Print

Nutrigenomika životinja (87433)

Course coordinator

Course description

Hranidba predstavlja ključan faktor koji utječe na zdravlje i reproduktivnu sposobnost životinje, a samim time i efikasnu proizvodnju animalnih proizvoda. Pri tome postoji snažna veza između genetske osnove životinje i hranjivih tvar kao najvažnijeg okolišnog čimbenika. U prvom dijelu modula biti će dani osnovni pojmovi vezani uz nutrigenomiku i njen značaj u stočarstvu (funkcionalna hrana, plodnost). Nadalje, biti će dane osnove genske transkripcije, pregled hranjivih tvari i drugih bioaktivne komponente hrane, interakcija tih molekula i gena (uloga u ekspresiji gena) te uloga i važnost hranidbe za prevenciju poligenih bolesti i svojstava. U drugom dijelu analizirati će se učinak hranjiva na regulaciju/ekspresiju gena i funkciju pojedinih organa i/ili organskih sustava kao i značaj nutrigenomike u proizvodnji mlijeka, mesa, jaja i drugih animalnih proizvoda. Vrednovanje i razumijevanje učinaka hranjiva na regulaciju/ekspresiju gena.

Type of course

ECTS: 3.00

English language: L1

E-learning: L1

Teaching hours: 30
Lectures: 22
Seminar: 8

Lecturer
Associate teacher for seminars
Grading

Sufficient (2): 60%
Good (3): 70%
Very good (4): 80%
Excellent (5): 90%

General competencies

Predmet osposobljava za razumijevanje učinaka hranjivih tvari i drugih biološki aktivnih sastojaka hrane na ekspresiju gena i funkciju pojedinih organa i organskih sustava, kakvoću animalnih proizvoda (mlijeko, meso, jaja) te manifestaciju genetskih uvjetovanih poremećaja uzrokovanih hranom.

Types of instruction

  • Predavanja
  • Seminari

Learning outcomes

Learning outcome Evaluation methods
Razumjeti osnove nutrigenomike i njeno značenje za stočarsku proizvodnju Interaktivna nastava, usmeni ispit, seminarski rad
Opisati učinke hranjivih tvari na ekspresiju gena Interaktivna nastava, usmeni ispit, seminarski rad
Prepoznati poremećaje i poznavati metode dijagnostike poligenih bolesti i svojstava uzrokovanih biološki aktivniom sastojcima hrane Interaktivna nastava, usmeni ispit, seminarski rad
Poznavati metode manipulacije sastavom animalnih proizvoda (meso, mlijeko, hrana) izborom i udjelom pojedinih hranjiva i bioaktivnih sastojaka u hrani za životinje Interaktivna nastava, usmeni ispit, seminarski rad

Methods of grading

Evaluation elements Maximum points or Share in evaluation Grade rating scale Grade Direct teaching hours Total number of average student workload ECTS
Usmeni ispit 100% <60%
60-70%
71-80%
81-90%
91-100%
Insufficient (1)
Sufficient (2)
Good (3)
Very good (4)
Excellent (5)
30 90 3

Weekly class schedule

  1. Uvodno predavanje - Definicija: povijesni pregled, značaj nutrigenomike u stočarstvu
  2. Uvod u nutrigenomiku – Pregled hranjivih tvari i drugih bioaktivnih molekula hrane
  3. Funkcionalna nutrigenomika - Osnove staničnog odgovora na promjene u nutritivnom okruženju; regulacija genske transkripcije, interakcija hranjiva i gena (genska ekspresija) – transkriptomika i proteomika, metabolomika i sistemska biologija (defincija)
  4. Interakcija hranjiva i gena, proizvodna svojstva - Proizvodna svojstva (kakvoća-mesa, mlijeka, jaja; plodnost, prirast, konverzija...) koja se mogu mijenjati pod utjecajem hranidbe te koja je uloga gena i produkata gena u njihovoj regulaciji.
  5. Interakcija hranjiva i gena i pojava bolesti - Hranidba i uloga gena i njihovih produkata na pojavu bolesti (upala, dijabetes, pretilost, osteoporoza…).
  6. Hranidba i urođeni genski defekti - Urođeni genski defekti i malnutricija (Intolerancija laktoze, galaktozemija, fenilketonurija, deficijencija aldehid dehidrogenaze ….)
  7. Učinci biološki aktivnih molekula na ekspresiju gena i funkciju organa i organskih sustava – probavni sustav: Vrednovanje i razumijevanje učinaka hranjiva na regulaciju/ekspresiju gena i funkciju u probavnom sustavu;
  8. Učinci biološki aktivnih molekula na ekspresiju gena i funkciju organa i organskih sustava – metabolizam: Vrednovanje i razumijevanje učinaka hranjiva na regulaciju/ekspresiju gena i opći metabolizam; mišićno i masno tkivo; metaboličke bolesti (dijabetes, pretilost);
  9. Učinci biološki aktivnih molekula na ekspresiju gena i funkciju organa i organskih sustava – mliječna žlijezda: Vrednovanje i razumijevanje učinaka hranjiva na regulaciju/ekspresiju gena i funkciju mliječne žlijezde; funkcionalna hrana
  10. Učinci biološki aktivnih molekula na ekspresiju gena i funkciju organa i organskih sustava – spolni sustav: Vrednovanje i razumijevanje učinaka hranjiva na regulaciju/ekspresiju gena i funkciju spolnog sustava, plodnost
  11. 11. Učinci biološki aktivnih molekula na ekspresiju gena i funkciju organa i organskih sustava – imunološki sustav: Vrednovanje i razumijevanje učinaka hranjiva na regulaciju/ekspresiju gena i funkciju imunološkog sustava;
  12. Nutrigenomika i ciljna (individualna) hranidba: Mogućnost upotrebe hranidbe u proizvodnji hrane dodane vrijednost i prevenciji bolesti
  13. Nutrigenomika u svinjogojstvu i peradarstvu – meso, jaja: Praktična primjena nutrigenomike u proizvodnji mesa svinja i peradi te jaja
  14. Nutrigenomika u govedarstvu – mlijeko, meso: Praktična primjena nutrigenomike u proizvodnji mesa i mlijeka goveda i drugih preživača. Nutrigenomika konja i kućnih ljubimaca: Nutrigenomika konja, krznaša i kućnih ljubimaca
  15. Ispit - Kolokvij, seminar, usmeni ispit.

Obligatory literature

  1. Interna skripta priređena za ovaj modul

Recommended literature

  1. J.A. Taylor-Pickard, Z. Stevenson, K. Glebocka, (2008):Formula for the Future: Nutrition or Pathology?: Elevating Performance and Health in Pigs and Poultry, Wageningen Academic Publishers, EU
  2. J.A. Taylor-Pickard, P. Spring, (2008): Gut Efficiency - The Key Ingredient in Pig and Poultry Production: Elevating Animal Performance and Health, Wageningen Academic Publishers, EU.

Similar course at related universities

  • Advances in Nutrigenomics, University of Wageningen
  • Nutrigenomics and Nutrigenetics, Kiel University, Faculty of Agricultural and Nutritional Sciences
  • Animal Nutrigenomics, University of Queensland

Please sign in to your account

This site uses cookies and other tracking technologies to assist with navigation and your ability to provide feedback, analyse your use of our products and services, assist with our promotional and marketing efforts, and provide content from third parties. Cookie Policy.