Nutrigenomika životinja (87433)
Course coordinator
Course description
Hranidba predstavlja ključan faktor koji utječe na zdravlje i reproduktivnu sposobnost životinje, a samim time i efikasnu proizvodnju animalnih proizvoda. Pri tome postoji snažna veza između genetske osnove životinje i hranjivih tvar kao najvažnijeg okolišnog čimbenika. U prvom dijelu modula biti će dani osnovni pojmovi vezani uz nutrigenomiku i njen značaj u stočarstvu (funkcionalna hrana, plodnost). Nadalje, biti će dane osnove genske transkripcije, pregled hranjivih tvari i drugih bioaktivne komponente hrane, interakcija tih molekula i gena (uloga u ekspresiji gena) te uloga i važnost hranidbe za prevenciju poligenih bolesti i svojstava. U drugom dijelu analizirati će se učinak hranjiva na regulaciju/ekspresiju gena i funkciju pojedinih organa i/ili organskih sustava kao i značaj nutrigenomike u proizvodnji mlijeka, mesa, jaja i drugih animalnih proizvoda. Vrednovanje i razumijevanje učinaka hranjiva na regulaciju/ekspresiju gena.
Type of course
- Diplomski studij / Genetika i oplemenjivanje životinja (Elective course, 2 semester, 1 year)
ECTS: 3.00
English language: L1
E-learning: L1
Teaching hours: 30
Lectures: 22
Seminar: 8
Lecturer
Associate teacher for seminars
Grading
Sufficient (2): 60%
Good (3): 70%
Very good (4): 80%
Excellent (5): 90%
General competencies
Predmet osposobljava za razumijevanje učinaka hranjivih tvari i drugih biološki aktivnih sastojaka hrane na ekspresiju gena i funkciju pojedinih organa i organskih sustava, kakvoću animalnih proizvoda (mlijeko, meso, jaja) te manifestaciju genetskih uvjetovanih poremećaja uzrokovanih hranom.
Types of instruction
- Predavanja
- Seminari
Learning outcomes
Learning outcome | Evaluation methods |
---|---|
Razumjeti osnove nutrigenomike i njeno značenje za stočarsku proizvodnju | Interaktivna nastava, usmeni ispit, seminarski rad |
Opisati učinke hranjivih tvari na ekspresiju gena | Interaktivna nastava, usmeni ispit, seminarski rad |
Prepoznati poremećaje i poznavati metode dijagnostike poligenih bolesti i svojstava uzrokovanih biološki aktivniom sastojcima hrane | Interaktivna nastava, usmeni ispit, seminarski rad |
Poznavati metode manipulacije sastavom animalnih proizvoda (meso, mlijeko, hrana) izborom i udjelom pojedinih hranjiva i bioaktivnih sastojaka u hrani za životinje | Interaktivna nastava, usmeni ispit, seminarski rad |
Methods of grading
Evaluation elements | Maximum points or Share in evaluation | Grade rating scale | Grade | Direct teaching hours | Total number of average student workload | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|
Usmeni ispit | 100% |
<60% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
30 | 90 | 3 |
Weekly class schedule
- Uvodno predavanje - Definicija: povijesni pregled, značaj nutrigenomike u stočarstvu
- Uvod u nutrigenomiku – Pregled hranjivih tvari i drugih bioaktivnih molekula hrane
- Funkcionalna nutrigenomika - Osnove staničnog odgovora na promjene u nutritivnom okruženju; regulacija genske transkripcije, interakcija hranjiva i gena (genska ekspresija) – transkriptomika i proteomika, metabolomika i sistemska biologija (defincija)
- Interakcija hranjiva i gena, proizvodna svojstva - Proizvodna svojstva (kakvoća-mesa, mlijeka, jaja; plodnost, prirast, konverzija...) koja se mogu mijenjati pod utjecajem hranidbe te koja je uloga gena i produkata gena u njihovoj regulaciji.
- Interakcija hranjiva i gena i pojava bolesti - Hranidba i uloga gena i njihovih produkata na pojavu bolesti (upala, dijabetes, pretilost, osteoporoza…).
- Hranidba i urođeni genski defekti - Urođeni genski defekti i malnutricija (Intolerancija laktoze, galaktozemija, fenilketonurija, deficijencija aldehid dehidrogenaze ….)
- Učinci biološki aktivnih molekula na ekspresiju gena i funkciju organa i organskih sustava – probavni sustav: Vrednovanje i razumijevanje učinaka hranjiva na regulaciju/ekspresiju gena i funkciju u probavnom sustavu;
- Učinci biološki aktivnih molekula na ekspresiju gena i funkciju organa i organskih sustava – metabolizam: Vrednovanje i razumijevanje učinaka hranjiva na regulaciju/ekspresiju gena i opći metabolizam; mišićno i masno tkivo; metaboličke bolesti (dijabetes, pretilost);
- Učinci biološki aktivnih molekula na ekspresiju gena i funkciju organa i organskih sustava – mliječna žlijezda: Vrednovanje i razumijevanje učinaka hranjiva na regulaciju/ekspresiju gena i funkciju mliječne žlijezde; funkcionalna hrana
- Učinci biološki aktivnih molekula na ekspresiju gena i funkciju organa i organskih sustava – spolni sustav: Vrednovanje i razumijevanje učinaka hranjiva na regulaciju/ekspresiju gena i funkciju spolnog sustava, plodnost
- 11. Učinci biološki aktivnih molekula na ekspresiju gena i funkciju organa i organskih sustava – imunološki sustav: Vrednovanje i razumijevanje učinaka hranjiva na regulaciju/ekspresiju gena i funkciju imunološkog sustava;
- Nutrigenomika i ciljna (individualna) hranidba: Mogućnost upotrebe hranidbe u proizvodnji hrane dodane vrijednost i prevenciji bolesti
- Nutrigenomika u svinjogojstvu i peradarstvu – meso, jaja: Praktična primjena nutrigenomike u proizvodnji mesa svinja i peradi te jaja
- Nutrigenomika u govedarstvu – mlijeko, meso: Praktična primjena nutrigenomike u proizvodnji mesa i mlijeka goveda i drugih preživača. Nutrigenomika konja i kućnih ljubimaca: Nutrigenomika konja, krznaša i kućnih ljubimaca
- Ispit - Kolokvij, seminar, usmeni ispit.
Obligatory literature
- Interna skripta priređena za ovaj modul
Recommended literature
- J.A. Taylor-Pickard, Z. Stevenson, K. Glebocka, (2008):Formula for the Future: Nutrition or Pathology?: Elevating Performance and Health in Pigs and Poultry, Wageningen Academic Publishers, EU
- J.A. Taylor-Pickard, P. Spring, (2008): Gut Efficiency - The Key Ingredient in Pig and Poultry Production: Elevating Animal Performance and Health, Wageningen Academic Publishers, EU.
Similar course at related universities
- Advances in Nutrigenomics, University of Wageningen
- Nutrigenomics and Nutrigenetics, Kiel University, Faculty of Agricultural and Nutritional Sciences
- Animal Nutrigenomics, University of Queensland