Studijski program

Zdravstveni aspekti proizvodnje mesa i mlijeka (98398)

ECTS bodovi 6.00
Sati nastave 60
Predavanja 40
Auditorne vježbe 20
Izvođač predavanja
izv. prof. dr. sc. Antun Kostelić
Izvođač vježbi
izv. prof. dr. sc. Antun Kostelić
Ocjenjivanje
Dovoljan (2) 50-60%
Dobar (3) 61-75%
Vrlo dobar (4) 76-85%
Izvrstan (5) 86-100%
Usmeni – jedno pitanje iz svakog poglavlja modula

Nositelj predmeta

izv. prof. dr. sc. Antun Kostelić
izv. prof. dr. sc. Antun Kostelić

Opis predmeta

Modul Zdravstveni aspekti proizvodnje mesa i mlijeka daje temeljna znanja o poremećajima u mijeni tvari, zaraznim i parazitarnim bolesti s sposebnim osvrtom na zoonoze, unutrašnje bolesti, patologiju reprodukcije i vimena, bolesti ekstremiteta, utjecaj mikroklime na proizvodnju mesa i mlijeka. Sigurnost hrane, važnost zoonoza u stočarskoj proizvodnji i javnom zdravstvu. Najvažnije zoonoze u Hrvatskoj. Detaljno će biti opisane trihinoskopija, koprološka pretraga, klinčki pregled vimena organoleptički pregled mlijeka, mastitis test, tuberkulinizacija, korekcija papaka preživača, određivanje mikroklime u nastambama za stoku. Bit će opisane temeljne smjernice u zaštiti zdravlja životinja odnosno u planiranju preventivnih zahvata.

Vrsta predmeta

Opće kompetencije

Nakon završetka modula studenti će znati čimbenike koji su važni za proizvodnju higijenski odnosno zdravstveno ispravnih animalnih sirovina (mesa i mlijeka). Znat će bolesti koje mogu ugroziti zdravlje životinja, stvoriti gubitke u stočarskoj proizvodnji. Znati će najvažnije zoonoze u Hrvatskoj kako ih prepoznati i postupiti u slučaju sumnje na bolest ili njezinog izbijanja. Znat će osnovne dijagnostičke zahvate koji mogu pomoći u pravovremenom otkrivanju bolesti. Moći će planirati preventivne zahvate kako bi zaštitili zdravlje životinja i ljudi.

Oblici nastave

  • Auditorne vježbe
  • Konzultacije
  • Predavanja
  • Seminari
  • Terenske vježbe

Ishodi učenja i način provjere

Ishod učenja Način provjere
Sveobuhvatno temeljno znanje o svim čimbenicima u stočarstvu važnim za proizvodnju higijenski ispravnih animalnih proizvoda. Usmeni
Kako prepoznati sumnjivu ili bolesnu životinju. Usmeni
Dobit će informaciju o poremećajima u mijeni tvari, zaraznim i parazitarnim bolesti s posebnim osvrtom na zoonoze, unutrašnje bolesti, patologiju reprodukcije i vimena, bolesti ekstremiteta, utjecaj mikroklime na proizvodnju mesa i mlijeka. Usmeni
Sigurnosti hrane, važnost zoonoza u stočarskoj proizvodnji i javnom zdravstvu. Usmeni
Detaljno će znati opisati trihinoskopiju, koprološku pretragu, pregled ženskih spolnih organa, klinčki pregled vimena organoleptički pregled mlijeka, mastitis test, tuberkulinizacija, korekciju papaka preživača, određivanje mikroklime u nastambama za stoku. Usmeni
Znati temeljne smjernice u zaštiti zdravlja životinja odnosno u planiranju preventivnih zahvata. Usmeni

Način rada

Obaveze nastavnika

Redovito i kvalitetno držati nastavu

Obaveze studenta

Redovito dolaziti i sudjelovati u nastavi

Tjedni plan nastave

  1. Etiologija bolesti. atrofije, hipertrofije, poremećaji u mijeni bjelančevina, ugljikohidrata, masti, minerala, tkivne tekućine, pigmenta, nekroze, opća smrt organizma. Upale.
  2. Karakteristike zaraznih bolesti i zoonoza.
  3. Bjesnoća, bruceloza, bedrenica, tuberkuloza, listerioza, Q groznica, salmoneloze.
  4. Karakteristike parazitskih bolesti, trakavičavosti preživača i mesojeda, askaridoza, ehinokokoza.
  5. Trihineloza, cisticerkoza T. solium, T. saginata, singamoza, ektoparaziti životinja (krpelji, uši, buhe, muhe, obadi, dezinsekcija – deakarizacija.Trihineloskopija.
  6. Bolesti probavnog sustava domaćih životinja.
  7. Patologija reprodukcije domaćih životinja.
  8. Povrede tijekom poroda, ležanje prije i nakon poroda, puerperalna infekcija i intoksikacija, higijena mužnje i etiologija mastitisa, upala vimena krava, upala vimena koza, upala vimena ovaca.
  9. Upala vimena kobila, upala vimena krmača, upala vimena kunica, dijagnostika upala vimena (klinička, organoleptičkipregled mlijeka, somatske stanice, mikrobiloška pretraga sekreta iz vimena.
  10. Utjecaj stadija proizvodnje na pojavu bolesti, zdravlje stada.
  11. Utjecaj fizikalnih, plinskih i korpuskularnih čimbenika mikroklime na proizvodnju mesa, jaja i mlijeka.
  12. Metode i postupci određivanja mikroklime.
  13. Klinički pregled domaćih životinja, pregled ženskih spolnih organa, klinički pregled vimena, organoleptički pregled mlijeka, mastitis test.
  14. Terenska nastava
  15. Terenska nastava

Obvezna literatura

  1. Rupić,V. (2009). Zaštita zdravlja domaćih životinja. Dio 1: Unutrašnje i kirurške bolesti,. Zagreb: HMU.
  2. Rupić ,V. (2009). Zaštita zdravlja domaćih životinja. Dio 2: Zarazne i parazitske (nametničke) bolesti. Zagreb: HMU.
  3. Rupić, V. (2010). Zaštita zdravlja domaćih životinja. Dio 3: Fiziologija i patologija reprodukcije. Zagreb: izd. autora.
  4. Rupić, V. (2010). Dezinfekcija, dezinsekcija, deratizacija. Čakovec: Zrinski d.d.
  5. Rupić, V. (1994). Dijagnosticiranje zaraznih bolesti životinja i upala vimena. Zagreb: Agronomski fakultet.

Preporučena literatura

  1. Cvetnić, Ž. (2013). Bakterijske i gljivične zoonoze. Zagreb: Medicinska naklada.Predavanja
  2. Pugh ,D.G., Baird ,A.N. (2012). Sheep and goat medicine. -2nd ed., Elsevier.
  3. Divers, J.D., Peek, S.F. (2008). Diseseas of dairy cattle. Saunders Elsevier.

Sličan predmet na srodnim sveučilištima

  • Sveučilište u Zagrebu Veterinarski fakultet – Higijena i tehnologija hrane