Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Predavanje :: Lucia Pole, mag. ing. agr.

Datum održavanja:

Važnost prilagodbe rizosfernog mikrobioma klimatskim promjenama
21.12.2020. :: 10:00 sati :: online

Link za pristup predavanju: https://zoom.us/j/95581219088?pwd=bzhBY1JBUklZdHMvcWptSnFhTUc3dz09

Meeting ID: 955 8121 9088
Passcode: 9JCDr3

Predavanje će održati naša bivša studentica, Lucia Pole, mag. ing. agr., djelatnica  Laboratorija za mikrobiologiju okoliša i biotehnologiju, Instituta Ruđer Bošković,

Predavanje se održava u sklopu projekta „Potencijal rizosfernog mikrobioma u prilagodbi poljoprivrede klimatskim promjenama“, financiranog sredstvima EU strukturnih i investicijskih fondova u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., poziva Shema za jačanje primijenjenih istraživanja za mjere prilagodbe klimatskim promjenama.

Sažetak predavanja

Klimatske promjene predstavljaju jedan od najvećih problema današnjice. One negativno utječu na sve aspekte okoliša, društva i gospodarstva. Iako često o klimatskim promjenama razmišljamo kao o nečemu što nas tek čeka u budućnosti one se u značajnoj mjeri već događaju, a negativni učinci se osjećaju u svim dijelovima svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. I dok se mikroorganizmi rijetko spominju u kontekstu klimatskih promjena, upravo su oni regulatori klime i ključni nosioci zdravlja cijele planete. Tako mikroorganizmi imaju ključnu uloga u kruženju biogenih elemenata u prirodi, odgovorni su za zdravlje životinja, biljaka i ljudi te općenito za funkcioniranje svih ekosustava. Stoga je neophodno istražiti kako će mikrobne zajednice reagirati na klimatske promjene. Predavanje će vezano uz provedbu projekta naziva „Potencijal rizosfernog mikrobioma u prilagodbi poljoprivrede klimatskim promjenama“, financiranog iz EU Fonda za regionalni razvoj,  ukazati na važnost istraživanja mikroorganizama koje nastanjuju područje rizosfere u kontekstu klimatskih promjena. Projekt PERSPIRE ima za cilj proučiti posljedice kratkotrajnih poplava, kao posljedica obilnih kiša, na interakciju između mikroorganizama u tlu koji nastanjuju područje korijena i same biljke. Ova složene interakcije između tla, mikroorganizama i korijena biljke određujući rast i razvoj biljke, produktivnost i plodnost tla te čini osnovu uspješnosti poljoprivrede.