Obrana doktorskog rada :: Vanesa Lorencin, dipl. ing. biol.

Sezonski utjecaj na biokemijska, strukturna i masnokiselinska svojstva tkiva jakovljeve kapice Pecten jacobaeus (Linnaeus. 1758) iz sjevernog Jadrana
(Seasonal impact on biochemical, structural and fatty acid properties of Mediterranean scallop Pecten jacobaeus (Linnaeus, 1758) tissues from the Northern Adriatic)

11.4.2024. u 12 sati :: Velika vijećnica

Mentori doktorskog rada:

  • izv. prof. dr. sc. Daniel Matulić, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
  • dr. sc. Natalija Topić Popović, Institut Ruđer Bošković

Povjerenstvo za obranu doktorskog rada:

  • prof. dr. sc. Tea Tomljanović, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
  • prof. dr. sc. Ana Gavrilović, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
  • dr. sc. Ivančica Strunjak-Perović, Institut Ruđer Bošković

Sažetak doktorskog rada:
Jakovljeva kapica (Pecten jacobaeus, L.) endemski je školjkaš u Mediteranu. Prirodno se u većem broju pojavljuje samo u sjevernom Jadranu. Na području sjeverozapadne Istre jakovljeva kapica relativno je čest nalaz i lovi se u komercijalne svrhe. Poznavanje fiziološkog statusa jakovljeve kapice analizom biokemijskih, lipidnih i masnokiselinskih značajki pojedinih tkiva te histološkog statusa tijekom sezona važno je radi njezina očuvanja u prirodnom okolišu te mogućeg uzgoja. U tkivima gonada ustanovljena je sezonalna varijacija razvojnih stadija te produženi reproduktivni ciklus s dva razdoblja mrijesta. Dokazana  je značajna uloga energetskih metabolita i lipida u otpornosti kapica na stres prouzročen temperaturnim ekstremima. Uočeno je smanjenje antioksidativne obrane tijekom hladnih mjeseci, uz nakupljanje produkata lipidne peroksidacije u tkivima. Sastav masnih kiselina jakovljeve kapice razlikuje se između tkiva i sezona te ukazuje na to da je mišić, koji je razlog komercijalne eksploatacije, najbolji za konzumaciju u proljeće i ljeto, jer je zbroj nezasićenih masnih kiselina (MUFA i PUFA) mišića veći od 50 % u ukupnim lipidima. Omjeri n-3/n-6 masnih kiselina su u tom periodu najveći, a vrijednosti kolesterola i glukoze najniže. Rezultati istraživanja upućuju na to da su uvjeti okoliša (temperatura mora) i reproduktivno razdoblje glavni procesi koji utječu na sezonalne obrasce biokemijskih i masnokiselinskih parametara jakovljeve kapice.

Ključne riječi: jakovljeva kapica, tkiva, biokemija, masnokiselinska svojstva, sezonalnost

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.