Dorada i prerada mediteranskih povrtnih i aromatično-ljekovitih vrsta (251049)
Nositelj predmeta
Opis predmeta
U predmetu će se analizirati karakteristike mehaničkog i kemijskog sastava svježih povrtnih i aromatično ljekovite vrste mediteranskog područja. Specifični nutrijenti koji se nalaze u sirovini važni su za konzumaciju svježih dijelova biljaka ali i za kvalitetnu doradu i preradu. Prema karakteristikama nutritivnog sastava obradit će se tehnološki postupci i oprema u doradi i preradi povrća sušenjem, zamrzavanjem, minimalno procesuiranjem, biološkom fermentacijom, slano-kiselom obradom i hlađenjem povrća. U aromatično ljekovitim vrstama obradit će se tehnološki postupci i oprema u doradi i preradi sušenjem i metodama izolacije lako hlapljivih aromatičnih i ljekovitih spojeva. Prema karakteristikama svježe sirovine i prerađevine obradit će se ambalažiranje, transport i skladišni uvjeti za povrće i aromatično ljekovite vrste u skladu sa zakonskom regulativom.
Vrsta predmeta
- Diplomski studij / Mediteranska poljoprivreda (Obvezni predmet, 2. semestar, 1. godina)
ECTS: 3.00
Engleski jezik: R1
E-učenje: R1
Sati nastave: 40
Predavanja: 40
Izvođač predavanja
Izvođač seminara
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 60-70 %
Dobar (3): 71-80 %
Vrlo dobar (4): 81-90 %
Izvrstan (5): 91-100%
Uvjeti za dobivanje potpisa
Položen ispit.
Opće kompetencije
Osposobljavanje studenata za prepoznavanje i prosuđivanje kvalitete povrtnih i aromatično ljekovitih vrsta mediteranskog područja u svrhu dorade, prerade i skladištenja svježe sirovine i prerađevina.
Oblici nastave
- Predavanja
Osposobljavanje studenata za prepoznavanje i prosuđivanje kvalitete povrtnih i aromatično ljekovitih vrsta mediteranskog područja u svrhu dorade, prerade i skladištenja svježe sirovine i prerađevine. U predmetu će se analizirati karakteristike mehaničkog i kemijskog sastava svježih povrtnih i aromatično ljekovite vrste mediteranskog područja. Specifični nutrijenti koji se nalaze u sirovini važni su za konzumaciju svježih dijelova biljaka ali i za kvalitetnu doradu i preradu. Prema karakteristikama nutritivnog sastava obradit će se tehnološki postupci i oprema u doradi i preradi povrća sušenjem, zamrzavanjem, minimalno procesuiranjem, biološkom fermentacijom, slano-kiselom obradom i hlađenjem povrća. U aromatično ljekovitim vrstama obradit će se tehnološki postupci i oprema u doradi i preradi sušenjem i metodama izolacije lako hlapljivih aromatičnih i ljekovitih spojeva. Prema karakteristikama svježe sirovine i prerađevine obradit će se ambalažiranje, transport i skladišni uvjeti za povrće i aromatično ljekovite vrste u skladu sa zakonskom regulativom. - Seminari
Stjecanje vještina – skupine (2 studenta) samostalno izrađuju i prezentiraju izlaganje na zadanu temu iz prerade, konzerviranja, čuvanja, skladištenja i ambalažiranja povrtnih i aromatično ljekovitih vrsta mediteranskog područja.
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja | Način provjere |
---|---|
Identificirati agroekološke i proizvodno-poslovne specifičnosti mediteranske poljoprivrede. Upravljati praksama, tehnikama i tehnologijama u proizvodni i preradi poljoprivrednih proizvoda te vrednovati tehnološka rješenja. Koordinirati i voditi poslove u poljoprivrednoj proizvodnji, preradi i trženju poljoprivrednih proizvoda. samostalno ili u timu upravljati složenim proizvodnim i poslovnim sustavima. Primjenjivati suvremene znanstvene i stručne metode u organizaciji i provedbi proizvodnih, istraživačkih i ostalih poslovnih aktivnosti te deseminirati rezultate Aktivno sudjelovati u kreiranju zakonskih, strateških i operativnih dokumenata Kritički prosuđivati rezultate rada i poslovanja te predlagati razvojna rješenja | Pohađanje nastave, seminarski rad, pisme i usmeni ispit |
Način rada
Obveze nastavnika
Predavanja i dostupnost izloženih tema adekvatnim materijalima.
Obveze studenta
Aktivno sudjelovanje u nastavi.
Polaganje ispita
Elementi praćenja | Maksimalno bodova ili udio u ocjeni | Bodovna skala ocjena | Ocjena | Broj sati izravne nastave | Ukupni broj sati rada prosječnog studenta | ECTS bodovi |
---|---|---|---|---|---|---|
Pismeni ispit |
60-70 % 71-80 % 81-90 % 91-100 % |
Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
60 | 60 | 4 |
Tjedni plan nastave
- Kvaliteta povrća i aromatično ljekovitih vrsta za svježu konzumaciju, doradu i preradu- mehanički sastav, kemijska svojstva, nutritivni spojevi
- Kvaliteta povrća i aromatično ljekovitih vrsta za svježu konzumaciju, doradu i preradu- mehanički sastav, kemijska svojstva, nutritivni spojevi
- Kvaliteta povrća i aromatično ljekovitih vrsta za svježu konzumaciju, doradu i preradu- mehanički sastav, kemijska svojstva, nutritivni spojevi Tehnološki postupci dorade i prerade povrća- pregled, karakteristike, oprema
- Tehnološki postupci dorade i prerade povrća- pregled, karakteristike, oprema
- Tehnološki postupci dorade i prerade povrća- pregled, karakteristike, oprema
- Tehnološki postupci dorade i prerade povrća- pregled, karakteristike, oprema
- Tehnološki postupci dorade i prerade povrća- pregled, karakteristike, oprema
- Tehnološki postupci dorade i prerade povrća- pregled, karakteristike, oprema Tehnološki postupci dorade i prerade aromatično ljekovitih vrsta- pregled, karakteristike, oprema
- Tehnološki postupci dorade i prerade aromatično ljekovitih vrsta- pregled, karakteristike, oprema
- Tehnološki postupci dorade i prerade aromatično ljekovitih vrsta- pregled, karakteristike, oprema
- Tehnološki postupci dorade i prerade aromatično ljekovitih vrsta- pregled, karakteristike, oprema
- Tehnološki postupci dorade i prerade aromatično ljekovitih vrsta- pregled, karakteristike, oprema
- Tehnološki postupci dorade i prerade aromatično ljekovitih vrsta- pregled, karakteristike, oprema Ambalaža, transport i skladištenje povrća i aromatično ljekovitih vrsta te njihovih prerađevina
- Ambalaža, transport i skladištenje povrća i aromatično ljekovitih vrsta te njihovih prerađevina
- Ambalaža, transport i skladištenje povrća i aromatično ljekovitih vrsta te njihovih prerađevina
Obvezna literatura
- Lovrić,T(2003).:Procesi u prehrambenoj industriji s osnovama prehrambenog inžinjerstva,HINUS.
- Barrett, D.M.;Somogyi, L.P.;Ramaswamj,H.S.(2004): Processing fruits:Science and Technology,CRC PrILIc,
- Herceg Z. (2011). Procesi u prehrambenoj industriji. Plejada, Zagreb.
Preporučena literatura
- Herceg Z. (2009). Procesi konzerviranje hrane- novi postupci. Golden marketing- Tehnička knjiga, Zagreb.