Obrana teme doktorskog rada :: Laura Košćak, mag. ing. agr.

Osjetljivost autohtonih sorti masline (Olea europaea L.) na uzročnika bakterioznog raka masline i antibakterijski učinak kompleksnih bioaktivnih spojeva

21.3.2023. u 11 sati putem Zooma

Zoom poveznica: https://us05web.zoom.us/j/83910618858?pwd=Vlp3STJXdmpFUGhmV0VHYkV1RjdWUT09 
Meeting ID: 839 1061 8858
Passcode: Q5Jmze

Povjerenstvo za ocjenu teme doktorskog rada:

  • izv. prof. dr. sc. Darko Vončina, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
  • dr. sc. Gabriela Vuletin Selak, viša znan. sur., Institut za jadranske kulture i melioraciju krša
  • dr. sc. Marin Krapac, viši znan. sur., Institut za poljoprivredu i turizam Poreč

Predložene mentorice:

  • prof. dr. sc. Edyta Đermić, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
  • dr. sc. Sara Godena, viša znan. sur., Institut za poljoprivredu i turizam Poreč

Sažetak:
Jedna od najpoznatijih bakterioznih bolesti na području Mediterana je rak masline (Olea europaea L.), uzrokovana infekcijom G- bakterije - Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi. Rak masline smatra se kroničnom bolesti maslina te je poznato da intenzitet šteta značajno ovisi o sortimentu. Osjetljivost autohtonih sorti masline do danas nije utvrđena. Također se bioaktivni spojevi smatraju alternativnim sredstvima za suzbijanje fitopatogenih bakterija. Stoga će se u sklopu doktorskog istraživanja utvrditi stupanj osjetljivosti autothonih sorti masline u odnosu na introducirane sorte. Antibakterijski učinak biljne vode, eteričnih ulja i njihovih komponenti utvrdit će se korištenjem kvalitativnih i kvantitivnihmetoda in vitro, što će biti osnova za razvoj potencijalnih sredstava za zaštitu bilja te potaknuti adekvatnu upotrebu biljne vode u svrhu ekološke zaštite masline.

Abstract: One of the prevalent bacterial disease in the Mediterranean is olive knot disease (Olea europaea L.), caused by G-bacterium - Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi. Olive knot disease is considered as chronic disease of olives, and it is known that the intensity significantly depends on olive variety. The susceptibility of autochthonous olive varieties has not been determined to date. Further, bioactive compounds are considered as alternative agents for control of phytopathogenic bacteria. Therefore, as part of the doctoral thesis, the susceptibility of autochthonous olive varieties compared to introduced varieties, will be determined. The antibacterial activity of olive mill waste water, essential oils and their components will be determined using qualitative and quantitative methods in vitro, which will be the basis for the development of potential plant protection agents and improve the adequate use of waste water for the purpose of ecological control of olives.

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.