Održano predstavljanje sveučilišnog udžbenika „Ishrana bilja u hortikulturi, krajobrazu i kvaliteti hrane”
U četvrtak 15. svibnja 2025. godine na Sveučilištu u Zagrebu Agronomskom fakultetu održano je svečano predstavljanje sveučilišnog udžbenika „Ishrana bilja u hortikulturi, krajobrazu i kvaliteti hrane” autora prof. dr. sc. Mirjane Herak Ćustić, izv. prof. dr. sc. Marka Peteka, dr. sc. Igora Palčića i dr. sc. Carol Mirne Herak-Kramberger.
Uz autore sveučilišni udžbenik su predstavili recenzenti prof. dr. sc. Lepomir Čoga, prof. dr. sc. Nina Toth i prof. dr. sc. Zdenko Rengel, kao i glavni urednik g. Goran Bukan Breberić.
Na predstavljanju su se prigodno obratili i dekan Sveučilišta u Zagrebu Agronomskog fakulteta prof. dr. sc. Aleksandar Mešić i predsjednik Upravnog odbora Školske knjige dr. sc. Ante Žužul.
Predstavljanje je vrlo profesionalno vodila izv. prof. dr. sc. Aleksandra Perčin.
Predstavljanje su organizirali Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet i Školska knjiga.
Sveučilišni udžbenik Ishrana bilja u hortikulturi, krajobrazu i kvaliteti hrane u cijelosti je izvorno djelo koje se temelji na dugogodišnjem iskustvu autora u nastavnom i znanstveno-istraživačkom radu kao i na promišljenom odabiru suvremenih spoznaja iz referentne domaće i svjetske literature vezane za agronomiju, nutricionizam, biokemiju i biomedicinu.
Značaj ovog sveučilišnog udžbenika proizlazi iz multidisciplinarnog pristupa problematici ishrane bilja kroz sistematiziran prikaz složenog odnosa biljke i medija za rast s naglaskom na tlo, te fokusa na, u dosadašnjoj literaturi, marginaliziranu ishranu hortikulturnih vrsta s implikacijom na krajobraz i kvalitetu hrane, a u konačnici i na zdravlje tla, biljaka i ljudi. Dodatno, u udžbeniku se povezuje ishrana bilja i otpornost biljaka na štetne organizme.
Udžbenik je namijenjen studentima studijskih programa svih razina (prijediplomskih, diplomskih i poslijediplomskih doktorskih studija) vezanih za hortikulturu, krajobraznu arhitekturu, agroekologiju i fitomedicinu. Dodatno, udžbenik je prikladan i za sve srodne studije. Osim važnosti za studente i stručnjake, udžbenik može biti koristan i za djelatnike koji rade u državnim tijelima u savjetovanju, legislativi, kontroli namirnica te promicanju zdravog načina življenja.