Stručna praksa - Hortikultura (250978)
Nositelj predmeta
Opis predmeta
Stručna praksa je obvezni predmet na prijediplomskom studiju i podrazumijeva angažiranost studenata koja je ekvivalentna 4 ECTS boda odnosno 120 radnih sati. U pravilu se provodi tijekom 3 i 4 semestra studija.
Cilj stručne prakse je kroz praktični rad upotpuniti teoretska znanja. Stručna praksa obavlja se na pokušalištima Agronomskog fakulteta Jazbina, Maksimir, Šašinovec i Vodnjan. Praktična rad studenta na pokušalištima obuhvaća sve struke unutar hortikulture u slijedećim udjelima: 24 sata povrćarstvo i aromatično i ljekovito bilje, 24 sata ukrasno bilje, 42 sata vinogradarstvo i vinarstvo i 30 sati voćarstvo.
Vrsta predmeta
- Prijediplomski studij / Hortikultura (Obvezni predmet, 6. semestar, 3. godina)
ECTS: 4.00
Sati nastave: 120
Laboratorijske vježbe: 120
Izvođač vježbi
- izv. prof. dr. sc. Željko Andabaka
- izv. prof. dr. sc. Zvjezdana Marković
- prof. dr. sc. Marko Karoglan
- izv. prof. dr. sc. Marin Mihaljević Žulj
- izv. prof. dr. sc. Darko Preiner
- izv. prof. dr. sc. Goran Fruk
- prof. dr. sc. Martina Skendrović Babojelić
- prof. dr. sc. Boris Duralija
- izv. prof. dr. sc. Sanja Radman
- prof. dr. sc. Božidar Benko
- izv. prof. dr. sc. Vesna Židovec
Ocjenjivanje
Dovoljan (2):
Dobar (3):
Vrlo dobar (4):
Izvrstan (5):
Opće kompetencije
Mogućnost primjene znanja u praksi
Prilagodljivost na nove situacije
Sklonost timskom radu
Oblici nastave
- Vježbe
Ishodi učenja i način provjere
Ishod učenja | Način provjere |
---|---|
Argumentirati prikladnost i primijeniti tehnike razmnožavanja u hortikulturnoj proizvodnji. | Dnevnik rada studenta na stručnoj praksi. Vrednovanje rada studenta od strane mentora stručne prakse. |
Primijeniti tehnološke zahvate u uzgoju hortikulturnog bilja. | Dnevnik rada studenta na stručnoj praksi. Vrednovanje rada studenta od strane mentora stručne prakse. |
Definirati tehnološku zrelost hortikulturnih vrsta i provesti berbu. | Dnevnik rada studenta na stručnoj praksi. Vrednovanje rada studenta od strane mentora stručne prakse. |
Provesti doradu i/ili preradu različitih hortikulturnih vrsta | Dnevnik rada studenta na stručnoj praksi. Vrednovanje rada studenta od strane mentora stručne prakse. |
Navesti osnovne pokazatelje kakvoće hortikulturnih vrsta i provesti osnovnu analizu sirovine i proizvoda. | Dnevnik rada studenta na stručnoj praksi. Vrednovanje rada studenta od strane mentora stručne prakse. |
Razviti sposobnost komunikacije i suradnje u timskom radu. | Vrednovanje rada studenta od strane mentora stručne prakse. |
Razviti odgovornost prema povjerenom poslu i suradnicima. | Vrednovanje rada studenta od strane mentora stručne prakse. |
Način rada
Obveze nastavnika
Nositelj predmeta – voditelj stručne prakse upoznaje studenta sa ciljevima i procedurom prakse te im dodjeljuje mentore na pokušalištima. Po obavljenoj stručnoj praksi na temelju vrednovanja rada studenta od strane mentora donosi završnu ocjenu stručne prakse.
Suradnici na predmeti – mentori stručne prakse – zadaju zadatke i neposredno vode grupu studenata pri provođenju tehnoloških zahvata na pokušalištima. Prihvaćaju dnevnik studenta i ispunjavaju obrazac vrednovanja studenta na stručnoj praksi.
Obveze studenta
Student obavlja stručnu praksu u dogovoru s voditeljem i pod neposrednim vodstvom mentora stručne prakse na pokušalištima Agronomskog fakulteta. Obavezan je odraditi praksu iz svih struka hortikulture u definiranim omjerima. Za vrijeme stručne prakse redovito vodi dnevnik u aplikaciji "Burza stručne prakse" koji mora biti prihvaćen i pozitivno ocjenjen od strane mentora na pokušalištima.
Polaganje ispita
Elementi praćenja | Maksimalno bodova ili udio u ocjeni | Bodovna skala ocjena | Ocjena | Broj sati izravne nastave | Ukupni broj sati rada prosječnog studenta | ECTS bodovi |
---|---|---|---|---|---|---|
Ukupno | 120 | 3 |
Na temelju dnevnika stručne prakse i vrednovanja studenta od strane mentora stručne prakse na pokušalištima, voditelj stručne prakse donosi završnu ocjenu stručne prakse.
Elementi praćenja | Opis | Rok | Nadoknada |
---|---|---|---|
Radni učinak studenta za vrijeme stručne prakse | a) Visok radni učinak b) Zadovoljavajući radni učinak c) Slabiji učinak od očekivanja bez opravdanih razloga | ||
Primjena teorije u praktičnom radu za vrijeme stručne prakse | a) Pokazuje izuzetnu vještinu primjene teorije u praktičnom radu b) Prepoznaje teorijski okvir u praktičnom radu c) Ne povezuje teorijski okvir s praktičnim rado | ||
Vještina rješavanja problema studenta za vrijeme stručne prakse | a) Vrlo vješt u rješavanju problema, inovativan i kreativan b) Sposoban je riješiti zadani problem na poznati način c) Ne pokazuje zadovoljavajuće sposobnosti rješavanja problema | ||
Sposobnost donošenje odluka studenta za vrijeme stručne prakse | a) Odluke donosi samostalno, na osnovi temeljite analize (promjenjivih) okolnosti b) Odluke su zadovoljavajuće u poznatim situacijama c) Često donosi pogrešne odluke bez analize situacije | ||
Sposobnost suradnje u timu za vrijeme stručne prakse | a) Radi u skladu s ostalima, pridonosi grupnim odnosima i učinkovitosti b) Odnosi s drugima su skladni u normalnim okolnostima, ali se ne ističe c) Nekomunikativan i povučen do mjere da negativno djeluje na grupu | ||
Komunikacijske vještine studenta za vrijeme stručne prakse | a) Izuzetno jasna, dobro organizirana i uvjerljiva komunikacija, pisana i govorna b) Zadovoljavajuće vještine pisane i govorne komunikacije c) Slabe vještine pisanja i govorne komunikacije | ||
Motiviranost i odgovornost studenta za vrijeme stručne prakse | a) Visok stupanj motiviranosti u radu te kolektivne i društvene odgovornosti b) Zadovoljavajuća motiviranost za rad i odgovornosti prema poslu c) Slabo motiviran, nezainteresiran i bez osjećaja odgovornosti prema poslu |
Tjedni plan nastave
- Primjena različitih tehnika vegetativnog i generativnog razmnožavanja prikladne u proizvodnji povrća, voća, vinove loze i ukrasnog bilja na pokušalištima Jazbina i Maksimir, 18 sati
- Sudjelovanje u provođenju ključnih tehnoloških zahvata i mjera njege u proizvodnji povrća, voća, grožđa i ukrasnog bilja na pokušalištima Jazbina, Maksimir, Šašinovec i Vodnjan, 63 sata
- Sudjelovanje u praćenju dozrijevanja i berbi hortikulturnih vrsta na pokušalištima Jazbina, Maksimir, Šašinovec i Vodnjan, 17 sati
- Sudjelovanje u procesu primarne prerade grožđa te doradi i klasiranju voća i povrća na pokušalištima Jazbina, Maksimir, Šašinovec i Vodnjan, 12 sati
- Provedba osnovne analize povrća, voća, grožđa, vina i prerađevina od voća i povrća u praktikumima i laboratorijima Odsjeka za hortikulturu, 10 sati