Ispiši

Analiza vremenskih serija, prostornih i prostorno-vremenskih podataka (216152)

Nositelji predmeta

Opis predmeta

Glavni cilj modula je na konkretnim primjerima iz tema doktorata ili publikacijama s otvorenim setovima istraživačkih podataka približiti studentima metode za statističku analizu i prikaz vremenskih serija, prostornih i prostorno-vremenskih podataka, sa svim ograničenjima i pretpostavkama, te omogućiti doktorandima metodološki okvir za ispravnu postavku i provedbu pokusa, statističku analizu, vizualizaciju i interpretaciju rezultata.
Dati pregled analiza za skupove georeferenciranih podataka, opisivanje prostornog rasporeda različitih pojava (resursi, zagađenje, bioraznolikost i sl.) i modeliranje uzroka takvog rasporeda.
Sistematizirati metode za statističku analizu uz objašnjenje pristupa uzorkovanju vremenskih serija, prostornih i prostorno-vremenskih podataka kroz konkretne primjere primjena različitih metoda.
Upoznati studente s dostupnim resursima za usmjeren samostalan rad i samostalnu analizu, vizualizaciju i interpretaciju vremenskih serija, prostornih i prostorno-vremenskih podataka putem otvorenog sustava R i njegovih mogućnosti interoperabilnosti sa specijaliziranim programima, a u skladu s njihovim istraživačkim potrebama.
Upoznati studente sa mogućnošću korištenja i doprinosa izvorima otvorenih podataka (istraživački, prostorni, podaci o okolišu i ekosustavu, podaci o prometu, statistički podaci, otvoreni podaci sektora prirode, agronomije, ekonomije i dr.).
Potaknuti studente na razmjenu ideja i mišljenja moderiranim grupnim radom uz odabranu znanstvenu literaturu

Vrsta predmeta

Oblici nastave

  • Predavanja
  • Provjere znanja
  • Konzultacije
  • Seminari
  • Vježbe

Način rada

Obveze studenta

- Prisustvovati na tri predavanja i tri vježbe,
- Samostalno obraditi teorijsku jedinicu putem on-line platforme za učenje.
- Samostalno riješiti praktične zadatke putem on-line platformi za učenje.
- Sudjelovati u grupnom radu dvije seminarske radionice sa obradom znanstvenih radova
- Predati tri seminarska rada nastala temeljem mentorskih seminara ili jedan svoj znanstveni rad/prisustvovanje na kongresu s temom analize prostornih podataka

Obvezna literatura

  1. Malvić T. (2013). Rječnik osnovnih geostatističkih pojmova.
  2. Bivand RS., Pebesma EJ., Gómez-RubioV. (2013). Applied Spatial Data Analysis with R (Use R). Springer.
  3. Radović A. (2015). Programski jezik R u vizualizaciji i analizi prostornih podataka (S730). Priručnik za polaznike. Srce
  4. Hijmans (2019). Spatial data science with R (https://www.rspatial.org/spatial/rst/intr/index.html)
  5. Spatial statistics; Bryan Ripley (http://www.people.fas.harvard.edu/~zhukov/spatial.html)

Preporučena literatura

  1. Otvoreni podaci: Što su i kako mi mogu koristiti, besplatni MOOC tečaj dostupan na: http://science.geof.unizg.hr/todo-platform/

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.