Rasadničarstvo voćarskih kultura (169445)
Course coordinator
Course description
Modul obrađuje suvremene postupke razmnožavanja voćaka i načine održavanja matičnih nasada za proizvodnju sadnica. Programski dijelovi modula su sljedeći:
- Razmnožavanje podloga voćaka:
- generativno razmnožavanje
- vegetativno razmnožavanje (klasičnim postupcima, mikropropagacija in vitro)
- Razmnožavanje sorata:
- autovegetativno (klasičnim postupcima, mikropropagacija in vitro)
- cijepljenjem
- Prednosti i nedostaci različitih načina razmnožavanja. Uporaba podloga i međupodloga. Uzroci nedovoljne kompatibilnosti podloge i plemke. Međusobni utjecaji podloge i plemenite sorte.
- Specifičnosti razmnožavanja pojedinih voćnih vrsta
- Kvaliteta sadnog materijala
Studenti se detaljno upoznavaju s postupcima razmnožavanja voćaka kao i s fiziološkim procesima interne regulacije i međudjelovanja hipobionta i epibionta. Modul omogućuje studentima osnovna znanja o suvremenim postupcima u proizvodnji voćnog reprodukcijskog materijala i kvaliteti sadnog materijala kao pretpostavci uspješne proizvodnje voća.
Type of course
- Diplomski studij / Hortikultura / Voćarstvo (Compulsory course, 1 semester, 1 year)
ECTS: 6.00
English language: L1
E-learning: L1
Teaching hours: 60
Lectures: 24
Laboratory exercises: 28
Seminar: 8
Lecturer
Associate teacher for exercises
Associate teacher for seminars
Grading
Sufficient (2): 60-70%
Good (3): 71-80%
Very good (4): 81-90%
Excellent (5): 91-100%
Conditions for obtaining signature
Prisustvovanje na nastavi i vježbama.
General competencies
Predmet osposobljava za razumijevanje i primjenu osnovnih metoda i načina proizvodnje kvalitetnih voćnih sadnica. Studenti dobivaju neophodna teorijska i praktična znanja za rad u proizvodnji uz stjecanje temeljnih znanja za neograničeno istraživanje.
Types of instruction
- Predavanja
- Laboratorijske vježbe
u sklopu vježbi održat će se ukupno 28 sati u kojima će se detaljnije obraditi polmologija jezgričavih, koštičavih, lupinastih te jagodičastih vrsta. Također u sklopu terenske nastave planira se izlazak na voćnjak u pokušalištu Jazbina. - Seminari
skupine od četiri studenata samostalno izrađuju i prezentiraju zadane teme vezane uz rasadničarsku proizvodnju 4 glavne skupine voćnih (jezgričave, koštičave, lupinaste, jagodaste) vrsta.
Learning outcomes
Learning outcome | Evaluation methods |
---|---|
Definirati i prepoznati kategorije sadnog materijala | Sudjelovanje u raspravama, radni zadaci tijekom nastave – seminarski rad, pismeni ispit |
Prepoznati najvažnije metode razmnožavanja voćarskih kultura | Sudjelovanje u raspravama, radni zadaci tijekom nastave – seminarski rad, pismeni ispit |
Opisati prednosti i nedostatke različitih načina razmnožavanja | Sudjelovanje u raspravama, radni zadaci tijekom nastave – seminarski rad, pismeni ispit |
Organizirati proizvodnju sadnog materijala u različitim agroekološkim uvjetima | Sudjelovanje u raspravama, radni zadaci tijekom nastave – seminarski rad, pismeni ispit |
Opisati i provesti postupak razmnožavanja i proizvodnje sadnog materijala | Sudjelovanje u raspravama, radni zadaci tijekom nastave – seminarski rad, pismeni ispit |
Poznavati zakonsku regulativu vezanu za proizvodnju sadnog materijala | Pismeni ispit |
Pripremiti i prezentirati seminarski rad na zadanu temu u suradnji s grupom | Seminar |
Working methods
Teachers' obligations
Održavanje nastave u skladu s definiranim tjednim planom, održavanje konzultacija, održavanje ispita u objavljenim terminima. Vođenje evidencije o dolasku studenata na nastavu. Ocjenjivanje u skladu s definiranim kriterijima. Izvođenje terenskih vježbi, vježbi u praktikumu i seminara.
Students' obligations
Redovito prisustvovanje na nastavi i izvršavanje datih zadataka. Uvjeti za pristupanje ispitu su redovno pohađanje predavanja, vježbi i terenske nastave te izrada seminara.
Methods of grading
Evaluation elements | Maximum points or Share in evaluation | Grade rating scale | Grade | Direct teaching hours | Total number of average student workload | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|
Pismeni ispit | 70% |
0-59% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
24 | 60 | 2 |
Priprema i prezentacija seminarskih radova | 20% |
0-59% 60-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
8 | 60 | 2 |
Prisustvo na nastavi | 10% | 28 | 60 | 2 | ||
UKUPNO | 100% | 60 | 180 | 6 |
Evaluation elements | Description | Deadline | Recoupment |
---|---|---|---|
Završni pisani ispit | Ispit obuhvaća cjelovit nastavni program s 20 pitanja. Za prolaz studenti moraju imati minimalno 60% od ukupnog broja bodova. | Redovni ispitni rokovi. Prijavljuje se u sustavu ISVU | Ako je pisani ispit negativan, student ponovno pristupa pismenom ispitu na jedan od ponuđenih ispitnih rokova. |
Seminarski rad | Student izrađuje prezentaciju. Seminarski radovi rade se u skupinama od 3 do 5 studenata. Ocjenjuje se – kvaliteta sadržaja, timski rad, prezentacijske vještine i poznavanje obrađene teme, te izrada rada u skladu sa uputama i predaja rada u dogovorenom roku. | 12. i 13. tjedan nastave u semestru | Nije moguće |
Weekly class schedule
- Uvod i značenje rasadničarske proizvodnje, zakonske regulative
- Klasifikacija i organizacija rasadnika
- Proizvodnja matičnog sadnog materijala (matičnjaci) i klasifikacija sadnog materijala
- Generativno razmnožavanje
- Građa i karakteristika sjemena, klijanje i životni vijek sjemena
- Dormantnost sjemena i stratifikacija
- Vegetativno razmnožavanje (reznicama, grebenicama, izdancima, nagrtanjem) i tipovi reznica
- Metode cijepljenja, način spajanja i kompatibilnost podloge i plemke
- Karakteristike generativnih podloga
- Karakteristike vegetativnih podloga
- Razmnožavanje metodama in vitro
- Razmnožavanje biljaka kulturom meristema
- Tehnike cijepljenja te kvaliteta podloge i plemke
- Kontejnerska proizvodnje voćnih sadnice
- Čuvanje i pakiranje sadnog materijala
Obligatory literature
- Predavanja i PowerPoint prezentacije
- Hartmann, H.T., Kester,D.E., Davies, E.T. 1990. Plant Propagation: Principles and Practices. Prentice-Hall International, Englewood Cliffs, New Jersey.
- Faust, M. 1989. Physiology of Temperate Zone Fruit Trees. John Wiley & Sons. New York
- Wertheim, S.J. 1998. Rootstock Guide. ISBN 90-803462-2-5
Recommended literature
- Pennsylvania Tree Fruit Production Guide. http://tfpg.cas.psu.edu/introduction/pdf.htm
- Ferree, D.C., Warrington, I.J (eds.) 2003. Apples: Botany, Production and Uses. CABI Publishing. ISBN 0-85199-592-6
- Jackson, D., Looney, N.E. (eds.) 1999. Temperate and Subtropical Fruit Production. CABI Publishing. ISBN 0-85199-271-4
- Mišić, P. 1984. Podloge voćaka. Nolit – Beograd.