Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Projekt IAAS-a "Gorska Hrvatska - potencijal za ekološku poljoprivredu i održiv razvoj"

Predavanje

3.10.2014. ::  9:00 sati :: velika vijećnica

prof. dr. sc. Ivica Kisić: "Advantages and disadvantages of organic farming in the mountain region"

O seminaru

https://www.facebook.com/IAASCroatiaSeminar14  - http://iaashrvatska.hr/

Jedan od naših ovogodišnjih projekata je seminar „Gorska Hrvatska - potencijal za ekološku poljoprivredu i održivi razvoj“. Cilj seminara je obrazovanje domaćih i međunarodnih studenata u području ekološke poljoprivrede i održivog razvoja, ali i upoznavanje istih s problematikom ruralnog razvoja Gorske Hrvatske kroz radionice i stručna predavanja. Baziramo se na suradnji s lokalnim stanovnicima i poljoprivrednicima te nam je u interesu razmjena iskustava između hrvatskih i stranih studenata te lokalne zajednice čime želimo doprinijeti razvoju lokalne zajednice te pružiti stranim studentima mogućnost pridonošenja našim ruralnim zajednicama. Važnost u očuvanju prirode te podizanje svjesti studenata o neiskorištenim prirodnim resursima biti će jedne od mnogih tema o kojima će se na seminaru raspravljati. Cilj seminara je potaknuti studente te lokalno stanovništvo na unaprijeđenje i razvitak ruralnih sredina te upoznavanje s tradicionalnim i autohtonim proizvodima ličkoga kraja.

Seminar je zamišljen kao sedmodnevno druženje sa kolegama iz cijelog svijeta, tijekom kojeg će biti održano niz stručnih posjeta i radionica na temu ekološke proizvodnje, održivosti i potencijala regije. Tijekom posjeta, studenti će kolegama prenijeti iskustva svojih zemalja vezano za temu ekološke proizvodnje, a studenti iz Hrvatske pokazat će veliki potencijal Like vezano za ekološku poljoprivredu i prirodne resurse.

Očekivani rezultati po završetku projekta

Podučavanje studenata i lokalnog stanovništva o problemima i neiskorištenim potecijalima u ekološkoj poljoprivredi i agroturizmu te upoznavanje stranih studenata sa kulturom i načinom života lokalnih stanovnika. Želimo prikazati važnost očuvanja autohtonih proizvoda Ličko Senjske županije i njihov utjecaj na ruralni razvoj županije i Hrvatske. Ostvareni kontakti i veze sa studentima iz drugih država srodnih znanosti, kao i odnos sa proizvodačima, poduzećima i lokalnim stanovništvom koji je jednako važan za daljnju suradnju i obostrani napredak. Jedan od nezanemarivih faktora seminara jest poticanje svijesti o očuvanju i zaštiti tog područja. Razmjenom iskustava sa stranim studentima želimo pridonijeti međukulturalnom razvitku i zbližavanju nacija. Jedan od rezultata jest dobivena povratna informacija od stranih studenata na život, kulturu i važnost potencijala održivog gospodarenja poljoprivrednim površinama i unapređenja agroturizma. Po završetku seminara očekujemo da studenti steknu znanja i vještine koja će iskoristiti u daljnjem obrazovanju i radu u struci te ih demonstrirati i prikazati ostalim kolegama tijekom studija. Želimo osvježiti i obogatiti znanja i iskustva naših studenata te potaknuti studente da ostanu u Hrvatskoj i upoznaju potencijal nje same.

Neki od ciljeva IAAS-a Hrvatska za kojima dnevno težimo su unaprjeđenje međusobnog studentskog razumijevanja i promicanje razmjene znanja i iskustava. Organizirani Seminar je odličan način da studenti na internacionalnoj razini upoznaju jedni druge te međusobne načini razmišljanja.