Novosti

Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet od 1. svibnja 2021. godine sudjeluje kao partner u projektu "Uspostava regionalnog centra kompetentnosti Arboretum Opeka". Projekt je financiran iz bespovratnih sredstava Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020., a iznos bespovratnih sredstava iznosi 49.363.724,91 kuna. Koordinator projekta je Srednja škola "Arboretum Opeka", dok su ostali partneri SŠ Bedekovčina, SŠ Ludbreg te Parkovi d.d.  Glavni cilj projekta je uspostaviti programske i kadrovske uvjete u Regionalnom centru kompetentnosti "Arboretum Opeka" kako bi se unaprijedile mogućnosti za učenje temeljeno na radu s učenicima i odraslim polaznicima strukovnog obrazovanja u (pod)sektoru poljoprivrede. Provedbom projekta će se stvoriti uvjeti za pružanje teorijskih i praktičnih vještina učenicima i odraslim polaznicima u strukovnom obrazovanju te će se povećati njihova mogućnost ulaska u tržište rada.

U sklopu projekta 22. rujna 2021. godine u SŠ "Arboretum Opeka" održan je sastanak Projektnog tima za provedbu projekta. Sastanku su prisustvovali predstavnici projektnog konzorcija u sklopu Elementa 6. Upravljanje projektom i administracija.

Više informacija ►


CEEPUS freemover stipendije za zimski semestar 2021./2022.

Studenti i djelatnici Agronomskog fakulteta mogu se prijaviti za stipendije izvan CEEPUS mreža - freemover stipendije za zimski semestar 2021./2022.

Više informacija ►


Natječaj za stipendiju za pokrivanje troškova školarine za diplomski studijski program Environment, Agriculture and Resource Management (InterEnAgro) 

Na Natječaj se mogu prijaviti hrvatski državljani koji su završili preddiplomski studij i stekli najmanje 180 ECTS bodova u području poljoprivrede, šumarstva, ekologije, biologije, geologije, geografije i drugih srodnih područja. Prednost će imati kandidati koji su završili preddiplomski studij Agronomskog fakulteta. 

Više informacija ► 


Natječaj za mobilnost studenata u svrhu stručne prakse u okviru Erasmus+ programa KA131 u akademskoj godini 2021./22. (1. krug).

Više o natječaju i rokovima prijave te cjelokupan tekst natječaja možete pronaći na mrežnoj stranici Sveučilišta u Zagrebu, putem poveznice


Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Agencija za mobilnost i programe EU otvorili su hrvatski portal okvirnog programa EU za istraživanja i inovacije, Obzor Europa.
Portal je dostupan na poveznici.


Talijansko Ministarstvo vanjskih poslova nudi za 2021. godinu mogućnost sufinanciranja razmjene istraživača, docenata, eksperata i djelatnika u kulturi, u svrhu poticanja bilateralne suradnje na područjima zajedničkog interesa, posebice između sveučilišta i istraživačkih centara. 

Više informacija i uvijete ostvarenja sufinanciranja možete pronaći na poveznici.


Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs donio je Odluku o uspostavljanju Pravila o postupku nominacija u Upravni odbor akcija COST programa.

Više o odluci možete pronaći na poveznici.


Na EFSA-inoj mrežnoj stranici otvoren novi podizbornik pod nazivom „EFSA i COVID 19“,  koji će se redovito ažurirati.
U ovom novom podizborniku možete pročitati najčešća pitanja i odgovore vezane uz temu „SARS-CoV-2 i hrana“, kao i naći poveznice na relevantne stranice.


ISA Lille (Francuska) najavljuje svoj 2021. - 2022. poziv za mobilnost nastavnog osoblja u svrhu poticanja razmjene nastavnika kako bi se pojačala međunarodna suradnja sveučilišta.
Pozivaju akademsko osoblje i znanstvenike na održavanje predavanja na njihovom Fakultetu putem Erasmus + financiranja te isto tako žele da njihovo nastavno osoblje ostvari razmjene na partnerskim fakultetima.

Ako ste zainteresirani, za sve dodatne informacije možete se obratiti ISA Lille Uredu za međunarodnu suradnju mailom: vira.wannepain@junia.com.


U sklopu projekta DIM ESEE-2: Implementing innovations (financirano od EIT RawMaterials) RGN organizira trodnevnu radionicu pod nazivom Innovations in exploration koja će se održati od 20. do 22. listopada 2021. godine u Dubrovniku. Namijenjena je stručnjacima u području geologije, geološkog inženjerstva, geofizike, rudarskog inženjerstva i slično.

Više informacija možete pronaći na poveznici.


Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je Odluku o mjerama za jačanje nacionalnog sudjelovanja u programima Europske unije u području istraživanja, inovacija i svemira.
Cilj je poboljšati kvalitetu i broj prijava na natječaje unutar programa, povećati znanstvenu izvrsnost prijavitelja u svrhu nastavka istraživačkoga rada započetog tijekom pripreme prijave projekta i osnažiti ljudske i operativne kapacitete projektnih ureda i ekvivalentnih organizacijskih jedinica na hrvatskim znanstvenim organizacijama.

Više informacija o Odluci možete pronaći na službenoj stranici Ministarstva, putem poveznice.

U svrhu potpore projektnim prijavama, prijaviteljima su na raspolaganju nacionalne osobe za kontakt za pojedina područja programa Obzor Europa.

Na službenom portalu za program nalaze sve relevantne informacije.


Na CORDIS mrežnoj stranici Europske komisije objavljeni su sažeci projekata Individualnih stipendija, koji su financirani na zadnjem MSCA roku Individualnih stipendija za 2020. godinu.


Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) u suradnji s Europskim centrom za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC), Europskom agencijom za kemikalije (ECHA), Europskom agencijom za okoliš (EEA), Europskom agencijom za lijekove (EMA) i Zajedničkim istraživačkim centrom Europske komisije (JRC) organizira konferenciju „ONE – Health, Environment, Society – Conference 2022".

Konferencija se održati od 21. do 24. lipnja 2022. u Bruxellesu (i virtualnim putem).

Rok za prijavu sažetaka je 15. rujna 2021., a tijekom siječnja/veljače 2022. planirano je otvaranje registracije za sudjelovanje na konferenciji.

Više informacija o konferenciji, kao i poveznicu za prijavu sažetaka možete pronaći na mrežnoj stranici konferencije, putem poveznice.


U tijeku su informativni dani za natječaje iz novog ciklusa Horizon Europe programa, a koje možete pratiti (bez prethodne registracije) na stranicama programa putem poveznice.  

Za program Widening participation and strengthening the ERA i natječaje za jačanje istraživačko-inovacijskih kapaciteta i potencijala sastavnica Sveučilišta za sudjelovanje u HE projektima; info dan se održava 9. srpnja 2021. godine, a radni program za natječaje 2021-2022 nalazi se na poveznici.

Na novoj nacionalnoj mrežnoj stranici Obzor Europa objavljivat će se informacije i novosti o ovom programu.


Mreža BlueBio (ERA-NET Cofund projekt Blue Bioeconomy – Unlocking the Potential of Aquatic Bioresources), u kojoj sudjeluje i HRZZ, objavila je natječaj za podnošenje projektnih prijedloga s rokom prijave 20. rujna 2021. godine.

Više informacija možete pronaći na stranici HRZZ putem poveznice i na stranici BlueBio putem poveznice


One Health Student International Conference u organizaciji International Student One Health Alliance – ISOHA i  University of Agronomic Sciences and Veterinary Medicine of Bucharest (USAMV) održat će se od 24. do 27. studenog 2021. godine u Bukureštu.

Konferencija je prvenstveno namijenjena studentima preddiplomskog, diplomskog i doktorskog studija, kao i njihovim profesorima i mentorima koji mogu prezentirati svoje istraživačke aktivnosti i rezultate.
Glavne teme konferencije su:
- Environment Health and Climate Changes
- Animal Welfare
- Landscape, Green Areas, and Forest for Healthy Life
- Sustainable Plant Production
- Healthy Food and Nutrition

Rok za predaju sažetaka je 31. kolovoza 2021. godine.

Više informacija možete pronaći putem poveznice.


European Patent Office (EPO) raspisao je novi natječaj unutar Academic research programa.

Rok za prijave je 15. listopada 2021. godine.

Više informacija o natječaju i područja projekata koje pokriva možete pronaći putem poveznice.


14. znanstvena konferencija „Održiva znanost za sigurnost hrane“, u organizaciji bugarskog EFSA Focal Pointa, održat će se 27. listopada 2021. godine u Sofiji, s mogućnosti fizičkog i virtualnog sudjelovanja.

Sudjelovanje na konferenciji se ne naplaćuje, a prijaviti se možete preko online obrasca do 10. rujna 2021. godine putem poveznice.


Objavljeni su informativni materijali vezani za Horizon Europe R&I Candidate Partnership on Safe and Sustainable Food Systems, što je predviđeno za radni program Obzora Europa u razdoblju 2023.-24.

Možete ih pronaći putem poveznice.

Ukoliko imate dodatnih pitanja vezanih za Horizon Europe R&I Candidate Partnership on Safe and Sustainable Food Systems, kontaktirajte Hans-Joerg.Lutzeyer@ec.europa.eu i anastasiya.terzieva@inrae.fr.


Međunarodni znanstveni skup HYGIENA ALIMENTORUM XLI „Novi trendovi u poboljšanju kvalitete i sigurnosti mesa i mesnih prerađevina“ održat će se od 21. do 23. studenog 2021. godine u hotelu Patria, Štrbské Pleso, u Slovačkoj.

Registrirati se možete putem poveznice, a rok za registraciju je 30. rujna 2021. godine.

Više detalja o konferenciji i registraciji možete pronaći putem poveznice.

U slučaju nepovoljne situacije s pandemijom, konferencija će se održati od 22. do 23. studenog 2021. godine putem platforme MS-Teams. Svi prijavljeni sudionici o takvoj će promjeni biti pojedinačno obaviješteni od strane članova Organizacijskog odbora.


Objavljeno je novo online izdanje “EU Food Safety Almanac”, koje je pripremio i ažurirao Njemački savezni institut za procjenu rizika (BfR), u suradnji s EFSA-om i članicama EFSA FP mreže.
BfR “EU Food Safety Almanac” daje pregled institucionalnih struktura i pravnih okvira u odgovarajućim zemljama, a također sadrži detaljne informacije o nacionalnim institucijama i njihovim odgovornostima.

Dostupan je na engleskom jeziku na web stranici BfR putem poveznice.


Sveučilište u Zagrebu organizira 19. međunarodnu izložbi inovacija ARCA 2021 koja će se održavati od 14. do 16. listopada 2021. godine u prostorijama Nacionalne i sveučilišne knjižnici u Zagrebu.

Na izložbi će biti predstavljene brojne inovacije i nove tehnologije iz gotovo svih područja ljudskog rada, od industrije do svakodnevnice, i to kao rezultat rada inovatora pojedinaca, istraživačkih timova iz javnog i privatnog sektora, akademske zajednice i znanstvenih ustanova te inovativnih tvrtki i start-upova iz Hrvatske i inozemstva.

Prijave za sudjelovanje zaprimaju se najkasnije do 1. listopada 2021. u 12.00 sati.

Više informacija te mogućnost prijave i on-line možete pronaći na mrežnim stranicama Udruge inovatora Hrvatske. 


Europski institut za inovacije i tehnologiju (EIT) organizira Water Academies 2021 trening od 27. listopada do 4. studenog 2021. godine.

Radi se o virtualnim radionicama pod temama:
- Agri-food sector (27. listopada)
- Water Utilities, Municipalities & Tourism sector (3. studenog)
- Manufacturing industries (4. studenog)

Sudjelovanje je besplatno i sudionici mogu sudjelovati na svim ili samo na izabranim radionicama. Sudionici će na kraju radionice dobiti i certifikat o sudjelovanju.
Prijaviti se možete putem poveznice do 25. listopada 2021. (primaju 150 osoba po radionici).


14. znanstvena konferencija „Održiva znanost za sigurnost hrane“, u organizaciji bugarskog EFSA Focal Pointa, odvijati će se 27. listopada 2021. od 09:00 do 17:00 sati isključivo virtualno putem Webex platforme.

Program konferencije biti će naknadno objavljen na mrežnoj stranici bugarskog Focal Pointa.

Poveznica na konferenciju biti će poslana par dana prije konferencije.

Rok za prijavu je do 24. rujna 2021. godine, a prijaviti se možete putem poveznice.


Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) organizira konferenciju „ONE – Health, Environment, Society – Conference 2022" koja će se održati u Bruxellesu (i virtualnim putem) od 21. do 24. lipnja 2022. godine.
Program konferencije će se sastojati od plenarnih sjednica i predavanja (koja će se održati fizički i virtualno), a okupit će stručnjake iz različitih područja kako bi raspravljali o sljedećim područjima:
- Ispitivanje sigurnosti hrane i hrane za životinje iz šire perspektive održivosti
- Istraživanje mogućeg razvoja znanosti o procjeni rizika
- Razmišljanje o budućim strateškim ciljevima i smjernicama regulatorne znanosti
- Doprinos novim ciljevima politike, poput Europskog zelenog plana.

Tijekom siječnja/veljače 2022. godine planirano je otvaranje registracije za sudjelovanje na konferenciji.

Više informacija o konferenciji, kao i poveznicu za prijavu sažetaka možete pronaći na mrežnoj stranici konferencije.


Agencija za mobilnost i programe EU organizira promociju nadolazećeg natječaja Marie Skłodowska – Curie aktivnosti za razmjenu osoblja koji se otvara 7. listopada 2021. godine.
Online informativni dan MSCA razmjena osoblja će se održati u utorak 12. listopada 2021. od 9:30 do 12:30 sati putem Zoom platforme, na hrvatskom jeziku.
Preliminarni program dostupan je putem poveznice.
Informativni dan prvenstveno je namijenjen istraživačima i voditeljima projektnih i istraživačkih timova, tehničkom i administrativnom osoblju koje pruža potporu aktivnostima istraživanja i inovacija u organizacijama iz akademskog i neakademskog sektora.
Sudjelovanje na informativnom danu je besplatno, a prijava je moguća putem sljedeće poveznice

Prijave su otvorene do nedjelje 10. listopada 2021. do kraja dana. 

Kako bi informativni dan učinili što interaktivnijim otvorena je Q&A sesija u aplikaciji Slido koja će biti aktivna od 30. rujna 2021. do 12. listopada 2021. Aplikaciji možete pristupiti na slido.com, unesete kod  #816 557 i postavite svoje pitanje. U slučaju problema s prijavom putem navedene poveznice ili dodatnih pitanja, možete se obratiti na email: ivan.makovec@mobilnost.hr.


University of Rzeszow organizira 8th International Conference “Human – Nutrition - Environment” u trajanju od 13. do 14. listopada 2021. godine uživo i online.
Više informacija i mogućnost registracije možete pronaći na web stranici konferencije.


UNIC seminar o cjeloživotnom učenju će se održati u četvrtak 7. listopada 2021. u 10:30 sati.
Seminar će voditi predstavnici Adult Continuing Education (ACE)  - University College Cork, a održat će se putem Zoom-a.
Seminaru možete pristupiti putem poveznice.  
Zanteresirani polaznici trebaju se prijaviti za sudjelovanje gospođi Joni Hendrick na e-mail jhendrick@ucc.ie.


Na Youtube kanalu Agronomskog Fakulteta možete pronaći novi kratki video o Fakultetu na engleskom jeziku (prerađen postojeći video na hrvatskom jeziku).
Pripremljen je u svrhu promocije Fakulteta na međunarodnoj razini i ovim putem Vas pozivamo da iskoristite video po potrebi.
Možete ga pronaći putem poveznice.


Od listopada 2021. do veljače 2022. Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Agencija za mobilnost i programe EU s nacionalnim osobama za kontakt organiziraju ciklus nacionalnih informativnih dana programa Obzor Europa o mogućnostima koje Program pruža u pojedinom području te o nadolazećim natječajnim rokovima.

Okvirni plan s više informacija možete pronaći putem poveznice.

Za sada su objavljene dvije nadolazeće radionice:  

- Nacionalni informativni dan pod nazivom „Zajednički istraživački centar (JRC): Mogućnosti za hrvatske istraživače i organizacije“, koji će se održati 26. listopada 2021. s početkom u 10 sati putem Zoom platforme. Prijaviti se možete putem poveznice, do 24. listopada 2021. do kraja dana. 

- Nacionalni informativni dan za područje Širenje sudjelovanja i Europski istraživački prostor programa Obzor Europa, koji će se održati u četvrtak, 28. listopada 2021. s početkom u 10 sati putem Zoom platforme.
Prijaviti se možete putem poveznice, do 26. listopada 2021. do kraja dana. 


Visegrad University Association (VUA) poslala je poziv za dostavu radova za godišnju znanstvenu konferenciju studenata: 8th VUA YOUTH Scientific Session - challenges of nowadays in the light of sustainability, koja će se održati online 26. studenog 2021. na Hungarian University of Agriculture and Life Sciences, Gödöllő (MATE).
Molimo Vas da uputite studente za koje smatrate da bi bili zainteresirani.
Više informacija i upute za registraciju možete pronaći putem poveznice.


ICA Rectors and Deans Forum održati će se 21. listopada u Leuvenu, Belgija, pod temom: The Role of Life Science Universities in Transitioning to Climate Neutrality and Open Science.
Bit će dostupan i online kako bi znanstvena zajednica mogla pratiti predavanja uključena u program.

Za Zoom praćenje foruma prijaviti se možete do 19. listopada putem poveznice.


Obrazovni projekt ASEF -a: Drugi ASEF-ov visokoškolski inovacijski laboratorij (ASEFInnoLab2), održati će se od 4. studenog do 9. prosinca 2021. godine, s temom „Universities Role in AI Innovation Ecosystems“.
ASEFInnoLab2 je online edukacija koja traje 6 tjedana, predviđena za sveučilišne djelatnike koji rade s ili su zainteresirani za inicijative vezane uz umjetnu inteligenciju (AI-initiatives).
Prijave su moguće do 22. listopada 2021. putem poveznice.
Više o projektu možete pronaći na web stranici projekta.


 

Novosti Novosti Novosti Novosti

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.