Studijski program

Izabrana poglavlja procesne tehnike (144530)

ECTS bodovi 6.00
Engleski jezik R1
E-učenje R1
Sati nastave 60
Predavanja 44
Laboratorijske vježbe 12
Seminar 4
Izvođač predavanja
prof. dr. sc. Tajana Krička
doc. dr. sc. Ana Matin
Izvođač vježbi
doc. dr. sc. Ana Matin
Izvođač seminara
doc. dr. sc. Ana Matin
Ocjenjivanje
Dovoljan (2) 60-70%
Dobar (3) 71-80%
Vrlo dobar (4) 81-90%
Izvrstan (5) 91-100%

Nositelj predmeta

prof. dr. sc. Tajana Krička
prof. dr. sc. Tajana Krička

Opis predmeta

Modul „Izabrana poglavlja procesne tehnike“ obuhvaća osnovna saznanja o značaju procesne tehnike u jedinstvenom kontinuiranom procesu kojem su osnovne smjernice dobivanje gotovog proizvoda i njegove tehnološke kakvoće. Obuhvaća saznanja vezana uz provedbu industrijskih procesa prerade fizikalnih sirovina, projektiranje i gradnju procesnih postrojenja.
Unutar modula studenti stječu temeljna znanja iz područja konzerviranja (sušenje, siliranje, zamrzavanje i tretiranje kemijskim sredstvima) koja se proširuju s tehnološko-tehničkim procesima industrijske prerade pojedinih poljoprivrednih proizvoda. Izabrana poglavlja čine procesi u području dorade i prerade žitarica i zrnatih mahunarki, kao i industrijskog i krmnog bilja pri kojima se obavlja promjena vrste i svojstava različitih materijala.
Prate se kriteriji ocjenjivanja kakvoće sa stanovišta tehnoloških osobina konačnog proizvoda te mogućnosti daljnje prerade tih proizvoda

Vrsta predmeta

  • Diplomski studij / Poljoprivredna tehnika / Mehanizacija (obvezni predmet, 1. semestar, 1. godina)
  • Diplomski studij / Poljoprivredna tehnika / Melioracije (obvezni predmet, 1. semestar, 1. godina)

Opće kompetencije

Student/ica će nakon predavanja ovladati saznanja o značaju procesne tehnike u tehničko-tehnološkim procesima konzerviranja i fazama prerade žitarica i zrnatih mahunarki te industrijskog i krmnog bilja.

Oblici nastave

  • Laboratorijske vježbe
    Vježbe - u sklopu PK i L vježbi izvode se vježbe iz područja načina sušenja zbog postizanja kvalitetnog proizvoda u svrhu daljnje prerade; konzerviranja zamrzavanjem i kemijskim tretiranjem; prerade sirutke u tri industrijska proizvoda; tehnoloških postupci siliranja. Vježbe se provode u skupinama od 10 studenata.
  • Predavanja
  • Seminari
    Seminar - stjecanje vještina – skupine (3 studenta) samostalno izrađuju i prezentiraju predavanje vezano uz procesnu tehniku u procesima dorade
  • Vježbe u praktikumu

Ishodi učenja i način provjere

Ishod učenja Način provjere
Identificirati i razumjeti opremu u procesnoj tehnici, Sudjelovanje u raspravama, radni zadaci tijekom nastave – seminarski rad, pismeni ispit, usmeni ispit
Odabrati i primijeniti pravilnu tehnologiju za preradu u gotov proizvoda iz različitih materijala, Sudjelovanje u raspravama, radni zadaci tijekom nastave – seminarski rad, pismeni ispit, usmeni ispit
Razlikovati tehničko-tehnološke procese konzerviranja poljoprivrednih proizvoda, Sudjelovanje u raspravama, radni zadaci tijekom nastave – seminarski rad, pismeni ispit, usmeni ispit
Definirati mogućnost primjene sušenja i siliranja kao načine konzerviranja ratarskih kultura, Sudjelovanje u raspravama, radni zadaci tijekom nastave – seminarski rad, pismeni ispit, usmeni ispit
Analizirati prednosti i nedostatke različitih industrijskih procesa prerade fizikalnih sirovina i Sudjelovanje u raspravama, radni zadaci tijekom nastave – seminarski rad, pismeni ispit, usmeni ispit
Identificirati i riješiti probleme tijekom projektiranja i gradnje procesnih postrojenja. Sudjelovanje u raspravama, radni zadaci tijekom nastave – seminarski rad, pismeni ispit, usmeni ispit

Način rada

Obaveze nastavnika

Nastavnik predaje gradivo predviđeno sadržajem predmeta, provjerava naučeno gradivo i vrednuje usvojeno znanje i stečene vještine kroz seminarske radove, laboratorijske vježbe, pismeni i usmeni ispit.

Obaveze studenta

Student je obavezan prisustvovati svim oblicima izvođenja nastave, predavanja, laboratorijske vježbe, seminarski radovi prema Pravilniku o studiranju na Agronomskom fakultetu.

Polaganje ispita

Elementi praćenja Maksimalno bodova ili udio u ocjeni Bodovna skala ocjena Ocjena Broj sati izravne nastave Ukupni broj sati rada prosječnog studenta ECTS bodovi
Pismeni i usmeni ispit 90% <60%
60 - 70%
71 - 80%
81 - 90%
91 - 100%
Nedovoljan (1)
Dovoljan (2)
Dobar (3)
Vrlo dobar (4)
Izvrstan (5)
50 150 5
Seminarski rad (S) (priprema+prezentacija) 10% <60%
60-70%
71-80%
81-90%
91-100%
Nedovoljan (1)
Dovoljan (2)
Dobar (3)
Vrlo dobar (4)
Izvrstan (5)
10 30 1
UKUPNO 100% 60 180 6

Tjedni plan nastave

  1. Osnove dorade poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda P - Osnovni elementi opreme u procesnoj tehnici (ventilatori, regulatori, ventili, kompresori, kotlovi i tipovi pare). Opis potrebnih strojeva i opreme za pojedine grane industrijske prerade.
  2. Osnove regulacije i procesa regulacije P - Elementarne strategije regulacije regulacijom povratnom vezom (spregom) i regulacijom unaprijeđenim vođenjem. Regulacija protoka fluida, temperature, razine (nivoa) i tlaka.
  3. Unaprjeđenje dorade poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda P – Dijagram toka procesa koji obuhvaća informacijske sustave, odnosno baze podataka i skupove programa.
  4. Načini konzerviranja sušenjem P - Načini sušenja zbog postizanja kvalitetnog proizvoda u svrhu daljnje prerade.
  5. Modeliranje procesa termičke dorade poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda P- Modeliranje gibanja vode, tlaka i temperature u odnosu na vrijeme u pojedinim proizvodima u ovisnosti o tipu konzerviranja Definicija tlaka vode i topline u proizvodu i njihovo gibanje u odnosu na vrijeme. Matematički prikaz navedenih veličina pomoću &#39;Laplasovih korelatora do difuzije vode kao pokazatelja konzerviranja.
  6. Poremetnja u procesima konzerviranja i dorade poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda P - Ispad sušare iz faze te procesi u zrnu uzorkovani poremetnjom na krovićima sušare i na izlaznom transporteru.
  7. Dorada soje za prehrambeni lanac P + L – Osnovne procesne tehnike u termičkoj doradi soje (rotacione sušare s bubnjem, protočne gravitacijske sušare, fluidne sušare). Industrijska prerada sirovog ulja u konzumno ulje. Korištenje pogače i sačme uljarica kao hrane za životinje. Procesi rafiniranja sirovog ulja u ulje pogodno za prehrambeni lanac.
  8. Dorada krumpira za prehrambeni lanac P + L – Osnovne procesne tehnike u procesima dorade i skladištenja krumpira
  9. Dorada zrna kave za prehrambeni lanac P + L – Osnovne procesne tehnike u procesima dorade i skladištenju zrna kave
  10. Načini konzerviranja zamrzavanjem i kemijskim tretiranjem P + L- Upotreba silaže kao dodatka ishrani stoke, kao i spremanje silirane stočne hrane (okomiti silosi, silo-jame, silo hrpe, vodoravni silosi). Postupci prilikom siliranja zelene mase u svrhu dobivanja kvalitetne silaže kao dodatka za ishranu stoke.
  11. Načini konzerviranja zamrzavanjem i kemijskim tretiranjem P + L - Metode konzerviranja (fizikalne, kemijske i kombinacija obiju). Postupci prilikom zamrzavanja i kemijskog tretiranja zbog zadržavanja (pasterizacija i sterilizacija) kvalitativnih svojstava u svrhu dužeg čuvanja proizvoda za daljnju industrijsku preradu.
  12. Načini konzerviranja zamrzavanjem i kemijskim tretiranjem P + L - Prerada sirutke u tri industrijska proizvoda (pasterizirana sirutka, sirutka u prahu, ugušćena sirutka), te namjena korištenja sirutke u stočarstvu.
  13. Tehnološki postupak siliranja P + PK - Vrste opreme i strojeva za dobivanje silaže. Procesi fermentacije (I faza-aerobna, II faza-aktivna faza I, treća faza- aktivna faza II, četvrta faza-stabilna, peta faza-sekundarna fermentacija). Upotreba silaže kao dodatka ishrani stoke, kao i spremanje silirane stočne hrane (okomiti silosi, silo-jame, silo hrpe, vodoravni silosi).
  14. Seminar S - Teme seminara prema dogovoru sa svakim studentom.
  15. Ispit - Pismeni i usmeni ispit.

Obvezna literatura

  1. Hosney,R.C. (1994.): Principles of Cereal Science and Technology, Published by the AACC, St.Paul, Minnesota, USA , 1-411.
  2. Watson, S.A. and P.E. Ramstad (1994.): Corn Chemistry and Technology, Published by the AACC, St.Paul, Minnesota, USA , 351-495.
  3. Matijašević, Oštrić, B. , Turkalov, J. (1980.): Tehnologija ulja i masti, Tehnološki fakultet, Novi Sad, Srbija.
  4. Gaćeša, S. (1979.): Tehnologija slada sa sirovinama za tehnologiju piva, Beograd, Srbija.
  5. BIOEN (2001.): Projekt Biodizel &#34;Uvođenje proizvodnje biodizelskog goriva u Republiku Hrvatsku&#34;, Zagreb.

Preporučena literatura

  1. Mujumdar; A. (2000.): Drying Technology in Agriculture and Food Sciences, Plymouth, UK.
  2. Hellickson, M.A. and J.N. Walker (1983.): Ventilation of Agricultural Structures, ASAE, 2950, Niles Road.
  3. McLean, K.A. (1989.): Drying and Storage Combinable Crops, Farming Press Book, Ipswich IP1 1RJ, UK.
  4. BIOEN (2001.): Program korištenja energije biomase i otpada, Nove spoznaje i provedba, Zagreb.