Studijski program

Cvjećarstvo 2 (144493)

ECTS bodovi 6.00
Engleski jezik R1
E-učenje R1
Sati nastave 60
Predavanja 20
Auditorne vježbe 10
Seminar 26
Terenske vježbe 4
Izvođač predavanja
prof. dr. sc. Ines Han Dovedan
prof. dr. sc. Milan Poljak
Izvođač vježbi
doc. dr. sc. Miroslav Poje
Ocjenjivanje
Dovoljan (2) 60%
Dobar (3) 71%
Vrlo dobar (4) 81%
Izvrstan (5) 91%

Nositelj predmeta

prof. dr. sc. Ines Han Dovedan
prof. dr. sc. Ines Han Dovedan

Opis predmeta

Program predmeta omogućuje studentima stjecanje znanja o sustavima proizvodnje cvjećarskih kultura u zaštićenom i na otvorenom prostoru, te razumijevanje interakcijskih odnosa biljke i ekoloških uvjeta u različitim fazama uzgoja. Obrađuju se metode uzgoja jednogodišnjih i dvogodišnjih cvjetnih vrsta u “plug” sistemu kao glavnom načinu proizvodnje presadnica. Suvremena je cvjećarska proizvodnja strogo vremenski određena datumima pojedinih praznika kao što su blagdan Svih svetih, Božić, Uskrs, Valentinovo ili Majčin dan pa je od presudnog značaja plasirati na tržište cvatuće vrste točno u to vrijeme. Stoga je potrebno upoznati studente s principima i tehnikama pospješivanja cvjetnih vrsta za raniji ili kasniji plasman na tržište od prirodnog termina cvatnje. Pri tome, kao i u ostalim segmentima tehnologije uzgoja cvjetnih vrsta, značajni su i biljni regulatori rasta te poznavanje njihove pravilne primjene u tehnologiji proizvodnje odabranih cvjećarskih kultura. Osim metoda uzgoja glavnih rodova rezanog cvijeća i lončanica u zaštićenom prostoru i na otvorenom, studenti se upoznaju i s održavanjem kvalitete rezanog cvijeća nakon berbe te skladištenjem, kao i sa specifičnostima prodaje cvjetnih vrsta i značajnim aukcijama u svijetu.

Vrsta predmeta

  • Diplomski studij / Hortikultura / Ukrasno bilje (obvezni predmet, 2. semestar, 1. godina)

Opće kompetencije

Nakon odslušanog i položenog predmeta studenti su osposobljeni za razumijevanje osnovnih fizioloških i tehnoloških principa uzgoja cvjećarskih kultura u zaštićenom i na otvorenom prostoru te su sposobni u složenim uvjetima voditi cvjećarsku proizvodnju. Osposobljeni su provoditi znanstvena istraživanja iz područja cvjećarstva, interpretirati i prezentirati činjenice i zaključke u pisanom i usmenom obliku, te za argumentirano raspravljanje.

Oblici nastave

  • Auditorne vježbe
  • Predavanja
  • Seminari
  • Vježbe u praktikumu

Ishodi učenja i način provjere

Ishod učenja Način provjere
Definirati parametre tehnologije proizvodnje cvjećarskih kultura na otvorenom i u zaštićenom prostoru. Pismeni ispit
Prepoznati važnost interakcijskih odnosa biljaka i okolišnih čimbenika u različitim fazama uzgoja. Pismeni ispit
Analizirati kritične momente u tehnološkom procesu proizvodnje cvjećarskih kultura. Seminarski rad
Objasniti i primijeniti principe pospješivanja cvjetnih vrsta za raniji ili kasniji plasman na tržište od prirodnog termina cvatnje. Pismeni ispit
Identificirati ulogu i značaj primjene biljnih regulatora rasta u cvjećarskoj proizvodnji. Pismeni ispit
Izraditi prijedlog tehnologije proizvodnje glavnih cvjećarskih kultura na otvorenom i u zaštićenom prostoru za rez i za uzgoj kao lončanica. Seminarski rad
Provesti istraživanja iz područja proizvodnje cvjećarskih kultura na otvorenom i u zaštićenom prostoru. Seminarski rad

Način rada

Obaveze nastavnika

Održavanje predavanja, izvođenje terenskih vježbi, vježbi u praktikumu i seminara, ocjenjivanje seminara, provođenje parcijalnih ispita tijekom semestra, provođenje usmenog ispita.

Obaveze studenta

Uredno pohađanje predavanja, terenskih vježbi i vježbi u praktikumu, izrada seminara, aktivno sudjelovanje u nastavi, polaganje parcijalnih ispita tijekom semestra, polaganje usmenog ispita.

Polaganje ispita

Elementi praćenja Maksimalno bodova ili udio u ocjeni Bodovna skala ocjena Ocjena Broj sati izravne nastave Ukupni broj sati rada prosječnog studenta ECTS bodovi
Pohađanje nastave (predavanja i vježbe) 34 34 1.1
Parcijalni ispit (P1) 15% 60 - 70%
71 – 80%
81 – 90%
91 – 100%
Dovoljan (2)
Dobar (3)
Vrlo dobar (4)
Izvrstan (5)
21,5 0.7
Parcijalni ispit (P2) 15% 60 - 70%
71 – 80%
81 – 90%
91 – 100%
Dovoljan (2)
Dobar (3)
Vrlo dobar (4)
Izvrstan (5)
21,5 0.7
Parcijalni ispit (P3) 15% 60 - 70%
71 – 80%
81 – 90%
91 – 100%
Dovoljan (2)
Dobar (3)
Vrlo dobar (4)
Izvrstan (5)
21,5 0.7
Parcijalni ispit (P4) 15% 60-70%
71-80%
81-90%
91-100%
Dovoljan (2)
Dobar (3)
Vrlo dobar (4)
Izvrstan (5)
21,5 0.7
Seminar (S) 40% 60-70%
71-80%
81-90%
91-100%
Dovoljan (2)
Dobar (3)
Vrlo dobar (4)
Izvrstan (5)
26 60 2.1
UKUPNO 100% (P1+P2+P3+P4+S)/100 60 180 6
Elementi praćenja Opis Rok Nadoknada
Seminar Individualna izrada i prezentacija rada iz zadane nastavne tematike. 5-7. tjedan, 11.- 12. tjedan, 14.tjedan Na ispitnim rokovima
Parcijalni ispiti (P1 - P4) Sastoji se od po pet pitanja kojima se testira sposobnost studenta za povezivanjem činjenica i sposobnost zaključivanja. 4. tjedan, 8. tjedan, 13. tjedan, 15. tjedan

Tjedni plan nastave

  1. Sustavi proizvodnje cvjećarskih kultura u zaštićenom i na otvorenom prostoru
  2. Interakcijski odnosi biljke i ekoloških uvjeta u različitim fazama uzgoja
  3. Supstrati u cvjećarskoj proizvodnji. Uzgoj presadnica jednogodišnjih i dvogodišnjih cvjetnih vrsta u „plug“ sistemu
  4. Metode uzgoja jednogodišnjih i dvogodišnjih cvjetnih vrsta (rast i razvoj u ranim stadijima u „plug” sistemu)
  5. Postupci pripreme jednogodišnjih i dvogodišnjih cvjetnih vrsta za prodaju
  6. Principi pospješivanja cvjetnih vrsta za raniji ili kasniji plasman na tržište od prirodnog termina cvatnje. Pospješivanje geofita
  7. Pospješivanje geofita. Rod: Tulipa, Iris, Hyacinthus, Crocus, Narcissus, Gladiolus
  8. Pospješivanje trajnica. Rodovi: Astilba, Aster, Solidago, Dicentra, Helleborus
  9. Značaj primjene biljnih regulatora rasta u cvjećarskoj proizvodnji
  10. Primjena biljnih regulatora rasta u tehnologiji proizvodnje odabranih cvjećarskih kultura
  11. Metode uzgoja glavnih rodova rezanog cvijeća u zaštićenom prostoru
  12. Metode uzgoja glavnih rodova lončanica u zaštićenom prostoru
  13. Uzgoj glavnih rodova rezanog cvijeća na otvorenom prostoru
  14. Kvaliteta rezanog cvijeća nakon berbe: skladištenje u hladnjači u sustavu mokrog i suhog čuvanja
  15. Prodaja rezanog cvijeća, lončanica, geofita, trajnica, jednogodišnjih i dvogodišnjih vrsta na tržištu. Priprema za tržište. Aukcijska prodaja

Obvezna literatura

  1. Dole, J. M., Wilkins, H. F. (1999).Floriculture. New Jersey: Prentice Hall.
  2. Poljak, M. (2002). Fiziologija bilja: interna skripta. Zagreb: Agronomski fakultet

Preporučena literatura

  1. Nelson, P. V, (1998). Greenhouse Operation and Management. New Jersey : Prentice Hall.
  2. Larson, R. A. (1992). Introduction to Floriculture. San Diego: Accademic Press.

Sličan predmet na srodnim sveučilištima

  • Physiologische Aspekte der Zierpflanzenproduktion, Leibniz Universitaet Hannover
  • Wechselwirkungen von Phytohormonen bei Zierpflanze, Universitaet Hannover
  • Besonderheiten der Gärtnerischen Pflanzenproduktion, Universitaet Hannover
  • Floriculture, Part II: Physiological Aspects of Ornamental Crop Production, MSc International Horticulture Universitaet Hannover
  • Protected cultivation of ornamentals, Universität für Bodenkultur Wien