Agroekologija-Agroekologija (120.00 ECTS)
Predmet |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
||
26168 | Ekofiziologija | + | + | + | + | + | ||||||||||
144074 | Fizika tla | + | + | + | + | + | + | |||||||||
144075 | Gnojiva i gnojidba | + | + | + | + | + | ||||||||||
144076 | Kemija tla | + | + | + | + | + | ||||||||||
169416 | Mikrobna ekologija | + | + | + | + | + | + | + | + | |||||||
144079 | Osnove biometrike | + | + | + | + | |||||||||||
144077 | Postanak tla | + | + | + | + | + | ||||||||||
160350 | Diplomski rad-seminar | + | + | + | + | + | ||||||||||
116618 | Laboratorijske metode i upravljanje podacima | + | + | + | + | + | + | + | + | |||||||
26433 | Rizosferna ekologija | + | + | + | + | + | + | |||||||||
144096 | Stručna praksa-Agroekologija | + | + | + | + | + | + | + | + | + | + | |||||
144097 | Stručni projekt-Agroekologija | + | + | + | + | + | + | + | + | + | + | |||||
169276 | Diplomski rad-Agroekologija/Agroekologija | + | + | + | + | + | + | + | + | + | + | + | + | + | + | + |
Ishodi učenja
- Definirati obilježja zemljišnih i vodnih resursa, racionalne načine njihovog korištenja, te korištenja novih tehnologija u poljoprivredi, zbrinjavanju otpada i zaštiti okoliša.
- Prepoznati i kritički prosuđivati ulogu mikrobne biotehnologije u suvremenom razvoju koncepta održive poljoprivrede.
- Objasniti uzroke i prijetnje za degradaciju tla i onečišćenje okoliša izvorima iz poljoprivrede, kao i mogućnosti revitalizacije degradiranih tala meliorativnim mjerama ili/i primjenom mikrobne komponente tla.
- Analizirati djelovanje fizikalnih, kemijskih i bioloških procesa na postanak i razvoj pedosfere
- Vrednovati ulogu mikroorganizama i njihovih metaboličkih procesa u klasičnoj i modernoj biotehnologiji te mogućnost njihove primjene u dobivanju novih biotehnoloških proizvoda.
- Objasniti ulogu najvažnijih mikrobioloških procesa u očuvanju kvalitete tla, zaštiti okoliša te proizvodnji različitih fermentiranih proizvoda.
- Primijeniti terenske i analitičke postupke za prepoznavanje različitih tipova tala te interpretirati njihova svojstva. Objasniti analitičke postupke za izolaciju i identifikaciju mikroorganizama iz različitih sredina (tlo, voda, biljni materijal, hrana).
- Izraditi i preporučiti programe poljoprivredne proizvodnje, planove gospodarenja poljoprivrednim zemljištem i vodama kao i programe zaštite okoliša.
- Objasniti ulogu i interakcijske odnose u mikrobnim zajednicama u okolišu te u proizvodnji i očuvanju hrane kao i utjecaj ekoloških uvjeta i antropogenog djelovanja na njihovu strukturu i funkciju.
- Procijeniti značenje i važnost što većeg iskorištavanja korisnih asocijacija biljaka i mikroorganizama u održivoj poljoprivrednoj proizvodnji i zaštiti okoliša
- Provesti kontrolu mikrobiološke ispravnosti hrane kao i različitih mikrobioloških preparata koji se primjenjuju kao pomoćna sredstva za poboljšavanje tla te preporučiti vrstu i način primjene mikrobioloških preparata u specifičnim agroekološkim uvjetima
- Integrirati različite metode molekularne mikrobiologije s ciljem razumijevanja najnovijih dostignuće iz ovoga područja te interpretirati rezultate mikrobioloških pretraga hrane, tla, voda.
- Kreirati i voditi znanstvena i stručna istraživanja na području agroekologije
- Preporučiti načine i metode trajno održivog korištenja tla i vode, vezano uz polj. i ostale djelatnosti sa svrhom očuvanja tla i vode od oštećenja
- Razviti vještine za samostalno učenje i cijeloživotno obrazovanje.