Praktične i laboratorijske vježbe - Povrćarstvo, aromatično, ljekovito i ukrasno bilje (251084)
Course coordinator
Course description
U sklopu kolegija Praktične i laboratorijske vježbe – Povrćarstvo, aromatično, ljekovito i ukrasno bilje kroz vježbe će se pratiti nastavne cjeline sljedećih kolegija 'Primjena suvremenih tehnika u uzgoju aromatičnog i ljekovitog bilja', 'Uzgoj mediteranskih ukrasnih vrsta', Suvremena proizvodnja povrća' i 'Uzgoj povrća u zaštićenim prostorima'. Osnovni sadržajni dijelovi kolegija obuhvaćaju: osnovna znanja o elementima tehnologije uzgoja povrća, aromatičnog i ljekovitog te ukrasnog bilja (pripremi tla za sjetvu/sadnju, gnojidbi sortimentu, rokovima i načinima uzgoja, sjetvenoj normi, mjerama njege usjeva, tehnološkoj i fiziološkoj zrelosti te prinosima); tehnološka unapređenja i suvremene tehnologije; biološki aktivne sastavnice povrća, ALJB i ukrasnog bilja te postupke ispitivanja kakvoće; gospodarska obilježja i posebnosti mediteranskog područja u uzgoju bilja sa stajališta invazivnih štetnih vrsta; prognoizne modele biljne zaštite i opravdanost mjera suzbijanja.
Sadržaj kolegija podijeljen je na 6 većih tematskih cjelina vježbi, koje su grupirane sukladno ciklusu provedbe u povrtnjaku (na otvorenom polju i u zaštićenom prostoru) tijekom vegetacije odnosno nakon berbe, kao i eventualnog preklapanja pojedinih nastavnih cjelina odnosno temeljem praktičnosti provedbe na dislociranim pokušalištima Sveučilišta u Zadru.
Type of course
ECTS: 4.00
English language: L1
E-learning: L1
Teaching hours: 120
Laboratory exercises: 16
Practicum: 84
Field exercises: 20
Grading
Sufficient (2): 61 - 70 %
Good (3): 71 - 80 %
Very good (4): 81 - 90 %
Excellent (5): 91 - 100 %
General competencies
Ciljevi predmeta su:
- Stjecanje praktičnih vještina o suvremenim tehnikama u proizvodnji povrća, aromatičnog i ljekovitog (ALJB) te ukrasnog bilja u mediteranskom podneblju i implementacija istih u proizvodnju
- Samostalno upravljanje poslovima vezanim uz zaštitu povrća, aromatičnog i ukrasnog bilja od štetnih organizama u ekološkom i integriranom sustavu biljne proizvodnje
- Samostalno upravljanje opremom za regulaciju mikroklimatskih čimbenika u zaštićenom prostoru, hidroponskom uzgoju povrća te aromatičnog i ukrasnog bilja
- Osmišljavanje i prezentiranje plana proizvodnje povrća i aromatičnog te ukrasnog bilja u mediteranskom području
Types of instruction
- Vježbe u praktikumu
Studenti se kroz aktivno učenje u grupi i interakciji s drugim studentima potiču na razvijanje praktičnih vještina u primjeni suvremenih tehnika u uzgoju povrća, aromatičnog i ljekovitog te ukrasnog bilja u zaštićenom prostoru Mediteranskog podneblja. - Terenske vježbe
Studenti se na terenskim vježbama u realnom sektoru upoznaju s organizacijom rada, stječu detaljan uvid u elemente tehnologije u uzgoju povrća, aromatičnog i ukrasnog bilja primjenom suvremenih tehnika u Mediteranskom području.
Learning outcomes
Learning outcome | Evaluation methods |
---|---|
Procijeniti mogućnost uzgoja vrsta povrća, ALJB i ukrasnog bilja u mediteranskom području obzirom na biološke zahtjeve vrsta. | Prisutnost na vježbama, terenske vježbe, sudjelovanje u raspravama, parcijalni ispit/završni ispit. |
Preporučiti odgovarajuće tehnike u uzgoju kvalitetnih presadnica povrća, ALJB te ukrasnog bilja. | Prisutnost na vježbama, sudjelovanje u raspravama, parcijalni ispit/završni ispit. |
Kritički vrednovati suvremene tehnike uzgoja koje mogu produžiti razdoblje proizvodnje pojedinih povrtnih i ukrasnih vrsta u mediteranskom području. | Prisutnost na vježbama, sudjelovanje u raspravama, parcijalni ispit/završni ispit. |
Primijeniti elemente suvremenih tehnologija uzgoja koje utječu na povećanje prinosa biljnog materijala i specijaliziranih metabolita. | Prisutnost na vježbama, sudjelovanje u raspravama, parcijalni ispit/završni ispit. |
Identificirati gospodarski najznačajnije, potencijalno opasne i ključne invazivne štetne organizme povrća, ALJB i ukrasnog bilja mediteranskog podneblja. | Prisutnost na vježbama, terenske vježbe, sudjelovanje u raspravama, parcijalni ispit/završni ispit. |
Predviđati temeljem prognoznih modela sve mogućnosti napada štetnih organizama, te na temelju štetnosti, simptoma i prisutnosti procijeniti intenzitet zaraze, te potrebu i opravdanost korištenja mjera suzbijanja. | Prisutnost na vježbama, sudjelovanje u raspravama, parcijalni ispit/završni ispit. |
Prepoznati najvažnije dijelove sustava i opremu za hidroponski uzgoj povrća, aromatičnog i ljekovitog te ukrasnog bilja i pripremiti hranjivu otopinu odgovarajućeg sastava. | Prisutnost na vježbama, terenske vježbe, sudjelovanje u raspravama, parcijalni ispit/završni ispit. |
Organizirati i voditi proizvodnju povrća te ALJB i ukrasnog na otvorenome i u zaštićenom prostoru. | Prisutnost na vježbama, terenske vježbe, sudjelovanje u raspravama, parcijalni ispit/završni ispit. |
Working methods
Teachers' obligations
Osigurati materijale za vježbe sukladno dogovoru s predmetnim nastavnicima i objava u sustavu Merlin. Pravovremeno informirati studente o načinu, vremenu i mjestu održavanja vježbi. Održavati vježbe u praktikumu i terenske vježbe sukladno planu i programu predmeta. Redovito provjeravati i adekvatno ocjenjivati stečeno znanje i vještine studenata kroz prisutnost na vježbama, parcijalne ispite i usmeni ispit.
Students' obligations
Redovito pohađanje terenskih vježbi te vježbi u praktikumu, aktivno sudjelovanje na vježbama, polaganje parcijalnih ispita i završnog ispita.
Methods of grading
Evaluation elements | Maximum points or Share in evaluation | Grade rating scale | Grade | Direct teaching hours | Total number of average student workload | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|
Parcijalni ispit | 50 % |
<60 % 61 - 70 % 71 - 80 % 81 - 90 % 91 - 100 % |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
20 | 60 | 2 |
Završni ispit | 50 % |
<60 % 61 - 70 % 71 - 80 % 81 - 90 % 91 - 100 % |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
20 | 60 | 2 |
Ukupno | 100 % | 40 | 120 | 4 |
Weekly class schedule
- Ispitivanje klijavosti sjemena povrća, aromatičnog i ljekovitog (ALJB) i ukrasnog bilja te primjena metoda uklanjanja dormantnosti sjemena (4) Izračun sjetvene norme (4) Proizvodnja presadnica povrća i aromatičnog i ljekovitog bilja - pikiranje, primjena mikorize (4) Vegetativno razmnožavanje ALJB i sobnog bilja te primjena stimulatora rasta u svrhu poticanja rizogeneze (4) Cijepljenje i aklimatizacija cijepljenih presadnica povrća (4) Postavljanje malčeva i sustava za fertirigaciju (4) Modeli vezanja i pinciranja/rezidbe u uzgoju plodovitog povrća (4) - Planiranje ljekovitog i aromatičnog vrta (4) (32 sata ukupno)
- Primjena aromatičnih i ukrasnih vrsta u vertikalnim vrtovima (4) Samonikle vrste pogodne za krovni vrt (4) Uzgoj jednogodišnjih i dvogodišnjih cvjetnih vrsta (4) Razmnožavanje i održavanje trajnica (4) Forsiranje geofita (4) (20 sati ukupno)
- Sjetva, pikiranje i sadnja presadnica plodovitog povrća u hidroponskom uzgoju (5) Sjetva povrća, aromatičnog i ljekovitog bilja u sustavu plutajućeg hidropona (6) Potreba za biljnim hranivima i izračun količine soli u sustavu plutajućeg hidropona (6) Proračun dopunskog osvjetljenja u zaštićenom prostoru (6) (23 sata ukupno)
- Mehanički i kemijski sastav povrća i aromatičnog i ljekovitog bilja (4) Sušenje i indeks rehidracije povrća i aromatičnog i ljekovitog bilja (4) Destilacija aromatičnog bilja (6) Konzervansi i kemotipovi aromatičnog i ljekovitog bilja (4) (18 sati ukupno)
- Zoologija: Prepoznavanje štetnika povrća, aromatičnog, ljekovitog i ukrasnog bilja mediteranskog podneblja i njihova determinacija (5) Fitopatologija: Prepoznavanje simptoma bolesti povrća, aromatičnog, ljekovitog i ukrasnog bilja mediteranskog podneblja (Mikoze, bakterioze i viroze) i njihova determinacija (5) Herbologija: Prepoznavanje korovne flore povrća, aromatičnog, ljekovitog i ukrasnog bilja mediteranskog podneblja i njezina determinacija (5) (15 sati ukupno)
- Terenska nastava - obilazak proizvođača povrća, aromatičnog i ljekovitog bilja te ukrasnog bilja u mediteranskom području (oprema za proizvodnju presadnica s grudom supstrata povrća te aromatičnog i ljekovitog bilja, uzgoj povrća i aromatičnog bilja u zaštićenim prostorima - materijali za izgradnju zaštićenih prostora, uređaji za održavanje mikroklime i oprema za uzgoj) (12 sati ukupno)
Obligatory literature
- Lešić, R., Borošić, J., Buturac, I., Herak Ćustić, M., Poljak, M., Romić, D. (2016). Povrćarstvo, 3. dopunjeno izdanje Zrinski, Čakovec, odabrana poglavlja.
- Igrc Barčić, J., Maceljski, M. (2001.): Ekološki prihvatljiva zaštita bilja od štetnika, Zrinski d.d. Čakovec
- Stepanović, B., Radanović, D., Turšić, I., Nemčević, N., Ivanec, J. (2009). Uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja. Jan-Spider d.o.o., Pitomača.
- Šilješ, I., Grozdanić, Đ., Grgesina, I. (1992). Poznavanje, uzgoj i prerada ljekovitog bilja. Školska knjiga, Zagreb.
- Bokulić i sur. (2015): Priručnik za sigurno rukovanje i primjenu sredstava za zaštitu bilja. Dostupno na: http://fisportal.mps.hr/hr/sve/dokumenti-obrasci/
- Maceljski, M. (2002.): Poljoprivredna entomologija, Zrinski d.d. Čakovec
Recommended literature
- Borošić J., Toth, N., Benko, B. (2011). Hidroponski uzgoj povrća: interna skripta. Zagreb: Zavod za povrćarstvo, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet.