Preminuo vinar Miljenko „Mike“ Grgich

Jučer nas je u 101. godini napustio Miljenko Mike Grgich, čuveni kalifornijski vinar hrvatskoga podrijetla, jedan od pionira moderne američke vinske industrije. Osim kultnog statusa u svijetu vina, Miljenko je alumni Agronomskog fakulteta, te utemeljitelj Zaklade namijenjene našim studentima. Miljenko Grgich je bio veliki promotor našega Sveučilišta i Agronomskog fakulteta, a sudjelovao je i u nekim našim važnim projektima i znanstvenim postignućima. Odlazak Miljenka Grgicha je za naš Fakultet i hrvatsku vinogradarsko – vinarsku struku ogroman gubitak.

Nepodijeljeno je mišljenje u Sjedinjenim američkim državama da je Miljenko Grgich jedan od najzaslužnijih ljudi za procvat američkog vinarstava, ponajprije zbog velikog uspjeha davne 1976. godine, koji je u velikoj mjeri promijenio image američkih vina, ali i doveo do jednog novog pogleda uopće na vina iz tzv. Novog svijeta. Naime, kalifornijsko vino Chardonnay berbe ‘73, vinarije Chateau Montelena, dobilo je najveći broj bodova na “najslavnijem kušanju vina u povijesti,” onom održanom u Parizu 1976. godine, što je dobilo ogroman publicitet i potaknulo nagli razvoj ove djelatnosti u Americi. Glavni enolog, kreator tog vina bio je Miljenko Grgich, što mu je osiguralo i mjesto u povijesti – 2008. godine, među prvima je primljen u Vintners Hall of Fame, Kuću slavnih vinara, utemeljenu u kalifornijskoj dolini Napa.

Ovaj je uspjeh vrlo važan za mnoge Amerikance – danas je Kalifornija jedna od najpoznatijih svjetskih vinskih destinacija, vinarstvo je važna popularna i vrlo profitabilna gospodarska grana. O tom uspjehu je napisana i knjiga (George M. Taber: Judgement of Paris, 2005, prevedena na hrvatski i objavljena u izdanju Školske knjige).

Inače, životni put Miljenka Grgicha oličenje je američkog sna. Rođen je 1923. u selu Desne, u dolini Neretve, osnovnu školu završava u rodnom kraju, srednju u Splitu, a 1949. upisuje Poljoprivredno - šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Opredjeljuje se za vinogradarstvo i vinarstvo, ali nezadovoljan političkom situacijom u zemlji emigrira, pred sam kraj studija, preko Njemačke u SAD. Nakon mnogih teškoća dolazi na mjesto enologa u novoj vinariji Chateau Montelena u dolini Napa u Kaliforniji, s čijim vinom i postiže spomenuti uspjeh. Međutim, poželio je proizvoditi vlastita vina – s ortakom Austinom Hillsom osniva vinariju u mjestu Rutherford, u srcu doline Napa. Vina im postaju vrlo popularna i cijenjena, primjerice služe se u Bijeloj kući i poklanjaju uvaženim gostima, posebice za vrijeme predsjednika Ronalda Reagana.

Uživao je u uspjesima hrvatskih vina, a i sam je, nakon povratka u Hrvatsku 1996. otvorio vinariju na poluotoku Pelješcu. Bio je vrlo ponosan i na neke naše znanstvene rezultate, primjerice otkriću da je kultna „američka“ sorta Zinfandel hrvatskoga podrijetla, u čemu je i sam aktivno sudjelovao. Međutim, treba napomenuti i da je Miljenko Grgich bio veliki promotor našega Sveučilišta i Agronomskog fakulteta, gotovo da nije bilo važnijeg nastupa da ne spomene velike zasluge znanja stečenog ovdje u njegovom uspjehu. Tako je npr. za Glas Amerike povodom primanja u Kuću slavnih izjavio: „Ima puno tih stvari koje sam ja donio sa sobom u Ameriku, a pogotovo sveučilište, Poljoprivredni fakultet u Zagrebu, gdje sam ja studirao… to znanje je meni itekako pomoglo kad sam došao u Ameriku da sam se mogao odmah uključiti u vinsku industriju Amerike i doprinijeti nešto s mojim znanjem koje sam donio sa sobom. Kad sam došao, bio sam potpuni stranac, nisam ni jezik znao, bilo je vrlo neugodno u početku, ali jedino me je moje znanje moglo spasiti“.

U 2013. godini je osnovao zakladu Miljenko Grgić (Grgich Endowment), s ciljem unaprjeđenja proizvodnje grožđa i vina u RH. Zaklada djeluje preko Hrvatske Školske Zaklade (Croatian Scholarship Fund) iz SAD, a sredstva su namijenjena isključivo studentima AFZ, Ms studija Hortikultura-vinogradarstvo i vinarstvo. Do danas je iz sredstava Zaklade dodijeljeno 28 dvogodišnjih stipendija, a 31 studentu je omogućena i financirana 3-mjesečna praksa u američkim vinarijama.  

Miljenko Grgić je diplomirao tek po povratku u Hrvatsku, 1997. godine, u dobi od 74 godine, a za svoj predani rad dobio je brojne nagrade, između ostalih Povelju Agronomskog fakulteta 2007. godine te Zahvalnicu za osobiti doprinos uspješnosti i rezultatima rada Agronomskog fakulteta u rujnu ove godine.

Fotogalerija

Miljenko „Mike“ Grgich Miljenko „Mike“ Grgich Miljenko „Mike“ Grgich Miljenko „Mike“ Grgich Miljenko „Mike“ Grgich

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.