Sveučilište u Zagrebu među 2,6 posto najboljih svjetskih sveučilišta

Objavljena je nova rang lista najboljih sveučilišta na svijetu za 2023. godinu prema statistici Center for World University Rankings – CWUR. Na njoj se nalaze četiri najveća sveučilišta u Hrvatskoj, i to redom Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Rijeci i Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Sveučilište u Zagrebu najbolje je rangirano hrvatsko sveučilište i nalazi se na 528. mjestu, što ga prema CWUR statistici svrstava među 2,6 posto najboljih svjetskih sveučilišta.

Sveučilište u Splitu zauzima 837. poziciju (među 4,1 posto najboljih sveučilišta), Sveučilište u Rijeci 1588. poziciju (među 7,8 posto najboljih), a Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku 1925. poziciju (što ga svrstava među 9,4 posto najboljih sveučilišta na svijetu).

Tradicionalno, prvih pet mjesta zauzimaju poznata svjetska sveučililišta – Harvard University, Massachusetts Institute of Technology, Stanford University, University of Cambridge i University of Oxford.

Centre for World University Rankings (CWUR) vodeća je konzultantska organizacija koja pruža savjete o politici, strateške uvide i konzultantske usluge vladama i sveučilištima za poboljšanje obrazovnih i istraživačkih rezultata. Od 2012. CWUR objavljuje jedino akademsko rangiranje globalnih sveučilišta koje procjenjuje kvalitetu obrazovanja, zapošljivost, kvalitetu fakulteta i istraživanja bez oslanjanja na ankete i podnošenja podataka sveučilišta. Rangiranje je počelo kao projekt u Jeddahu u Saudijskoj Arabiji s ciljem ocjenjivanja 100 najboljih svjetskih sveučilišta. Sveučilišta i mediji brzo su o tome izvijestili diljem svijeta te su primljeni mnogi zahtjevi da se proširi. U 2019. rangiranje je prošireno na popis 2000 najboljih od gotovo dvadeset tisuća sveučilišta u svijetu, što ga čini najvećim akademskim rangiranjem globalnih sveučilišta. Od 2016. Center for World University Rankings ima sjedište u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.