Studijski program

Zdravstveni aspekti hranidbe životinja (144507)

ECTS bodovi 3.00
Sati nastave 30
Predavanja 20
Auditorne vježbe 2
Terenske vježbe 8
Izvođač predavanja
izv. prof. dr. sc. Antun Kostelić
Izvođač vježbi
izv. prof. dr. sc. Antun Kostelić
Ocjenjivanje
Usmeni – jedno pitanje iz svakog poglavlja modula

Nositelj predmeta

izv. prof. dr. sc. Antun Kostelić
izv. prof. dr. sc. Antun Kostelić

Opis predmeta

Modul Zdravstveni aspekti hranidbe životinja govori o utjecaju hranidbe na zdravlje domaćih životinja, o alimentarnim uzrocima bolesti, bolestima probavnog sustava domaćih životinja, metaboličkim poremećajima i ostalim poremećajima vezanim uz pogrešnu hranidbu životinja. Bit će opisane glavne metaboličke bolesti pojedinih vrsta domaćih životinja. Detaljno će biti opisane zarazne bolesti koje nastaju kao posljedica pogrešne hranidbe ili loše higijene u pripremni krmiva. U praktičnom dijelu bit će detaljno opisan klinički pregled probavnog sustava.

Vrsta predmeta

Opće kompetencije

Nakon završetka modula studenti će znati utjecaj hranidbe na zdravlje životinja. Najvažnije bolesti probavnog sustava domaćih životinja koje nastaju kao posljedica nepravilne hranidbe. Klinički pregledati probavni sustav, planirati preventivne zahvate vezane uz pripremu krmiva i hranidbu domaćih životinja s ciljem sprječavanja izbijanja bolest.

Oblici nastave

  • Auditorne vježbe
  • Predavanja
  • Terenske vježbe

Ishodi učenja i način provjere

Ishod učenja Način provjere
Sveobuhvatno temeljno znanje o utjecaju hranidbe na zdravlje domaćih životinja, o alimentarnim uzrocima bolesti, bolestima probavnog sustava domaćih životinja, metaboličkim poremećajima i ostalim poremećajima vezanim uz pogrešnu hranidbu životinja.
Znat će prepoznati metaboličke bolesti pojedinih vrsta domaćih životinja.
Prepoznat će zarazne bolesti koje nastaju kao posljedica pogrešne hranidbe ili loše higijene u pripremni krmiva.
Znat će planirati preventivne zahvate kojima osiguravamo proizvodnju higijenski ispravnih krmiva i balansiranje obroka s ciljem sprječavanja izbijanja metaboličkim bolesti i indigestija.

Tjedni plan nastave

  1. Alimentarni uzroci bolest
  2. Klinički pregled probavnog sustava
  3. Deficitarne bolesti domaćih životinja
  4. Najznačajne bolesti probavnog preživača
  5. Najznačajne bolesti probavnog sustava konja
  6. Najznačajne bolesti probavnog sustava svinja
  7. Najznačajne bolesti probavnog sustava peradi
  8. Zarazne bolesti probavnog sustava
  9. Parazitske bolesti probavnog sustava
  10. Bolesti mladunčadi
  11. Planiranje preventivnih zahvata vezanih uz hranidbu životinja
  12. Utjecaj hranidbe na reprodukciju životinja
  13. Terenska nastava
  14. Terenska nastava
  15. DDD u skladištenju hrane

Obvezna literatura

  1. Rupić, V.(2009). Zaštita zdravlja domaćih životinja. Dio 1: Unutrašnje i kirurške bolesti. Zagreb: HMU.
  2. Rupić ,V. (2009). Zaštita zdravlja domaćih životinja. Dio 2: Zarazne i parazitske (nametničke) bolesti. Zagreb: HMU.
  3. Rupić, V. (2010). Zaštita zdravlja domaćih životinja. Dio 3: Fiziologija i patologija reprodukcije. Zagreb: nakl. autora.
  4. Rupić, V. (2010). Dezinfekcija, dezinsekcija, deratizacija. Čakovec: Zrinski d.d.
  5. Predavanja

Preporučena literatura

  1. Cvetnić, Ž. (2013). Bakterijske i gljivične zoonoze. Zagreb: Medicinska naklada.
  2. Pugh, D.G., Baird,A.N. (2012). Sheep and goat medicine. -2nd ed., Elsevier.
  3. Divers, J.D., Peek, S.F. (2008). Diseseas of dairy cattle. Saunders Elsevier.

Sličan predmet na srodnim sveučilištima

  • Sveučilište u Zagrebu Veterinarski fakultet – Hranidba domaćih životinja