Enokemija i mikrobiologija vina (228263)
Course coordinator
Course description
Cilj predmet je omogućiti studentima usvajanje temeljnih znanja o pojedinim grupama kemijskih spojeva te pojedinačnim kemijskim spojevima važnim u proizvodnji vina i formiranju njegove kakvoće. Uz to cilj predmeta je osposobiti studente da temeljem usvojenog znanja o biokemijskim procesima te ulozi mikroorganizama u vinarskoj proizvodnji su u mogućnosti isplanirati i provesti odabrani mikrobiološki proces i to s obzirom na kemijski sastav mošta ili vina te zavisno od kultivara i proizvodne godine u uvjetima mediteranskog područja.
Type of course
- Diplomski studij / Mediteranska poljoprivreda (Compulsory course, 2 semester, 1 year)
ECTS: 2.00
English language: L1
E-learning: L1
Teaching hours: 20
Lectures: 20
Lecturer
Grading
Sufficient (2): 61-70%
Good (3): 71-80%
Very good (4): 81-90%
Excellent (5): 91-100%
General competencies
Predmet osposobljava za razumijevanje osnovnih kemijskih i mikrobioloških procesa neophodnih u proizvodnji vina. Stečena znanja omogućavaju rješavanje problema donošenjem samostalnih zaključaka temeljenih na teorijskim i praktičnim znanjima.
Types of instruction
- Predavanja
- Vježbe
Learning outcomes
Learning outcome | Evaluation methods |
---|---|
1. Izdvojiti najznačajnije grupe kemijskih spojeva i pojedinačne spojeve unutar njih te prosuditi njihov utjecaj pri formiranju mirisnih i okusnih svojstava vina | Test znanja ili završni ispit |
Utvrditi ulogu biokemijskih procesa kojima su pojedini kemijski spojevi podložni tijekom proizvodnje vina i predložiti mogućnosti njihovog kontroliranja | Test znanja ili završni ispit |
3.Razlikovati i predvidjeti ulogu pojedinih mikroorganizama obzirom na planiran proces proizvodnje vina | Test znanja ili završni ispit |
4.Vrednovati kakvoću vina obzirom na moguće prisutne bolesti i mane | Test znanja ili završni ispit |
Working methods
Teachers' obligations
Izvođenje nastave prema nastavnom planu, praćenje rada studenata, ocjenjivanje i vrednovanje rada studenta tijekom semestra i na završnom ispitu, praćenje kvalitete koje osiguravaju izlazne kompetencije, aktivna komunikacija sa studentom tijekom cijelog semestra
Students' obligations
Studenti su obavezni redovito prisustvovati na nastavi, a evidenciju nastave provodi predmetni profesor. Za ostvarivanje prava na potpis, studenti su obavezni tijekom cijelog semestra nazočiti na najmanje 80% predavanja i 80% vježbi. Ukoliko je student izostao sa nastave više od dopuštenog, a bez opravdanog razloga, potpis će mu biti uskraćen te je dužan ponovno upisati predmet u idućoj akademskoj godini. Studenti su obavezni prisustvovati i vježbama, gdje se od njih očekuje aktivan angažman, sudjelovanje u raspravi i rješavanju zadataka
Methods of grading
Evaluation elements | Maximum points or Share in evaluation | Grade rating scale | Grade | Direct teaching hours | Total number of average student workload | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|
Završni ispit | 100% |
0-60 61-70 71-80 81-90 91-100 |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
Weekly class schedule
- Organske kiseline mošta i vina
- Ugljikohidrati i polisaharidi
- Aromatski spojevi
- Fermentacijske arome
- Dušični spojevi
- Mikroorganizmi u vinu
- Bolesti i mane vina
Obligatory literature
- Y. Margalit "Wine Chemistry", The wine appreciation guild Ltd, 1997
- M. Moreno-Arribas et al. ˝Wine chemistry and biochemistry˝, Springer, 2009
- A. Waterhouse et al. "Understanding wine chemistry", Wiley 2016
- H. Konig et al."Biology of Microorganisms on Grapes, in Must and in Wine˝, Springer, 2009