Print

Enokemija i mikrobiologija vina (228263)

Course coordinator

Course description

Cilj predmet je omogućiti studentima usvajanje temeljnih znanja o pojedinim grupama kemijskih spojeva te pojedinačnim kemijskim spojevima važnim u proizvodnji vina i formiranju njegove kakvoće. Uz to cilj predmeta je osposobiti studente da temeljem usvojenog znanja o biokemijskim procesima te ulozi mikroorganizama u vinarskoj proizvodnji su u mogućnosti isplanirati i provesti odabrani mikrobiološki proces i to s obzirom na kemijski sastav mošta ili vina te zavisno od kultivara i proizvodne godine u uvjetima mediteranskog područja.

Type of course

ECTS: 2.00

English language: L1

E-learning: L1

Teaching hours: 20
Lectures: 20

Lecturer
Grading

Sufficient (2): 61-70%
Good (3): 71-80%
Very good (4): 81-90%
Excellent (5): 91-100%

General competencies

Predmet osposobljava za razumijevanje osnovnih kemijskih i mikrobioloških procesa neophodnih u proizvodnji vina. Stečena znanja omogućavaju rješavanje problema donošenjem samostalnih zaključaka temeljenih na teorijskim i praktičnim znanjima.

Types of instruction

  • Predavanja
  • Vježbe

Learning outcomes

Learning outcome Evaluation methods
1. Izdvojiti najznačajnije grupe kemijskih spojeva i pojedinačne spojeve unutar njih te prosuditi njihov utjecaj pri formiranju mirisnih i okusnih svojstava vina Test znanja ili završni ispit
Utvrditi ulogu biokemijskih procesa kojima su pojedini kemijski spojevi podložni tijekom proizvodnje vina i predložiti mogućnosti njihovog kontroliranja Test znanja ili završni ispit
3.Razlikovati i predvidjeti ulogu pojedinih mikroorganizama obzirom na planiran proces proizvodnje vina Test znanja ili završni ispit
4.Vrednovati kakvoću vina obzirom na moguće prisutne bolesti i mane Test znanja ili završni ispit

Working methods

Teachers' obligations

Izvođenje nastave prema nastavnom planu, praćenje rada studenata, ocjenjivanje i vrednovanje rada studenta tijekom semestra i na završnom ispitu, praćenje kvalitete koje osiguravaju izlazne kompetencije, aktivna komunikacija sa studentom tijekom cijelog semestra

Students' obligations

Studenti su obavezni redovito prisustvovati na nastavi, a evidenciju nastave provodi predmetni profesor. Za ostvarivanje prava na potpis, studenti su obavezni tijekom cijelog semestra nazočiti na najmanje 80% predavanja i 80% vježbi. Ukoliko je student izostao sa nastave više od dopuštenog, a bez opravdanog razloga, potpis će mu biti uskraćen te je dužan ponovno upisati predmet u idućoj akademskoj godini. Studenti su obavezni prisustvovati i vježbama, gdje se od njih očekuje aktivan angažman, sudjelovanje u raspravi i rješavanju zadataka

Methods of grading

Evaluation elements Maximum points or Share in evaluation Grade rating scale Grade Direct teaching hours Total number of average student workload ECTS
Završni ispit 100% 0-60
61-70
71-80
81-90
91-100
Insufficient (1)
Sufficient (2)
Good (3)
Very good (4)
Excellent (5)

Weekly class schedule

  1. Organske kiseline mošta i vina
  2. Ugljikohidrati i polisaharidi
  3. Aromatski spojevi
  4. Fermentacijske arome
  5. Dušični spojevi
  6. Mikroorganizmi u vinu
  7. Bolesti i mane vina

Obligatory literature

  1. Y. Margalit "Wine Chemistry", The wine appreciation guild Ltd, 1997
  2. M. Moreno-Arribas et al. ˝Wine chemistry and biochemistry˝, Springer, 2009
  3. A. Waterhouse et al. "Understanding wine chemistry", Wiley 2016
  4. H. Konig et al."Biology of Microorganisms on Grapes, in Must and in Wine˝, Springer, 2009

Please sign in to your account

This site uses cookies and other tracking technologies to assist with navigation and your ability to provide feedback, analyse your use of our products and services, assist with our promotional and marketing efforts, and provide content from third parties. Cookie Policy.