Otvoreni dan H2020 BBI-IA-DEMO projekta „GRowing Advanced industrial Crops on marginal lands for biorEfineries GRACE“

Dana 30. lipnja 2022. godine na Agronomskom fakultetu održat će se Otvoreni dan H2020 BBI-IA-DEMO projekta „GRowing Advanced industrial Crops on marginal lands for biorEfineries GRACE“. Predavanja će se održati s početkom u 9:00 sati u Velikoj vijećnici, a potom je organiziran posjet pokušalištu Šašinovec i nasadu energetske kulture miskantus.

Prijavnica 

Program događanja:

  • 9:00 - 10:00 – Predavanja
    • Pozdravni govor (prodekan, AFZ)
    • Prepreke i potencijali razvoja bioekonomije u poljoprivrednom sektoru RH (dr. sc. Tajana Radić, HPK)
    • Projekt GRACE (izv. prof. dr. sc. Vanja Jurišić, AFZ)
    • Aktivnosti AFZ vezane uz uspostavu nasada miskantusa (Mislav Kontek, mag. ing. agr., AFZ)
    • Demonstracijski uzgoj miskantusa u Hrvatskoj za ispitivanje proizvodnje naprednih biogoriva (Slavica Rukavina, univ. spec. oec. mag. ing. bioteh., INA)
  • 10:00 - 11:00 – Domjenak
  • 11:15 - 12:45 – Posjet Pokušalištu Šašinovec i pokusnom polju miskantusa

O projektu GRACE:

  • Vrijednost projekta: 15 mil. EUR
  • Trajanje projekta: 1. lipnja 2017. – 31. prosinca 2022.
  • Koordinator: Sveučilište u Hohenheimu
  • Partneri: 27 partnera iz akademske zajednice, industrije i NGO institucija, 8 zemalja EU

Cilj projekta: demonstracija i optimiranje tehničko-ekonomske isplativosti 10 vrijednosnih lanaca uzgoja biomase na marginalnim, kontaminiranim, odnosno zapuštenim tlima, na industrijski relevantnoj skali

Opis projekta GRACE:

Hibridi miskantusa koji su posebno pogodni za uzgoj na marginalnim tlima, još uvijek nisu komercijalno dostupni. Razlog tomu je nedostatak podataka o njihovim prinosima kod uzgoja na većim površinama. Stoga je sljedeći korak u razvoju takvih hibrida, za potrebe biogospodarstva, demonstrirati mogućnost povećanja njihove proizvodne površine. Osim samog prinosa, uzgojena biomasa ovih hibrida također mora udovoljiti zahtjevima kvalitete za specifičnu daljnju uporabu.

Cilj projekta GRACE je utvrditi 1) povećanje proizvodnje novih hibrida miskantusa, koji su prilagođeni specifičnoj daljnjoj uporabi, kao i 2) njihovu prikladnost za uzgoj na marginalnom/onečišćenom tlu, ili neobrađenoj površini. Nadalje, cilj ovog projekta je pokazati poboljšanje učinkovitosti najperspektivnijih vrijednosnih lanaca biomase s prilagođenim hibridima miskantusa kao sirovinom. Različite mogućnosti valorizacije vrijednosnih lanaca testirat će partneri iz industrije, a dio će biti demonstriran na predkomercijalnoj razini.

Opći cilj projekta jest po njegovom završetku imati na raspolaganju komercijalne hibride miskantusa, pogodne za uzgoj na marginalnom/onečišćenom tlu ili neobrađenoj površini, s dokazanom izvedivošću proizvodnje odabranih proizvoda.

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.