O studiju
diplomski studij Hortikultura - Voćarstvo
Diplomski studij, nadogradnja je prijediplomskog studija Hortikulture, ali i drugih srodnih prijediplomskih studija. Kroz diplomski studij Hortikulture, usmjerenja Voćarstvo postižu se vještine suvremenog uzgoja voćaka. Usvajanje najnovijih svjetskih saznanja iz voćarstva, primjena održivih i okolišu prihvatljivih metoda uzgoja voćaka, uporaba informacijskih tehnologija (IT) u voćarstvu i drugo, omogućit će studentima snalaženje i prilagodbu uzgojnih čimbenika (sortiment, uzgojni oblik, tehnologija uzgoja, rezidba, način održavanja nasada...) za uspješnu proizvodnju i čuvanje visokokvalitetnih plodova. Osim uzgoja voćaka, kroz studij se stječe znanje i iskustvo vezano uz utvrđivanje sortnih karakteristika i njihovo razlikovanje u svrhu determinacije sorata.
Diplomski studij Hortikultura, usmjerenje Voćarstvo nudi stjecanje cjelovitog znanja voćarstva od voćnjaka do stola kroz više aspekata:
- uzgoj; zaštita; berba, čuvanje i prerada plodova; stvaranje novih sorata – oplemenjivanje
- kontinentalne, mediteranske i suptropske voćne vrste
- konvencionalna, integrirana i organsko-biološka proizvodnja
Kroz diplomski studij studenti će svladavati i osnovne vještine znanstveno-istraživačkog rada iz područja voćarstva. Na taj način studenti svladavaju interpretaciju rezultata istraživanja, kritičko prosuđivanje stručne i znanstvene literature te osnovnih postulata istraživanja pojava u voćarstvu.
Diplomski studij Hortikultura – Voćarstvo nudi i mnogo praktične nastave na pokušalištima Zavoda za voćarstvo (Maksimir, Jazbina, Šašinovečki lug, Vodnjan) kao i u privredi kod većih i manjih proizvođača.
Ciljevi studija
- kroz suvremeni nastavni proces omogućiti studentima stjecanje općih i specifičnih kompetencija u voćarstvu
- osposobiti za samozapošljavanje i za vođenje raznovrsnih poslova u hortikulturi i voćarstvu
- osposobiti studente za primjenu suvremenih znanstvenih spoznaja u voćarstvu
- osposobiti studente za sudjelovanje u istraživanjima znanstvenih osnova integrirane i okolišu prihvatljive voćarske proizvodnje
Što studij nudi
- dobru radnu atmosferu tijekom studija
- rad u studentskom laboratoriju (determinacija sorata, određivanje fizikalno-kemijskih svojstava plodova)
- sudjelovanje u radu Voćarske grupe
- upoznavanje i rad s profesionalnim voćarskim alatima
- praksu na vodećim znanstvenim institucijama u regiji i svijetu
- studijsku razmjenu s vodećim znanstvenim institucijama u svijetu
- sudjelovanje u domaćim i međunarodnim znanstvenim i razvojnim istraživanjima
- izradu studentskih znanstvenih istraživanja i radova