (V. vinifera L.)
21.12.2020. :: 12:00 sati :: online

Javna obrana održat će se putem online aplikacije Zoom, a biti će dostupna na linku: https://us02web.zoom.us/j/82919605029?pwd=cTh6YlRqM3Jyc1FSTGREZnVnczFUQT09

Meeting ID: 829 1960 5029

Predloženi mentori:

  • Prof. dr. sc. Edi Maletić, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
  • Dr. sc. Ivana Tomaz, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Povjerenstvo za obranu teme doktorskog rada:

  • Izv. prof. dr. sc. Darko Preiner, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
  • Doc. dr. sc. Ana-Marija Jagatić Korenika, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
  • Doc. dr. sc. Goran Zdunić, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split

Sažetak

Za kvalitetu vina veliku važnost ima dozrelost grožđa i određivanje pravilnog termina berbe. Za bijele je sorte ovo posebno važno zbog prisutnosti hlapljivih organskih spojeva koji uvelike pridonose kvaliteti mirisa i specifičnomu karakteru vina, a sintetiziraju se tijekom dozrijevanja. 'Malvasija dubrovačka' stara je i cijenjena sorta dubrovačkoga kraja, visoke kakvoće i bogate povijesti. Pripada grupi 'Malvazija', glasovitih sorata raširenih na Mediteranu, a unatoč visokoj reputaciji i značaju, posvetilo joj se malo znanstvene pozornosti. 'Maraština' je gospodarski važna sorta i također pripadnica grupe 'Malvazija'. Istraživanjem različitih termina berbe nastojat će se utvrditi utjecaj na aromatsku strukturu pa sukladno tomu pridonijeti boljem razumijevanju metabolizma dozrijevanja grožđa. Vinifikacijom će se utvrditi utjecaj termina berbe na karakteristike vina, ponajprije olfaktorne, što je za praksu posebice važno. Stoga će ova istraživanja, osim znanstvene, imati i gospodarsku ulogu te pozitivno utjecati na kvalitetu bijelih vina Dalmacije.