Dorada i prerada voćnih vrsta Mediterana (228264)
Course coordinator
Course description
Predmet osposobljava studente za doradu i preradu mediteranskih voćnih vrsta. Student stječe znanja o boljem iskorištavanju sirovine, slijedivosti i kvaliteti od sirovine do proizvoda. U sklopu predmeta obrađuju se sirovine mediteranskog područja (voćne vrste, fizikalno kemijske karakteristike voćnih vrsta mediteranskog područja) – 5 sati, tehnološki postupci dorade i prerade voćnih vrsta Mediterana ( minimalno procesiranje, sušenje, hlađenje i smrzavanje, termički procesi ukuhavanja i pasterizacije, proizvodnja sokova) – 20 sati te manipulacija gotovim proizvodima (ambalažiranje, transport, skladištenje) – 5 sati.
Type of course
- Diplomski studij / Mediteranska poljoprivreda (Compulsory course, 2 semester, 1 year)
ECTS: 3.00
English language: L1
E-learning: L1
Teaching hours: 30
Lectures: 30
Lecturer
Grading
Sufficient (2): 60%-70%
Good (3): 71%-80%
Very good (4): 81%-90%
Excellent (5): 91%-100%
General competencies
Predmet osposobljava za razumijevanje vođenja procesa obrade hortikulturnih sirovina. Studenti dobivaju neophodna teorijska i praktična znanja o procesima obrade hortikulturnih sirovina koji su temelj za razumijevanje i primjenu u proizvodnji proizvoda karakterističnih za mediteransko područje.
Types of instruction
- Predavanja
Learning outcomes
Learning outcome | Evaluation methods |
---|---|
Prepoznati tehnološke procese dorade i prerade voćnih vrsta s glavnim ciljem očuvanja nutritivne kvalitete konačnog proizvoda. | Sudjelovanje u raspravama, radni zadaci tijekom nastave, pismeni ispit, usmeni ispit |
Uočiti i objasniti promjene koje se događaju tijekom primjene tehnoloških procesa u doradi i preradi voćnih vrsta. | Sudjelovanje u raspravama, radni zadaci tijekom nastave, pismeni ispit, usmeni ispit |
Preporučiti tehnološki proces u doradi i preradi voćnih vrsta. | Sudjelovanje u raspravama, radni zadaci tijekom nastave, pismeni ispit, usmeni ispit |
Samostalno odrediti metodu dorade i prerade. Isplanirati slijed pojedinih aktivnosti u procesu primjene metoda u doradi i preradi voćnih vrsta. | Sudjelovanje u raspravama, radni zadaci tijekom nastave, pismeni ispit, usmeni ispit |
Odraditi znanstveno istraživanje vezano uz metode i tehnološke procese u doradi i preradi voćnih vrsta Mediterana. | Sudjelovanje u raspravama, radni zadaci tijekom nastave, pismeni ispit, usmeni ispit |
Working methods
Teachers' obligations
Svi nastavni materijali su organizirani i prema nastavnim cjelinama dostupni u Merlin sustavu; kalendar važnijih događanja za kolegij; obavijesti vezane uz kolegij; predavanja i ocjenivanje, studentskih kolokvija, pismenih ispita, provođenje usmenih ispita. Nastavnik predaje gradivo predviđeno sadržajem predmeta, provjerava naučeno gradivo i vrednuje usvojeno znanje i stečene vještine kroz kolokvije, pismeni i usmeni ispit.
Students' obligations
Prisustvovanje predavanjima, laboratorijskim vježbama, te studenti moraju sudjelovati u učenju u okviru predmeta posredstvom sustava za e-učenje. Studenti se trebaju obavezno prijaviti u sustav za e-učenje Merlin u okviru kojeg mogu koristiti prezentacije sa predavanja, obavijesti i ostale materijale. Uvjeti za pristupanje ispitu su redovno pohađanje predavanja i vježbi. Student je obavezan prisustvovati svim oblicima izvođenja nastave, predavanja, laboratorijske vježbe prema Pravilniku o studiranju na Agronomskom fakultetu.
Methods of grading
Evaluation elements | Maximum points or Share in evaluation | Grade rating scale | Grade | Direct teaching hours | Total number of average student workload | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|
Pohađanje nastave predavanja+vježbe | 30 | 20 | 0,5 | |||
Aktivno sudjelovanje na nastavi | 10% | 5 | 0,5 | |||
Parcijalni ispit 1 (PI1) | 40% |
60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
25 | 0,5 | |
Parcijalni ispit 2 (PI2) | 40% |
60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
25 | 0,5 | |
Usmeni ispit (UI) | 10% |
60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
0 | 15 | 1 |
Ukupno | 100% | (PI1+PI2+UI) | 30 | 90 | 3 |
Evaluation elements | Description | Deadline | Recoupment |
---|---|---|---|
Pohađanje nastave predavanja+vježbe | Na nastavi se redovito bilježe nazočni studenti (na početku i kraju bloka) i prati sposobnost discipliniranog i aktivnog praćenja nastave Može se opravdati izostanak do 20% predavanja, 15% vježbi (čl. 12 Pravilnika o studiranju…. na AFZ-u) | Trimestar (30 sati izravne nastave) | Moguća putem samostalnog zadatka (0,5 ECTS) |
Aktivno sudjelovanje na nastavi | Studenti se potiču sudjelovati u raspravama, prezentaciji ideja i problemskih rješenja, argumentiranju mišljenja i stavova. Prati se usvajanje teorijskih i činjeničnih znanja, prezentacijskih i komunikacijskih vještina, kritičkog mišljenja, timskog rada i društvene odgovornosti. Prati se sposobnost samostalnog izvođenja laboratorijskih vježbi. Zapažena aktivnost na satu bilježi se u studentskoj evidenciji (+), što omogućuje korekciju konačne ocjene naviše (++) ili beneficiju na usmenom ispitu (+++). | Kontinuirano tijekom izvođenja nastave | Moguća putem samostalnog zadatka (0,5 ECTS) |
Parcijalni ispit 1 (PI1) | Obuhvaća prvi programski dio modula:teoriju iz domene voćnih i povrtnih sirovina koje se uzgajaju na području Mediterana, mogućnosti i primjenu procesa prerade, te detaljno objašnjavanje procesa sušenja, minimalnog procesiranja, hlađenja i smrzavanja (Voća, Šic Žlabur). Pitanja iz teorijskog dijela su otvorenog tipa i ispituju poznavanje i razumijevanje činjenica. | 5. tjedan | |
Parcijalni ispit 2 (PI2) | Obuhvaća drugi programski dio modula: teoriju iz domene proizvodnje bezalkoholnih osvježavajućih pića, termičke obrade sirovine, procese ambalažiranja, transporta i skladištenja (Voća, Dobričević, Šic Žlabur). Pitanja iz teorijskog dijela su otvorenog tipa i ispituju poznavanje i razumijevanje činjenica. | 10. tjedan | |
Usmeni ispit (UI) | Usmeni ispit se sastoji od tri, eventualno dva pitanja (+++), ovisno o prethodnoj aktivnosti studenta . Testira se usvojenost teorije i činjenica, analitičnost, kritičko mišljenje, kreativnost i društvena odgovornost. | Ispitni rokovi | |
Nadoknada (samostalni zadatak) | Ukoliko student ne ostvari nužna 2 ECTS boda kao preduvjet izlaska na usmeni ispit, jedan bod je moguće nadoknaditi dodatnim samostalnim zadatkom, npr: prijevod stručnog teksta s engleskog jezika i izlaganje pred nastavnikom, prikaz članka ili knjige, projektna ideja i sl. | Tijekom ispitnih rokova, prije usmenog ispita |
Weekly class schedule
- Osnovni pregled voćnih vrsta koje se uzgajaju u mediteranskoj Hrvatskoj te njihov fizikalno kemijski sastav
- Primjena procesa sušenja u doradi i preradi voćnih vrsta
- Definiranje metode kao i osnovni principi djelovanja minimalnog procesiranja hrane
- Metode i oprema u procesima hlađenja i smrzavanja voćnih sirovina
- Metode termičke obrade voćne sirovine u svrhu dorade i prerade kao i pripadajuća oprema / I. Međuispit (kolokvij I) /
- Mogućnosti proizvodnje sokova, načini prerade sirovine u sok kao i kemijska analiza kvalitete gotovih sokova
- Primjena i vrsta ambalaže u procesima dorade i prerade voćnih sirovina
- Uloga transporta pri procesima prerade voćne sirovine
- Mogućnosti i uvjeti skladištenja u postupcima dorade i prerade voćnih sirovina
- II. Međuispit (kolokvij II)
Obligatory literature
- Herceg, Z. (2011): Procesi u prehrambenoj industriji,Prehrambeno-procesno inženjerstvo 1. Plejada, Zagreb
- Hui, Y.H., Barta, J., Pilar Cano, M., Gusek, T., Sidhu, S.T., Sinha, N. (2006): Handbook of fruits and fruit products. Blackwell Publishing, Iowa, USA.
- Lovrić, T. (2003): Procesi u prehrambenoj industriji s osnovama prehrambenog inženjerstva. Hinus, Zagreb
- Šic Žlabur, J.; Voća, S.; Dobričević, N. (2016): Kvaliteta voća, povrća i prerađevina - priručnik za vježbe, Web stranica Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb