Ekološko vinogradarstvo (26174)
Nositelj predmeta
Opis predmeta
Modul razmatra specifičnosti ekološkog uzgoja u vinogradarstvu i namijenjen je studentima koji imaju temeljna znanja iz vinogradarstva stečena na preddiplomskom i osnovnim kolegijima diplomskog studija. U uvodnom dijelu definira se ekološki uzgoj te opisuje povijest razvoja ekološkog vinogradarstva u svijetu i Hrvatskoj. Studenti se upoznaju sa zakonskom regulativom u ekološkom vinogradarstvu te preduvjetima za organiziranje ovakve proizvodnje i označavanje grožđa i vina ekološkim znakom. Temeljem pravilnika o biljnoj proizvodnji u ekološkoj poljoprivredi obradit će se tehnološki postupci preporučeni za ekološko vinogradarstvo: sustavi uzdržavanja tla, zatravljivane, gnojidba, uzgojni sustavi, zahvati reza u zrelo i zelenog reza. U poglavlju zaštite od bolesti i štetnika obradit će se simptomi najvažnijih bolesti u vinogradarstvu, kao i biologija njihovih uzročnika te načini zaštite sukladni dozvoljenim mjerama i sredstvima u ekološkom vinogradarstvu. Razmatrat će se i sorte prikladne za ekološko vinogradarstvo, s posebnim naglaskom na one otporne na gljivične bolesti nastale međuvrsnom hibridizacijom. Na terenskim vježbama studenti će se u praksi upoznati s specifičnostima ekološkog vinograda te karakteristikama sorata s otpornošću na gljivične bolesti i njihovim vinima.
Vrsta predmeta
- Diplomski studij / Hortikultura / Vinogradarstvo i vinarstvo (Izborni predmet, 2. semestar, 1. godina)
- Diplomski studij / Fitomedicina (Izborni predmet, 2. semestar, 1. godina)
- Diplomski studij / Ekološka poljoprivreda i agroturizam (Obvezni predmet, 2. semestar, 1. godina)
ECTS: 3.00
Engleski jezik: R1
E-učenje: R1
Sati nastave: 30
Predavanja: 22
Seminar: 2
Terenske vježbe: 6
Izvođač predavanja
- prof. dr. sc. Jasminka Karoglan Kontić
- prof. dr. sc. Božena Barić
Izvođač vježbi
- prof. dr. sc. Božena Barić
- izv. prof. dr. sc. Zvjezdana Marković
Izvođač seminara
Ocjenjivanje
Dovoljan (2): 60%
Dobar (3): 71%
Vrlo dobar (4): 81%
Izvrstan (5): 91%
Opće kompetencije
U okviru ovog modula studenti će steći znanja o specifičnostima ekološkog uzgoja u vinogradarstvu kao preduvjet za vođenje proizvodnje na ekološkom poljoprivrednom gospodarstvu ili rad u savjetodavnim ili kontrolnim institucijama u ekološkoj poljoprivredi
Oblici nastave
- Predavanja
- Terenske vježbe
Na terenskim vježbama studenti se u praksi upoznati s specifičnim tehnološkim rješenjima u ekološkom vinogradu te karakteristikama sorata s otpornošću na gljivične bolesti i njihovim vinima. Vizualnim pregledom determiniraju bolesti, pregledom feromonskih mamaca upoznaju štetnike i procjenjuju populaciju štetnika i bolesti. - Seminari
Grupa studenata izrađuju pisani rad s temama vezanim uz ekološko vinogradarstvo te ga prezentiraju ostalim studentima stječući vještine prikupljanja i obrade literature te izrade i javnog prezentiranja svojih postignuća.
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja | Način provjere |
---|---|
- razumjeti i interpretirati razloge koji su doveli do razvoja ekološke poljoprivrede, odnosno ekološkog vinogradarstva | sudjelovanje u raspravama, test znanja, završni ispit |
- definirati ciljeve ekološkog vinogradarstva | test znanja, završni ispit |
- nabrojit zakonske propise i objasniti sustav kontrole proizvodnje i certifikacije grožđa i vina iz ekološkog uzgoja | test znanja, završni ispit |
- objasniti važnost i odabrati prikladne načine očuvanja i poticanja raznolikosti vrsta u ekosustavu vinograda | sudjelovanje u raspravama, test znanja, završni ispit |
- odabrati i argumentirano preporučiti prikladne agro- i ampelotehničke zahvate u vinogradu, sukladne načelima i propisima ekološke poljoprivredne proizvodnje | sudjelovanje u raspravama, terenske vježbe, test znanja, završni ispit |
- objasniti genetičku pozadinu otpornosti sorata prema gljivičnim bolestima te odabrati i opisati sorte vinove loze prikladne za ekološko vinogradarstvo | terenske vježbe, test znanja, završni ispit |
- odabrati dozvoljena i preporučene sredstava i postupke pri proizvodnji ekoloških vina | test znanja, završni ispit |
- razumjeti problem zaštite od štetočinja u sustavu ekološke proizvodnje te argumentirano preporučiti direktne i indirektne mjere i sredstava za njihovu kontrolu | terenske vježbe, test znanja, završni ispit |
Način rada
Obveze nastavnika
Održavanje izravne nastave - predavanja, vježbe. Sastavljanje testova znanja te njihovo ocjenjivanje. Održavanje usmenih ispita i konzultacija. Izrada nastavnih materijala.
Obveze studenta
Redovito pohađanje i aktivno sudjelovanje na predavanjima i vježbama. Polaganje ispita.
Polaganje ispita
Elementi praćenja | Maksimalno bodova ili udio u ocjeni | Bodovna skala ocjena | Ocjena | Broj sati izravne nastave | Ukupni broj sati rada prosječnog studenta | ECTS bodovi |
---|---|---|---|---|---|---|
Predavanja+vježbe* seminar | 26 | 26 | 0,8 | |||
Test znanja 1 (T1) | 65% |
61-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
2 | 40 | 1,5 |
Test znanja 2 (T2) | 35% |
61-70% 71-80% 81-90% 91-100% |
Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
2 | 24 | 0,7 |
UKUPNO | 100% | (2xT1+T2)/3 | 30 | 90 | 3 |
Elementi praćenja | Maksimalno bodova ili udio u ocjeni | Bodovna skala ocjena | Ocjena | Broj sati izravne nastave | Ukupni broj sati rada prosječnog studenta | ECTS bodovi |
---|---|---|---|---|---|---|
Usmeni ispit | 100% |
60 - 70% 71 - 80% 81 - 90% 91 - 100% |
Dovoljan (2) Dobar (3) Vrlo dobar (4) Izvrstan (5) |
64 | 2,2 |
* studenti koji tijekom semestra ne polože testove znanja pristupaju u ispitnom roku cjelovitom završnom usmenom ispitu
Tjedni plan nastave
- Definicija, ciljevi i povijest razvoja ekološkog vinogradarstva. Značaj i površine pod ekološkim vinogradima u svijetu i Hrvatskoj. Zakoni i propisi. - P
- Podizanje ili preusmjeravanje vinograda na ekološku proizvodnju. Odabir prikladnih položaja, sorata i sustava uzgoja pri podizanju ekološkog vinograda.
- Od monokulture do raznolikosti vrsta u vinogradu. Sustavi uzdržavanja tla u ekološkom vinogradu. Zatravljivanje i povećanje raznolikosti vrsta u ekosustavu. P i S
- Načela ishrane i gnojidba u ekološkom vinogradu. P
- Specifičnost provođenja agrotehničkih i ampelotehničkih zahvata u ekološkom vinogradu te njihova uloga u zaštiti od bolesti i štetnika. P i S
- Ampelotehnički zahvati i ustroj ekološkog vinograda. T
- Tolerantnost različitih vrsta roda Vitis prema gljivičnim bolestima. Stvaranje otpornih sorata i zakonski okvir za njihov uzgoj. P i S
- Posebnosti tehnologije prerade, dorade i njege vina. Kakvoća vina iz ekološkog uzgoja. P
- Karakteristike sorata prikladnih za ekološki uzgoj i senzorna svojstva njihovih vina T
- Parcijalni ispit I (pismeni)
- Uvod u ekološku zaštitu vinove loze od štetnih organizama, simptomi bolesti vinove loze.
- Najvažniji štetnici vinove loze, biologija štetnika, prognoza pojave bolesti i štetnika, procjena populacije štetnih organizama.
- Suzbijanje bolesti i štetnika vinove loze u ekološkom vinogradarstvu. Biološke, biotehničke i agrotehničke mjere zaštite. Biološki preparati.
- Studenti vizualnim pregledom determiniraju bolesti, pregledom feromonskih mamaca upoznaju štetnike i procjenjuju populaciju štetnika i bolesti. T
- Parcijalni ispit II
Obvezna literatura
- predavanja i PowerPoint- prezentacije
- Karoglan Kontić, Jasminka, Karoglan Todorović, Sonja (1996). Ekološko vinogradarstvo. Zagreb: Hrvatski centar „Znanje za okoliš“.
- Mirošević, N., Karoglan Kontić, Jasminka. (2008). Vinogradarstvo. Zagreb: Globus.
- Ciglar, I. (1998). Integrirana zaštita voćnjaka i vinograda. Čakovec: Zrinski d. d.
Preporučena literatura
- Znaor, D. (1996). Ekološka poljoprivreda. Zagreb: Globus.
- Hofmann, U., Kopfer, P., Werner, A. (1995). Ökologischer Weinbau. Stuttgart: Ulmer Verlag.