Tehnika u uzgoju povrća i ukrasnog bilja (169435)
Course coordinator
Course description
Predmet „Tehnika u uzgoju povrća i ukrasnog bilja“ obuhvaća suvremenu tehniku koja se koristi prilikom pripreme tla za sjetvu i sadnju povrća i ukrasnog bilja, kultiviranje i prihrana, opremu za aplikaciju pesticida, te strojna berba povrća, ukrasnog i ljekovitog bilja (lavanda, kadulja, smilje idr.).
Cjelokupni program predmeta omogućava studentima da se upoznaju s najvažnijim strojevima i opremom u uzgoju povrća, ukrasnog i ljekovitog bilja na otvorenom i zaštićenom prostoru (plastenici, staklenici). Studenti se upoznaju s teoretskom načinom rada strojeva i njihovih radnih elemenata, te njihovim podešavanjem i korištenjem. Praktična primjena rada strojeva omogućena je u praksi kroz terensku nastavu. Nastava će se provoditi putem predavanja, seminara, auditornih vježbi i putem terenske nastave.
Type of course
- Diplomski studij / Hortikultura / Vinogradarstvo i vinarstvo (Elective course, 2 semester, 1 year)
- Diplomski studij / Hortikultura / Ukrasno bilje (Elective course, 4 semester, 2 year)
- Diplomski studij / Poljoprivredna tehnika / Mehanizacija (Elective course, 2 semester, 1 year)
- Diplomski studij / Hortikultura / Povrćarstvo (Elective course, 2 semester, 1 year)
ECTS: 6.00
English language: L1
E-learning: L1
Teaching hours: 60
Lectures: 35
Auditory exercises: 15
Seminar: 10
Lecturer
Associate teacher for exercises
Associate teacher for seminars
Grading
Sufficient (2): 60 - 70%
Good (3): 71 - 80%
Very good (4): 81 - 90%
Excellent (5): 91 - 100%
General competencies
Cilj predmeta je upoznati studente s najvažnijim strojevima i opremom koji se koriste u uzgoju povrća, ukrasnog i ljekovitog bilja. Time će studentima biti omogućeno stjecanje novih znanja u razvoju tehnike i tehnologije prethodno navedenih segmenata u uzgoju povrća, ukrasnog i ljekovitog bilja.
Types of instruction
- Predavanja
- Auditorne vježbe
- Seminari
Learning outcomes
Learning outcome | Evaluation methods |
---|---|
Procijeniti važnost temeljnih tehničko eksploatacijskih značajki novih generacija strojeva i opreme u uzgoju povrća i ukrasnog bilja | Pitanja iz nastavih cjelina koja obuhvaćaju navedeni ishod učenja |
Objasniti utjecaj strojeva i opreme na radni učinak i kvalitetu rada | Pitanja iz nastavih cjelina koja obuhvaćaju navedeni ishod učenja |
Odabrati nove tehnologije kojima će se smanjiti potreba za ljudskim radom tijekom berbe povrća | Pitanja iz nastavih cjelina koja obuhvaćaju navedeni ishod učenja |
Odabrati najprikladnije strojeve za održavanje tla u uzgoju povrća i ukrasnog bilja | Pitanja iz nastavih cjelina koja obuhvaćaju navedeni ishod učenja |
Objasniti načela rada strojeva za aplikaciju pesticida u uzgoju povrća i ukrasnog bilja | Pitanja iz nastavih cjelina koja obuhvaćaju navedeni ishod učenja |
Odabrati i objasniti prikladne strojeve za berbu povrća i ljekovitog bilja | Pitanja iz nastavih cjelina koja obuhvaćaju navedeni ishod učenja |
Objasniti trendove razvoja tehnike u uzgoju povrća i ukrasnog bilja na otvorenom i zaštićenim prostoru | Pitanja iz nastavih cjelina koja obuhvaćaju navedeni ishod učenja |
Working methods
Teachers' obligations
Oblici nastave
Predavanja – nastava se izvodi PPT prezentacijama
Seminari – studentima se zadaje zadatak vezan uz nastavnu tematiku
Vježbe – na vježbama se rješavaju računski zadaci vezani uz nastavnu tematiku te se znanje zadataka ocjenjuje putem parcijalnog ispita.
Ispravljanje parcijalnih ispita.
Usmeno ispitivanje.
Students' obligations
Predavanja – redovno pohađanje nastave (uvjet za potpis)
Seminari – uredno ispunjene obaveze unutar zadanih zadataka (uvjet za potpis)
Vježbe - redovno pohađanje nastave (uvjet za potpis)
Methods of grading
Evaluation elements | Maximum points or Share in evaluation | Grade rating scale | Grade | Direct teaching hours | Total number of average student workload | ECTS |
---|---|---|---|---|---|---|
1.parcijalni ispit | 50% |
<60% 60 - 70% 71 - 80% 81 - 90% 91 - 100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
30 | 90 | 3 |
2.parcijalni ispit | 50% |
<60% 60 - 70% 71 - 80% 81 - 90% 91 - 100% |
Insufficient (1) Sufficient (2) Good (3) Very good (4) Excellent (5) |
30 | 90 | 3 |
UKUPNO | 100% | 60 | 180 | 6 |
Weekly class schedule
- Tehnika za pripremu tla za uzgoj povrća, ukrasnog i ljekovitog bilja
- Strojevi za organsku i mineralnu gnojidbu
- Oprema za izradu gredica
- Oprema za navodnjavanje povrća
- Strojna sadnja i sjetva povrća, ukrasnog i ljekovitog bilja
- Strojevi za kultivaciju i prihranu
- Oprema za uzgoj povrća i ukrasnog bilja u zaštićenom prostoru
- I parcijalni ispit (kolokvij)
- Sustavi grijanja u plastenicima i staklenicima
- Oprema za navodnjavanje i ishranu povrća u zaštićenom prostoru
- Strojna berba lisnatog povrća
- Strojna berba korjenastog povrća
- Strojna berba gomoljastog povrća
- Strojna berba ljekovitog bilja
- II parcijalni ispit (kolokvij)
Obligatory literature
- Sito, S., Bilandžija, N. (2015): Tehnika u uzgoju povrća. Interna skripta, Agronomski fakultet u Zagrebu.
- Sito, S., Bilandžija, N. (2015): Tehnika u uzgoju ukrasnog, začinskog i ljekovitog bilja. Interna skripta, Agronomski fakultet u Zagrebu
Recommended literature
- Lešić, R.; Borošić, J.; Buturac, I.; Ćustić, M.; Poljak, M.; Romić, D. (2002): Povrćarstvo. Zrinski d.d., Čakovec.
- Šilješ, I., Grozdanić, Đ., Gregesina, I. (1992): Poznavanje, uzgoj i prerada ljekovitog bilja. Školska knjiga, Zagreb.
- W. Fruhstorfer et al. (2004): Agrarwirtschaft Grundstufe Landwirt. BLV Verlagsgesellschaft, München, Deutschland.
- B. Bell, S. Cousins (1997): Machinery for Horticulture. Farming Press, Ipswich, United Kingdom.
Similar course at related universities
- Grundlagen der Agrartechnik II. Fakultät Agrarwissenschaften Universität Hohenheim