Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Okrugli stol na temu “Poljoprivreda i proizvodnja hrane u Hrvatskoj u EU okruženju” održan u Uredu predsjednika

Ured predsjednika Republike Hrvatske u suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu organizirao je okrugli stol na temu “Poljoprivreda i proizvodnja hrane u Hrvatskoj u EU okruženju”.

Skup je organiziran da se podcrta značaj i uloga poljoprivrede i industrije utemeljene na poljoprivredi, posebice u europskom kontekstu, izjavio je nakon okruglog stola predsjednik Republike Ivo Josipović. Kazao je kako su sudionici okruglog stola vrlo realno sagledali dobre i loše strane naše poljoprivrede, a posebice je bilo riječi o prilikama koje nam nudi članstvo u EU.

Imamo brojne slabosti u poljoprivredi koje su rezultat višedesetljetnog lošijeg planiranja, nedostatka odgovarajućih pravnih okvira, infrastrukture, posebice kada je riječ o navodnjavanju pa i određene politike usmjeravanja proizvodnje u pojedinim proizvodima, kazao je predsjednik. Dodao je i kako je bilo zanimljivih prijedloga i analiza te očekuje da će Vlada, posebice Ministarstvo poljoprivrede, koristeći i ovo što se danas čulo, formirati jednu dobru, novu platformu za razvoj poljoprivredne proizvodnje, posebice za puno bolju iskoristivost sredstava iz EU.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina nakon okruglog stola je kazao kako su u izradi dva najvažnija dokumenta za Ministarstvo poljoprivrede – program ruralnog razvoja i novi model izravnih potpora. Ministar Jakovina očekuje da će se u drugoj polovici ove godine dobiti formalna potvrda Europske komisije za program ruralnog razvoja i da će se od rujna početi s raspisivanjem prvih natječaja. Što se tiče novog modela izravnih potpora od 2015. do 2020., model će 1. kolovoza biti predan EK i tu ćemo iskoristiti sve one sheme koje do sada nismo imali, pojasnio je ministar.
Ministar je kazao i kako je važno te dokumente dobro implementirati, za što je potrebna i pomoć znanosti, struke, ali i politička volja i spremnosti proizvođača da se stvarno provedu reforme koje su nužne. A to su zemljišna reforma, potreba udruživanje poljoprivrednih proizvođača, uređenju tržišta i sustava potpora i EU fondovi koji omogućavaju da se to sve provede, istaknuo je ministar.

Dekanica zagrebačkog Agronomskog fakulteta prof.dr.sc. Tajana Krička kazala je kako je potrebna suradnja svih dionika kako bi plava i zelena Hrvatska mogle raditi zajedno kvalitetnije i bolje. (HINA)

više